Pretraga

‘Bila bi tragedija zbog gluposti sindikata i ministarstva sankcionirati učenike’

A- A+

Početak tjedna donio je i drugi dan štrajka prosvjetnih radnika. Zbog kontradiktornih izjava te prepucavanja sindikata i ministra Vedrana Mornara, javnost je ostala zbunjena pa brojni roditelji još uvijek ne znaju moraju li njihova djeca u školu.

Nakon što je u četvrtak u Dnevniku NoveTV ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar izjavio da zbog zbrke koju su izazvali sindikati sigurno nitko neće dobiti neopravdane sate, u petak ujutro je upozorio kako učenici, za čije se škole sljedeći tjedan pokaže da normalno rade, mogu dobiti neopravdani za nedolazak na nastavu.

Dobar dio profesora ni danas nije došao u školu, ali i veliki broj se odlučio za održavanje predavanja pa učenici i njihovi roditelji moraju za svaku školu posebno provjeravati može li i mora li im dijete na nastavu.

Izdvojeni članak

Ministar Mornar: Razrednici će dijeliti neopravdane

U Zagrebu štrajka 1018 profesora

Na službenim stranicama Grada Zagreba objavljeni su podaci o broju škola u kojima se i u ponedjeljak zbog štrajka ne održava nastava na području hrvatske metropole. Prema najnovijoj tablici objavljenoj na ovom linku, u šest škola uopće nema profesora, u 34 se djelomično održava raspored, a u 21 školi se sve odvija prema redovnom planu.

Na području Zagreba ukupno štrajka 1018 profesora, dok je 1941 odlučilo predavati.

– Tri profesora rade popodne i oni se mijenjaju te održavaju nastavu za ukupno deset učenika koji su se pojavili u školi. Svi ostali štrajkaju, a velika većina učenika se nije pojavila. Njima jedino razrednici mogu dodijeliti neopravdane, ali bila bi tragedija zbog gluposti sindikata i ministarstva prosvjete sankcionirati učenike za nedolazak na nastavu, rekao nam je ravnatelj XIII. gimnazije Zagreb Želimir Čečura, u čijoj školi se službeno, prema objavljenoj tablici, ne održava nastava.

‘Ne znam kako djeca mogu dobiti neopravdani sat kad su im profesori u legalnom štrajku’

Prema objavi na stranici www.šibenik.in, većina učenika srednjih i osnovnih škola u Šibeniku nije se pojavila u školi.

Kako bi provjerili tu informaciju odlučili smo nazvati ravnatelje u Šibeniku, ali nakon skoro deset poziva javila nam se jedino ravnateljica Gimnazije Antuna Vrančića Ivanica Belamarić, koja nam je potvrdila da su gotovo svi djelatnici škole u štrajku i da srednjoškolaca uglavnom nema.

– Mi smo organizirali nastavu i pozvali đake koji nemaju gdje biti da dođu u školu, ali većina je ostala doma. Ja nisam pozvana da komentiram ministrovu izjavu, međutim, ne znam kako djeca mogu dobiti neopravdani sat kad su im profesori u legalnom štrajku, odgovorila nam je ravnateljica Belamarić i na pitanje hoće li kod njih školarci dobivati neopravdane za nedolazak na nastavu.

Izdvojeni članak

‘Nastavnici organizirano’: Tijekom štrajka održavati predavanja bez ocjenjivanja i neopravdanih

Srednjoškolci iz Pazina uz pomoć medija zaključili da neće u školu

Neki su učenici cijelu ovu situaciju odlučili iskoristiti te veliki dio ni u ponedjeljak nije išao na nastavu. Ako iz škole ne dobiju službenu ne zamaraju se provjeravanjem kod ravnatelja i profesora pa ostanu doma.

– Ništa nisu javili službeno iz škole, ali smo pomoću medija zaključili da ne idemo, rekla nam je maturantica Gimnazije i strukovne škola Juraj Dobrila Pazin, koja je od petka u štrajku.

U nekim školama nastava se održava djelomično. Tako su u I. gimnaziji u Osijeku nakon blok sata engleskog đaci otišli kući, a još nije jasno što će biti s onima koji se nisu pojavili na tih sat i pol vremena. 

S druge strane, učenici Ruđera Boškovića u Zagrebu danas su normalno došli na nastavu, nakon što se u petak većinom nisu pojavili, kada je štrajkalo samo sedam profesora. Prema podacima Grada Zagreba koji su prikupljani do jutros u 10, u toj se školi djelomično održava nastava, ali je ravnateljica upozorila djecu da moraju doći.

Najnovije informacije vezane za štrajk pratite uživo na portalu srednja.hr.