Pretraga

Anketa pokazala kojim strankama povjerenje daju mladi, a kojima oni s osnovnom, srednjom ili fakultetom

A- A+

Gotovo sva biračka mjesta na parlamentarnim izborima obrađena su. Kada je riječ o prosječnim biračima stranaka, anketa IPSOS-a otkrila je da je najveći udio mladih u biračkom tijelu Možemo, a najmanji u glasačkoj strukturi SDP-a. Najveća je vjerojatnost da će oni s osnovnom biti glasač HDZ-a, a oni s fakultetom glasač Možemo.

Foto: Srednja.hr/Pixabay

Anketa koju je za NovuTV, prenosi Dnevnik.hr, proveo IPSOS otkrila je profil birača najvećih stranaka na ovim parlamentarnim izborima – HDZ-a, SDP-a, Domovinskog pokreta, MOST-a, i Možemo. Kada je riječ o profilu birača po dobi, prvu promatranu skupinu činili su oni od 18-29 godina. Treba naglasiti da je u statističkom prikazu riječ o prosječnom biraču tih stranaka, ne onima koji su ukupno dali glas.

Tko najviše privlači mlade?

Možemo je stranka koja u prosjeku najviše privlači mlade birače, prosječni udio njih u glasačima te stranke je 21,7 posto. Slijedi Most s 18,2 posto mladih birača, zatim Domovinski pokret čiju prosječnu biračku strukturu čini 14,6 posto mladih. Među biračima HDZ-a prosječno je mladih 11,9 posto, a u strukturi birača SDP-a samo 10,7 posto, prenosi Dnevnik.hr.

Udio mladih u biračkoj strukturi pojedinih stranaka | Screenshot: Dnevnik.hr

Kakva je struktura kad je u piranju obrazovanje?

Zanimljiv je i podatak o stupnju obrazovanja birača pojedinih stranaka. Najprivlačniji im je HDZ – prosječno im je sa završenom osnovnom 9,4 posto biračkog tijela. Prema anketi, Domovinski pokret ima prosječnih 8,1 posto birača sa stupnjem osnovne škole, SDP 5,7 posto, MOST 4,4 posto, a Možemo 2,4 posto. Kad je riječ o srednjoškolskom obrazovanju prosječno je u biračkom tijelu Domovinskog pokreta takvih 55,3 posto, HDZ-a 52,8 posto, SDP-a i Mosta podjednakih 49 posto, a u biračkom tijelu Možemo 37,6 posto. Najveća je vjerojatnost, 54,3 posto, da će fakultetski obrazovan biti neki birač Možemo, 39,4; da će biti birač MOST-a, 38,4; da će biti birač SDP-a, 30,2 posto; da će biti glasač HDZ-a, a 28,1 posto da će biti birač Domovinskog pokreta.

U anketi se promatrala i spolna struktura birača, najveći udio muških birača ima Domovinski pokret (52,43 posto), a slijedi HDZ s udjelom muških birača 45,9 posto te Most s udjelom muških birača od 44 posto. S druge strane najveći udio ženskih biračica ima Možemo, čak 59 posto te SDP čiji je udio biračica 51,9 posto.

Inače, do ovog trenutka Državno izborno povjerenstvo obradilo 99,97 biračkih mjesta. HDZ je osvojio 61 mandat, Rijeke pravde okupljene oko SDP-a imaju 42, dok je Domovinski pokret dobio 14 mandata, Most 11, a Možemo 10. Po dva mandata osvajaju još IDS i Nezavisna platforma Sjever te jedan koalicija Fokus-Republika.