Pretraga

Akcija: Pomozite Domu za odgoj djece i mladeži u izgradnji teretane!

A- A+

Hvalevrijednu akciju pokrenuli su djelatnici Doma za nezbrinutu djecu Dugave. Budući da su tamošnji korisnici izrazili želju za teretanom unutar doma, djelatnici su im to odlučili i omogućiti te trenutno provode akciju prikupljanja opreme i sredstava za kupnju opreme za vježbanje. Sama akcija započela kao dio izrade diplomskog rada studentice Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.

Facebook; Dom Dugave

Studentica zagrebačkog Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, Mirjana Djedović željela je da njen diplomski rad bude u ‘praktičnom’ obliku. Kao cilj si je postavila osnivanje Volonterskog kluba u Domu Dugave te, u dogovoru s korisnicima Doma, provođenje barem jedne volonterske akcije.

Sportske aktivnosti pomažu u prevladavanju stresnih situacija

Kako bi se sami korisnici ovog doma što bolje upoznali s konceptom volontiranja, poseban naglasak im je u pripremnim sastancima bio stavljen upravo na osmišljavanje volonterskih akcija.

– Bilo je bitno da ideja i motivacija za kreiranje i provođenje akcije dođe od samih korisnika kako bi i njihov interes za sudjelovanje bio veći, ali i kako bi shvatili da kroz volontiranje zaista uljepšavaju svijet u kojem žive. Tijekom sastanaka korisnici su definirali svoju želju i potrebu za uređenjem prostora teretane u Domu, rekla nam je Marija Mažić socijalna pedagoginja i koordinatorica volontera Doma za odgoj djece i mladeži.

Korisnici su, kaže, kao razloge su naveli da se vole baviti sportskim aktivnostima i kako bi im taj prostor mogao pomoći u prevladavanju svakodnevnih stresnih situacija, ‘da se ispušu’. Stručnim djelatnicima Doma ova se ideja svidjela te su ju svesrdno podržali.

– Na svakodnevnoj bazi s djecom i mladima dolaze do izražaja brojni pozitivni utjecaji koje sportske aktivnosti imaju na njihov razvoj. Kroz te tipove aktivnosti uče osnovne komunikacijske i socijalne vještine: razvijaju suradnju, toleranciju i empatiju, posredno shvaćaju i razvijaju odgovornost i vještinu samokritičnosti. Uče se dijeliti resurse koje imaju s drugima i pomagati si međusobno kako bi postigli maksimum kao pojedinci, ali kao ekipa. Osim toga, pruža im zdrav i produktivan način da prorade negativne emocije – frustracije i razočarenja, te da tu energiju usmjere u pozitivnom smjeru, objašnjava pedagoginja Mažić.

Važno je to jer mnogi korisnici ovog Doma, na žalost, nisu imali adekvatne uzore u roditeljskim ulogama ili su imali druge teške okolnosti koje su njihov život opteretile brojnim negativnim iskustvima, tugom i ljutnjom.

Izdvojeni članak

Profesor KIF-a: Petominutno vježbanje tijekom nastave poboljšava koncentraciju učenika

U akciji mogu sudjelovati svi

Unutar samoga Doma korisnici mogu uživati i u nekim drugim sportskim aktivnostima: imamo veliko nogometno/košarkaško igralište, dvoranu za stolni tenis i stolni nogomet te judo dvoranu.

– Kroz sport oni se najlakše uče vještinama potrebnim za razvijanje prosocijalnih odnosa s drugim ljudima, ali i važnosti vođenja brige o sebi samima – što je temelj razvijanja životnih vještina, zaključuje Mažić.

Akciji se već odazvao Sandi Imerović, svjetski prvak u bodybuildingu, koji se odmah aktivirao i na svojoj Facebook stranici pokrenuo čitavu kampanju Budi Velik kako bi svoje prijatelje, kolege i suradnike sportaše potaknuo na uključivanje i doniranje opreme. Tvrtka GSL sudjelovat će besplatnom dostavom paketa na adresu Doma, a Adidas će donirati odjeću za treninge.

Pomoći možete i vi doniranjem funkcionalne i očuvane opreme, a Dom možete kontaktirati putem njihove Facebook stranice ili koordinatoricu volontera putem mail adrese: [email protected].
Ukoliko želite financijski doprinijeti akciji, možete donirati na broj računa: HR7623900011100018176.

Djelatnici doma i korisnici bit će vam beskrajno zahvalni!