Pretraga

Amsterdam nema primat, najviše se marihuane konzumira u našem susjedstvu

A- A+

Novi Sad je europska prijestolnica marihuane, neslužbeni je zaključak istraživanja koje je napravila grupa znanstvenika analizirajući otpadne vode 42 europska grada.

Grupa istraživača u suradnji sa nekoliko sveučilišta, vijeća za prevenciju ovisnosti i laboratorija testirali su otpadne vode u 42 europska grada tražeći tragove lakih i teških droga. Rezultati do kojih su došli objavljeni su u časopisu Addiction Journal, a uglavnom su očekivani jer su metropole poput Amsterdama, Londona i Zuricha u samom vrhu gotovo svih kategorija. 

Novi Sad prijestolnica marihuane

Jedino veće iznenađenje je činjenica da Amsterdam, lučki grad poznat po prostituciji i uživanju lakih droga, nije na vrhu liste u potrošnji marihuane. Nizozemska metropola je, naime, na drugom mjestu, dok je na samom vrhu srpski grad Novi Sad. Za vojvođanskom prijestolnicom koja broji svega 265 tisuća stanovnika ostao je na trećem mjestu i Pariz, piše CNN.

Izdvojeni članak

Popis od 147 ‘napušenih’ pjesama: Svi popularni glazbenici koji su opjevali marihuanu

Valja napomenuti kako se ovdje ne radi o apsolutnoj količini već se gradovi rangiraju u odnosu na veličinu. 

Konzumira se mnogo droge u Europi

Testovi otpadnih voda otkrili su da se u Europi troši visoka količina marihuane, kokaina, ecstasyja te metha, a uočene su i različite preference konzumenata u raznim djelovima Starog kontinenta.

Tako na primjer kokain je najpopularniji u već spomenutom Amsterdama, a konzumira ga se mnogo i u Antwerpenu, Londonu i Zurichu. S druge strane meth je najčešći u Češkoj, Slovačkoj i djelovima Njemačke. Najviša koncentracija te opasne droge pronađena je u otpadnim vodama Praga.

Znanstvenici se nadaju da će u suradnji s državnim tijelima ovim putem razviti pouzdan mehanizam praćenja tokova opijata u Europi.