Pretraga

Kad ga je profesorica prozvala da čita naglas, pobjegao je iz učionice: Sada mu je dodijeljen Nobel

A- A+

Ovogodišnjem dobitniku Nobelove nagrade za književnost, Jonu Fosseu je ista i uručena na svečanoj ceremoniji. Tim je povodom Fosse održao i prigodno predavanje u kojem se prisjetio srednjoškolskih dana i straha od javnog govorenja. Tako je otkrio kako mu je pisanje donijelo osjećaj sigurnosti i suprotan strahu, a toga se drži i danas.

john fosse, dobitnih nobelove nagrade za književnost 2023

John Fosse | foto: screenshot YouTube Nobel Prize

Nakon što je nedavno saznao kako ovogodišnja Nobelova nagrada za književnost pripada njemu, norveški književnik Jon Fosse ju je na svečanoj ceremoniji konačno i primio. Na svečanoj ceremoniji, Fosse je održao prigodno predavanje o Nobelovoj nagradi u prostorijama Švedske akademije u Börshusetu u Stockholmu. U tom se predavanju, između ostalog, prisjetio i svog đačkog doba, ali i strahova koji su mu se pojavili u to vrijeme.

– Dogodilo mi se to bez upozorenja. U doba kad sam pohađao srednju školu, učiteljica me pozvala da čitam naglas. Obuzeo me, niotkuda, iznenadni strah, savladao me. Kao da sam se cijeli pretvorio u strah. Ustao sam i istrčao iz učionice. Primijetio sam velike oči učenika i učiteljice koje su me pratile iz učionice, rekao je Fosse.

‘Strah kao da mi je uzeo jezik i morao sam ga vratiti’

Nakon toga se osvrnuo i na ono kako se osjećao zbog toga te što je iz te situacije naučio. Fosse je rekao kako mu se činilo kao da mu je strah uzeo jezik i da ga je na neki način morao vratiti, a da bi u tome uspio, to nije moglo biti po tuđim, već po njegovim uvjetima.

– Nakon toga sam počeo pisati svoje tekstove, kratke pjesme, kratke priče i otkrio da mi je to dalo osjećaj sigurnosti, suprotan od straha. Na neki način u sebi sam pronašao mjesto koje je samo moje i s tog sam mjesta mogao pisati ono što je samo moje, pojasnio je Fosse.

Izdvojeni članak

U Hrvatsku stiže nobelovac i na besplatnom predavanju studentima će otkriti kako je dobio tu prestižnu nagradu

‘Ovo je dobra slika kako doživljavam čin pisanja’

Tvrdi kako sada, otprilike pedeset godina kasnije, još uvijek sjedi i piše. Dodao je kako još uvijek piše s tajnog mjesta u sebi, mjesta o kojemu ne zna ništa više osim da postoji.

– Norveški pjesnik Olav H. Hauge napisao je pjesmu u kojoj čin pisanja uspoređuje s djetinjstvom, gradnjom u šumi koliba od lišća, puzanjem u njih, paljenjem svijeća i osjećajem sigurnosti u mračnim jesenskim večerima. Mislim da je ovo dobra slika kako i ja doživljavam čin pisanja. Sada, kao i prije pedeset godina, rekao je Fosse.

Podsjetimo, švedska akademija nagradila ga je za ‘inovativne drame i prozu koja daje glas neizrecivom’. Fosse je zaslužan i za više od 30 predstava i smatra ga se najpopularnijim dramatičarem nakon Henrika Ibsena, a često ga se smatra i ‘novim Henrikom Ibsenom’. U nastavku možete pogledati cijelo predavanje sa svečanosti.