Pretraga

Autistični 14-godišnji genijalac: Oborit ću Einsteinovu teoriju relativnosti

A- A+

Jacob Barnett (14) boluje od Aspergerovog sidroma, a iako je njegovim roditeljima rečeno kako nikad neće moći obavljati osnovne dnevne aktivnosti, mali genijalac je dokazao suprotno. Danas završava doktorski studij kvantne fizike, a već ga vide kao budućeg nobelovca.

Aspergerov sindrom, odnosno umjereni do težak oblik autizma pogodio je danas 14-godišnjeg Jacoba Barnetta. Iako su mu liječnici prognozirali nemogućnost govora, pisanja ili vezivanja cipela, on je danas student diplomskih studija, a uskoro i doktor kvantne fizike. Stručnjaci vjeruju da mu je IQ viši od onog kojeg je imao Einstein, a sam mladić predviđa kako će jednom srušiti njegovu teoriju relativnosti.

Izdvojeni članak

Autistični tinejdžer napisao knjigu: Kako autisti promatraju svijet

Kvocijent interligencije 170

Jacobov kvocijent inteligencije je 170, stoga ne čudi da je već s deset godina upisao Sveučilište Purdue u Indianapolisu, gdje ne prestaje oduševljavati kolege i profesore. Dvostruko starijim kolegama pomaže u učenju predmeta kao što je matematika, a ujedno objavljuje znanstvene radove. Za časopis Time, u kojem se redovito nalazi na vrhu top liste studenata, 2011. godine je izjavio kako će jednog dana oboriti Einstenovu teoriju relativnosti.

Osim što se bavi svojim studentskim obavezama, ovaj mladić je i poduzetnik, te ambiciozni pisac, piše Znanost. Zajedno s obitelji vodi zakladu pod imenom Jacob’s place, koja se bavi autističnom djecom, te se brine kako bi podigla svijest i srušila mitove koje drugi imaju prema autizmu.

Izdvojeni članak

Autistični školarac: ‘Nisam glup ako tako izgledam’

Svaki dan se bori da kontrolira autizam

– Ja uopće danas nisam trebao biti ovdje. Rečeno mi je da neću moći niti govoriti. Moj je terapeut sada vjerojatno šokiran gledajući ovo, rekao je Jacob na svojem prošlogodišnjem izlaganju na TED Teen konferenciji u New Yorku.

Iako se čini kako je ovom mladiću sve lako postići, nije baš tako, tvrdi njegova majka koja kaže kako se svaki dan svojski trudi kako bi se nosio sa autizmom. – On ga nadvladava svaki dan. Svjestan je nekih stvari o sebi koje mora kontrolirati svaki dan, izjavila je.