Pretraga

Istraživanje pokazalo što učenici žele učiti u školama: ‘Neke teme se čine zbilja bazične, ali očito su potrebne’

Prošloga tjedna održali smo konferenciju srednja.hr+ Obrazovanje na prekretnici u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. Među panelima bio je i onaj pod nazivom ‘Može li škola riješiti probleme ugostiteljstva? Raise the bar’ gdje je Coca-Cola HBC Hrvatska predstavila rezultate istraživanja nad učenicima, profesorima i ravnateljima ugostiteljskih škola u Hrvatskoj.

raise the bar youth

Coca-Colin program Raise the Bar Youth_panel Može li škola riješiti probleme ugostiteljstva | Foto: Niko Gogo

Koji su glavni problemi hrvatskog ugostiteljstva? Može li se dio njih riješiti izmjenama u školskim programima ugostiteljskih škola?

Pitanja su koja su se pojavila na panel raspravi ‘Može li škola riješiti probleme ugostiteljstva? Raise the bar’ na konferenciji srednja.hr+ Obrazovanje na prekretnici. Coca-Cola HBC Hrvatska pokrenula je projekt Raise the bar koji se tijekom ovog polugodišta provodi u srednjim školama s turističkim i ugostiteljskim usmjerenjima, a sve s ciljem bolje pripreme učenika za izlazak na tržište rada. Više o tome pročitajte putem ove poveznice.

Što nedostaje učenicima?

Prije nego što su krenuli s projektom, Coca-Cola HBC Adria u suradnji s agencijom Ipsos Puls proveli su istraživanje nad učenicima, profesorima i ravnateljima ugostiteljskih škola da provjere što oni sami misle o školskom programu i što bi se moglo popraviti.

Učenici su izdvojili neke teme kojih nedostaje u školskom programu.

– Neke te teme se zbilja čine bazične, ali očito su ih prepoznali kao potrebite. To su komunikacija, timski rad, planiranje i budžetiranje, financijska pismenost, samozapošljavanje, da su to teme za koje učenici žele više čuti i više znati, da su jednog dana spremni za tržište.

@srednja_hr Slažete li se s ovim rezultatima istraživanja? Coca-Cola HBC Adria proveli su istraživanje o ugostiteljskim školama u Hrvatskoj, a zanimljive rezultate komentirali su na našoj konferenciji. Što se još otkrilo u istraživanju pronađite na linku u opisu profila! 👆 #cocacolahbcadria #srednjahr #obrazovanjenaprekretnici #skola #ucenici #hrvatska ♬ Back In Your Life (Instrumental) – Track and Field

Zahvaljujući rezultatima ovog istraživanja, mogli su prekrojiti program tako da odgovara realnim potrebama učenika i škola.

– Ono što je naša prednost je ta da mi radimo s najboljim hrvatskim kuharima, konobarima, barmenima, bartenderima, koji su na svjetskoj razini. I mi smo spojili znanje i iskustvo koje oni imaju, i kroz ovaj program ih prenosimo učenicima u završnim razredima srednje škole.

Cijelu panel raspravu možete pogledati u videu.


Portal srednja.hr održao je konferenciju Obrazovanje na prekretnici. Događaj se održao 7. studenog, a kroz sedam panela i četiri predavanja govorili smo o aktualnim izazovima pred kojima se obrazovni sustav nalazi. Više o konferenciji možete pročitati u rubrici Obrazovanje na prekretnici. Pretplatnici portala srednja.hr, bilo mjesečni ili godišnji, cijelu konferenciju još uvijek mogu pogledati online. Kako biste pogledali snimke s konferencije, pretplatite se putem ove poveznice i postanite dio naše zajednice. Snimke će biti vidljive u rubrici srednja.hr+. O svim pogodnostima pretplate pročitajte ovdje.