Pretraga

Ako prepoznaješ ove znakove, možda imaš glosofobiju: Nauči se nositi s jednim od najčešćih strahova

A- A+

Poznat vam je osjećaj paralizirajuće treme i anksioznosti prije držanja prezentacije u školi ili na faksu? Riječ je o glosofobiji, strahu od javnog nastupa. Istraživanja kažu da je on češći čak i od straha od smrti. Donosimo znakove prema kojima možete znati ubrajate li se u veliku većinu s glosofobijom, no ne brinite. Rješenja postoje.

glosofobija

Glosofobija je jedan od najčešćih strahova, ali moguće ga se riješiti | Foto: Pexels

Svi imaju iskustvo prezentiranja u školi ili na fakultetu, a mnogi i sa stresom koji tome prethodi. Neki se sa strahom javnog govora suoče prije nego drugi, neki ga bolje skrivaju, no gotovo svi od toga zaziru. Strah od javnih nastupa je jedan od najčešćih, češći čak i od straha od smrti. Kad se službeno dijagnosticira, ovaj se strah zove glosofobija i svrstava se pod socijalnu anksioznost.

Neki od fizičkih simptoma glosofobije su suho grlo, drhtanje, znojenje i lupanje srca. Možete primijetiti i drhtanje glasa, mucanje ili otežano izražavanje. Ako se ubrajate u veliku većinu kojoj su prezentacije neugodne, dobro ste upoznati i s prevrtanjem svih mogućih nepoželjnih ishoda po mislima prije nego što zakoračite pred publiku.

Donosimo neke od tipičnih misli koje nam se vrte po glavi prije prezentiranja, a upućuju na glosofobiju. Problem nastaje kada u iščekivanju javnog nastupa te negativne misli postaju opsesivne, a naš mozak, inače veliki cinik, nas uvjeri da će se ostvariti sve čega se bojimo. Čak i kad se dogodi ono čega se pribojavamo, nije kraj svijeta. Često zaboravljamo da sami sebe uvijek osuđujemo više nego što nas osuđuju drugi.

Negativne misli prije prezentacije su problem kada postanu opsesivne, a glosofobija se može prepoznati i po njima | Foto: Unsplash

Spetljat ću se i reći nešto glupo

Sjećate se onog frenda koji je u trećem osnovne pred cijelim razredom umjesto ‘učiteljice’ rekao ‘mama’? Čak i ako ste vi zaboravili, njemu je vjerojatno urezano u pamćenje. Strah da ćemo u javnosti reći nešto krivo u pozadini je svakog straha od javnog govora. Ova misao često postane proročanstvo koje se samoispunjava – toliko se uplašimo da se zaista i spetljamo ili zamuckujemo. Dogodi li vam se to, sjetite se da vas drugi sigurno ne osuđuju koliko, možda, osuđujete sebe.

Glas će mi drhtati, znojit ću se i svi će vidjeti koliko se bojim

Strah od javnog govora neki skrivaju bolje od drugih, a ono što će nas često odati su ruke koje se tresu, drhtav glas i znojno čelo. To su fizički simptomi glosofobije koji se vide, za razliku od opsesivnih misli za koje znamo samo mi. Fizički simptomi su posljedica adrenalina koji tijelo luči u pripremi za suočavanje sa strahom. Pri tome, ovo možete gledati i s pozitivne strane: malo adrenalina je poželjno. On će pomoći mozgu da ostane razbuđen i aktivan.

Izdvojeni članak

Najvažnije lekcije koje sam naučila od Luke čija tvrtka posluje u New Yorku i vrijedi 250 milijuna kn

Bit ću u centru pozornosti i svi će me gledati

Možda ste već prije čuli da o sebi samima razmišljamo puno više nego što bilo tko drugi razmišlja o nama, iako se to ne čini tako dok stojite ispred cijele dvorane pune kolega do čijeg vam je mišljenja stalo. Iako će vas glosofobija pokušati uvjeriti u suprotno, prava je istina da gotovo nitko ne obraća punu pozornost na vas. Da je to istina, uvjerite se idući puta kada budete u publici – niste previše fokusirani na baš svaku riječ predavača, zar ne?

Smijat će mi se iza leđa

Ili u lice, svejedno je. Ova je misao još jedno lice straha da ćete se osramotiti, ali ne dozvolite joj da preraste u paranoju. Ne, vaš se kolega vjerojatno ne smije vama, već poruci koju je upravo pročitao ili nečemu čega se iznenada sjetio.

glosofobija

Glosofobija nije doživotno stanje – moguće je naučiti nositi se s njom | Foto: Unsplash

Zablokirat ću, sve ću zaboraviti

Sekunde nakon što zaboravite svoj govor čine se kao vječnost. Koliko god se trudili prisjetiti, mozak vam je potpuno prazan. U strahu da bi vam se to moglo dogoditi, možda prije svake prezentacije bjesomučno ponavljate i uvježbavate što trebate reći, sve dok nemate sve ‘u malom prstu’. Upravo je to najveća greška koju mnogi od nas rade.

Kada govor učimo umjesto planiramo, dovodimo se u opasnost da ćemo zablokirati. Umjesto toga, prezentaciju je potrebno dizajnirati tako da teme logično proizlaze jedna iz druge. Upravo je to jedna od lekcija koju smo naučili na tečaju koji će biti koristan svima koji žele svladati prezentacijske, ali i druge životne i poslovne vještine.

Suočavanje sa strahom je jedino što pomaže riješiti se ovih misli

Riječ je o besplatnom online tečaju ‘Ja i posao‘ u sklopu Coca-Coline podrške mladima koji sadrži i modul o prezentacijskim vještinama. Imate li problem s opsesivnim mislima zbog straha od javnog govora, najbolji način da ih prevenirate bit će suočavanje s izvorom straha. Na iduću prezentaciju dođite potpuno spremni i uvjerite se da možete sve imati u malom prstu jer – slažu se s time i najbolji retoričari – za dobar javni nastup najvažnija je dobra priprema.

Sudionici tečaja naučit će kako dizajnirati govor (umjesto recitirati ga napamet) te sve o kompoziciji prezentacije i njenoj izvedbi (kako stajati, što raditi s rukama, kako se obući…). Suočiti se sa strahom nije lak zadatak, no nagrada će biti velika, jer će vam ove vještine koristiti i više nego što mislite.

Sudionici tečaja koji se održao 2019. godine | Foto: Coca-Colina podrška mladima

Osim u školi i na fakultetu, potrebne su i kada se predstavljamo na razgovoru za posao, ali trebaju nam i na gotovo svakom poslu. Iako se tako možda ne čini, i izlaganje na sastanku pred dvoje, troje kolega je jedan oblik javnog nastupa. Sudionici tečaja naučit će i što je pitch, poseban oblik prezentacije koji ćete susretati na radnom mjestu, a služi prodaji nekog proizvoda ili ideje potencijalnim investitorima.

Tečaj je namijenjen mladima od 18 do 30 godina koji žele svladati životne i poslovne vještine potrebne u potrazi za poslom. Drugi korisni moduli tečaja su: Uvod u projektni menadžment, Kreativnost te Samozapošljavanje. Kako biste sudjelovali, prijavite se ovdje, a cijeli online tečaj gledajte kada i gdje vam najbolje odgovara.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Coca-Cole HBC Hrvatska