Pretraga

Ljetni posao kao tajna uspjeha: Adolescenti koji rade za vrijeme praznika u velikoj su prednosti

A- A+

Tinejdžeri i adolescenti koji se bave kratkoročnim poslovima za vrijeme ljetnih praznika poboljšavaju svoje šanse u kasnijim godinama života. Što više sati odrade to su bolje šanse da njihovu kasniju karijeru, pokazala je studija.

Umjesto da ljeto i praznike provodite isključivo odmarajući se, možda biste trebali razmisliti o sezonskom poslu kojim biste zaradili nešto džeparca, ali i pojačali svoje šanse za uspjeh u karijeri kada dođe vrijeme za to.

Izdvojeni članak

Bez muke do pinke: Jednostavni načini za zaradu u srednjoj

Ljetnim poslom do prednosti u stvarnoj karijeri

Nova je studija otkrila kako mladi koji ljeti rade dobivaju kompetitivnu prednost kao odrasli ljudi, što znači da rana izloženost radu pomaže kod njihove kasnije karijere i priprama ih za stvarni svijet.

Kako tvrde stručnjaci, upravo adolescenti koji se uhvate u koštac s nekim poslom dobivaju značajne benefite koji se vide kada jednom uđu na tržište rada kao odrasli ljudi. Čak i posao poput rada u fast food restoranima pomaže u dostizanju tog cilja.

Sezonski poslovi pomažu im da nauče principe poslovnog svijeta i saznaju kako se s njima nositi, zbog čega su skloniji kasnije pronaći dobar posao i zarađivati novac u budućnosti, pokazuju nalazi studije.

Izdvojeni članak

Na jednostavan način zaradite džeparac zahvaljujući internetu

‘Rad nudi obrazovne i razvojne prilike koje pripremaju adolescente za stvarni svijet’

Koautor studije Marc-David Seidel rekao je kako tinejdžeri koji sudjeluju u poslovima na pola radnog vremena bolje napreduju prema uspješnim karijerama od onih koji svoje slobodno vrijeme provode bez ikakvih obaveza i rada, piše Mail Online.

– Adolescentski rad dugo je vremena bio stigmatiziran kao iskorištavanje djece, pa su se mnogi roditelji odlučivali da djecu pošalju u ljetni kamp umjesto na ljetni posao. Ipak, naše istraživanje pokazuje kako rad nudi obrazovne i razvojne prilike koje pripremaju adolescente za stvarni svijet, zaključio je Seidel.