Pretraga

Bandićev pročelnik konačno odlazi iz gradske uprave: Radio je za 18.000 kuna i branio roditelje-odgojitelje

Ivica Lovrić, dugogodišnji suradnik pokojnog gradonačelnika Milana Bandića i bivši pročelnik za obrazovanje odlazi iz gradske uprave. Nakon nove sistematizacije, Lovrić je ostao neraspoređen, a danas je istekao rok za radnike u tom svojstvu. Do tada se, podsjetimo, nalazio na savjetničkoj plaći od 18.000 kuna neto, a od dolaska nove gradske vlasti nerijetko je svoju pojavu u medijima koristio da im kontrira, najviše oko ukidanja mjere roditelj-odgojitelj.

ivica lovrić

Ivica Lovrić, bivši pročelnik za obrazovanje Grada Zagreba
Foto: Screenshot N1 | Grad Zagreb | srednja.hr

Ivica Lovrić konačno odlazi iz gradske uprave. Bandićev (privremeni) pročelnik za obrazovanje i savjetnik s plaćom od 18.000 kuna više nije zaposlenik Grada Zagreba, potvrdile su to gradske vlasti za portal Index.

Izdvojeni članak
luka juros, gradska uprava

Tomašević objavio tko će biti novi gradski pročelnik za obrazovanje: Evo njegove biografije

Izvisio u novoj sistematizaciji gradske uprave

Lovrić je, naime, novog gradonačelnika Tomislava Tomaševića dočekao na pročelničkoj poziciji, a već je od samih početaka bilo jasno da između njih neće biti uske suradnje. Početkom lipnja prošle godine podnio je ostavku na poziciju privremenog pročelnika za obrazovanje, ali je ostao na poziciji savjetnika.

Tek je novom sistematizacijom radnih mjesta u gradskoj upravi, za koju je Tomašević dobio podršku Gradske skupštine, Lovrić ostao neraspoređen. U tom svojstvu ostao je do danas, kada je istekao rok, pa je savjetnik pokojnog gradonačelnika i službeno otišao iz gradske uprave.

Kako su novinari Indexa neslužbeno doznali, Ivica Lovrić aktivirat će mandat u Gradskoj skupštini koji je dobio na listi Bandićeve stranke, ali je bio zamrznut zbog njegove savjetničke pozicije.

Branio je roditelje koji žele plaću jer imaju djecu

Gotovo svaki trenutak posljednjih nekoliko mjeseci na visokoj funkciji u zagrebačkoj gradskoj upravi Ivica Lovrić koristio je da, na ovaj ili onaj način, kontrira Tomaševiću. Svoje je stavove objavljivao na osobnoj Facebook stranici koja u ovom trenutku broji nezavidnih 178 pratitelja.

Tamo se može svašta naći; u posljednje se vrijeme na gradsku vlast obrušio zbog načina gospodarenja otpadom, a objavio je i serijal od tri statusa naslovljenih ‘Tomaševićeve laži’. Gradonačelniku se najoštrije protivio glede ukidanja mjere roditelj-odgojitelj, zastupajući majke i očeve koji žele plaću za roditeljstvo, stajući tako rame uz rame Željki Markić. Jednom je prilikom i gostovao u njenom podcastu.

Izdvojeni članak

Iako je Bandićevac Lovrić tvrdio da je sigurna, nova gradska vlast zatvara derutnu osnovnu školu

Bivši ravnatelj, USKOK mu zabranio da radi

Prije no što je došao u gradsku upravu, tada pod palicom pokojnog Milana Bandića, Ivica Lovrić bio je ravnatelj Željezničke tehničke škole, a u jednom trenutku i predsjednik Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja. Pročelnik gradskog ureda za obrazovanje postaje 2009. godine.

Ostat će zapamćen kao jedan od Bandićevih najintimnijih suradnika, de facto njegova desna ruka, osoba koja mu je, u trenutku raskola sa SDP-om, vodila predsjedničku kampanju. Postaje predmetom istrage USKOK-a, 2014. mu je određen pritvor, a sa slobode se braniti mogao samo ako odustane od pročelničke funkcije.

USKOK je 2017. izdao i zabranu obavljanja pročelničke funkcije za Lovrića pa je onda, u neviđenom potezu, postavljen za ‘privremenog’ pročelnika čiji se status produljivao tri puta. Tek je dolaskom Tomislava Tomaševića na mjesto gradonačelnika postalo izvjesno da će Lovrić otići iz gradske uprave. Prošle je godine dao ostavku, nakon čega je ostao na funkciji savjetnika, sve do ponovne sistematizacije radnih mjesta.


LUKA JUROŠ NOVI JE PROČELNIK ZA OBRAZOVANJE

Kako smo pisali još u lipnju, novi gradski pročelnik za obrazovanje je Luka Juroš. Juroš ima magisterij prestižnog London School of Economics, a usavršavao se na Harvardu. Osam godina radio je u tadašnjem Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, a od 2012. do 2014. u istom je Ministarstvu bio načelnik Sektora za studentski standard, gdje se bavio politikama financiranja visokog obrazovanja i pregovorima sa sveučilištima. Nakon Ministarstva odlazi u Europsku komisiju gdje kroz godine napreduje do liderske pozicije, većina vezano upravo za obrazovanje. Više o njemu pročitajte ovdje.