Pretraga

Biolozi lako do posla, novinari i ekonomisti osuđeni na burzu

A- A+

Najnovije izvješće o stanju na burzi potvrdilo je trend koji traje već nekoliko godina. Visokoobrazovani stručnjaci iz društvenih i humanističkih znanosti imaju sve manje šanse da se zaposle i sve češće dobivaju otkaze dok su radna mjesta otvorena tek za doktore medicine, biologe i kemičare. Zanimljivo je da ni mladi učitelji ne čekaju svoj prvi posao predugo.

Nezaposlenost već nekoliko godina konstantno raste u Hrvatskoj, a jučerašnja objava HZZ-a potvrdila je da u ovom trenutku na svome vrhuncu u posljednjih deset godina. Broj onih koji su bez radnog mjesta premašio je 350 tisuća, a prema procjenama do proljeća 2013. godine narast će za dodatnih 20 do 30 tisuća.

Nema posla za politologe

Kriza je nesumnjivo pogodila cjelokupnu populaciju bez obzira na razinu obrazovanja, iskustvo ili dob te je svima danas znatno teže naći posao nego prije par godina. Svaki drugi visokoobrazovani nezaposleni je 2008. godine u roku od šest mjeseci od dolaska na burzu pronalazi posao. Danas, posao s istom stručnom spremom pronalazi tek svaki treći.


Izdvojeni članak

Dva magisterija i četiri dekanove nagrade nedovoljne za posao u Hrvatskoj

Prema informacijama koje je objavio HZZ ispostavilo se da je politološka struka najmanje cijenjena u vrijeme krize. Prije četiri godine više od 40 posto politologa je radilo, dok je danas u radnom odnosu njih svega 14 posto. Slična je situacija i sa novinarima, sociolozima i ekonomistima od kojih do posla dolazi tek svaki peti. 

Biolozi i kemičari i dalje bez problema

Zanimljivo je kako usprkos činjenici da se kadrovi iz prije spomenutih struka gomilaju na burzi, studenti i dalje hrle najviše upravo na te fakultete što po tko zna koji put dokazuje disbalans koji vlada između brazovnog sustava i tržišta rada.

Većina društvenjaka i humanista je osuđeno na lupanje glavom u zid u hodnicima Zavoda, no nije sa svima tako. Ukoliko ste završili biologiju ili kemiju, jedino se slučajno možete ne zaposliti, jer čak tri od četiri diplomca s ovih fakulteta nađu posao. Zlata vrijedi i diploma iz medicine i stomatologije, a usprkos uvriježenom mišljenju ni mladi učitelji na Zavodu ne čekaju dugo svoje prvo zaposlenje.