Pretraga

Anketa: 88 posto čitatelja ne vjeruje rektoru i smatra da je Sveučilište namjestilo natječaj za posao

A- A+

Krajem studenog, Sveučilište u Zagrebu objavilo je natječaj za radno mjesto u uredu za ljudske resurse. I ništa ne bi bilo neobično da glavni stručni uvjet prijave na natječaj nije bio završen diplomski sveučilišni studij komunikologije i kroatologije. Nakon što smo im poslali upit zašto favoriziraju navedene dvije diplome, sa Sveučilišta nismo dobili odgvor, ali je natječaj u Narodnim novinama žurno izmijenjen. Naše čitatelje upitali smo: Je li natječaj Sveučilišta u Zagrebu namješten, a preko 88 posto čitatelja na to je pitanje odgovorilo potvrdno.

Screenshot: HZZ

Sveučilište u Zagrebu 29. je studenog objavilo natječaj u kojemu traži stručnog suradnika/cu u Uredu za ljudske resurse. Kako je stajalo na stranicama burze, uvjeti za tu poziciju bili su sljedeći:

  • završen diplomski sveučilišni studij komunikologije i kroatologije
  • najmanje dvije godine radnog iskustva na odgovarajućim poslovima u sustavu visokog obrazovanja
  • poznavanje engleskog jezika u govoru i pismu
  • napredno znanje rada na računalu na razini samostalnog korištenja standardnih alata (MS Office: Word, Excel, PowerPoint i sl.)
  • dobre komunikacijske i organizacijske sposobnosti
  • dobro pisano i usmeno izražavanje, sklonost timskom radu, samostalnost, odgovornost, kreativnost, proaktivan pristup radu
Izdvojeni članak

Anketa: Može li itko vjerovati da natječaj Sveučilišta u Zagrebu nije namješten?

Odgovor nismo dobili, ali dva dana nakon našeg upita natječaj je ispravljen

Učinilo nam se neobičnim da se za navedenu poziciju traži isključivo diploma sveučilišnog studija komunikologije i kroatologije, kombinacija diploma, koja se jedino na Sveučilištu, ali i u cijeloj zemlji, može dobiti na Hrvatskim studijima. Logičnije nam je bilo da se za Ured ljudskih resursa traže psiholozi, pa smo obrazloženje zatražili od Sveučilišta. Odgovor nismo dobili, ali samo dva dana nakon našeg upita, u Narodnim je novinama objavljen ispravak natječaja.

– Ispravak natječaja objavljenog u Narodnim novinama broj 109 od 25. studenoga 2016. za popunu radnog mjesta I. vrste složenosti poslova – stručni suradnik u Uredu za ljudske resurse, na neodređeno vrijeme, s punim radnim vremenom, 1 izvršitelj (m/ž), objava je Sveučilišta u Narodnim novinama.

Ispravlja se stručni uvjet školske spreme i sada glasi:

  • završen diplomski sveučilišni studij društvenog ili humanističkog smjera
  • poželjno: studij komunikologije ili kroatologije
Izdvojeni članak

Nakon našeg upita, Sveučilište u Zagrebu promijenilo natječaj koji je i dalje sporan

Gotovo 90 posto čitatelja smatra da je natječaj Sveučilišta bio namješten

Na portalu smo proveli anketu u kojoj smo čitatelje upitali  je li natječaj Sveučilišta u Zagrebu namješten. Do zaključivanja ovog teksta, u anketi je ukupno glasovala 421 osoba.

Čak 88, 36 posto čitatelja na naše je pitanje odgovorilo potvrdno, tvrdeći tako da je sporni natječaj, koji je zatvoren 9. prosinca bio namješten.

Tri posto čitatelja smatra kako radna pozicija za isključivo diplomca studija komunikologije i kroatologije sa dvije godine radnog iskustva u poslovima visokog obrazovanja nije bila rezervirana za nekoga.

Da ne zna ili nije sigurno u namještenost spornog natječaja, odgovorilo je 8,5 posto čitatelja.