Pretraga

Osmogodišnji dječak s autizmom napravio je svoju slikovnicu: ‘Malo je teškica, ali ja to znam sve’

A- A+

Theo Mitrović, osmogodišnji dječak na spektru autizma, autor je slikovnice o Čarobnjaku Pufiću i izgubljenom blagu. Jako je sretan što je nakon dugog razmišljanja i pripreme slikovnica izašla vani, a priliku predstaviti je imao je na skupu koji je organizirala Udruga Plavi cvijet.

udruga plavi cvijet, fotografija sa skupa

Foto: Udruga Plavi cvijet

Čarobnjak Pufić – izgubljeno blago. Naslov je to slikovnice čiji je autor osmogodišnji dječak Theo Mitrović. Theo inače ima poremećaj na spektru autizma, a mami je, kako je rekla za HRT, ispričao priču o slikovnici i potom je oslikao.

‘Shvatio sam da u rukama držim ključ za mnoge promjene’

Ona se s materijalima, prenosi HRT, javila Mauru Lakoviću, psihologu i terapeutu, inače idejnom tvorcu inkluzivnih slikovnica, koji je koautor ove slikovnice.

– Znaš, to je malo teškica, ali ja to znam sve. Ja sam veliki pametnjaković, kazao je Theo novinarki HRT-a.

Iz Irske se za HRT javio i Laković.

– Kad mi je Theova mama poslala fotografije što je Theo napravio, shvatio sam da u rukama držim ključ za mnoge promjene, rekao je psiholog i terapeut novinarima HRT-a.

Na predavanju se našao i Domagoj Jurčić, uspješni student strojarstva koji ima Aspergerov sindrom.

– Oni koji su drugačiji poput nas, mi idemo putem koji čak i ne postoji i često vodi u grmlje i negdje gdje nitko drugi nije išao, kazao je Domagoj, a njegova je majka dodala kako na taj način stvaraju put drugim roditeljima, kako ne bi lutali.

‘Danas je bilo predivno’

O svemu je na društvenim mrežama izvijestila i Udruga Plavi cvijet, koja je organizirala skup gdje je Theo predstavio svoju slikovnicu.

– Danas je bilo predivno! Naš Theo je bio predivan i hrabar, a Domagoj, bez riječi smo, jedan izuzetan i pametan mladić koji nam svima može biti primjer! Hvala i dr. Gojkoviću koji se dotaknuo jedne bitne, a često zanemarene teme, a to je što znači biti roditelj djeteta s dijagnozom autizma, koliko svakodnevne borbe i odricanja je potrebno, koliko roditelji zanemaruju vlastito zdravlje i prečesto trpe obiteljski, bračni, bratski, prijateljski i poslovni odnosi. Hvala svima što su nas došli poslušati, ako smo za nijansu pomaknuli granicu razumijevanja mi smo zadovoljni, napisali su iz Udruge Plavi cvijet.

https://www.facebook.com/udrugaplavicvijet/posts/522271335914415