Pretraga

Bizarne zakonske zabrane koje biste trebali znati

A- A+

Pisali smo o najbizarnijim zakonskim zabranama u europskim državama i SAD-u, a sada pogledajte što sve zabranjuju druge zemlje svijeta. Negdje je protuzakonito umiranje, drugdje ne smijete biti debeli ili žvakati žvakaće gume.

Možda ste mislili kako je Hrvatska donijela nekoliko nepotrebnih ili bizarnih zakona, ali ćete nakon ovog teksta sigurno promijeniti mišljenje. Ono što je nama protuzakonito ne može se ni usporediti s ovim zemljama i njihovim zakonskim zabranama.

Richard Harper napisao je knjigu ‘The Law is an Ass’, a u njoj je skupio 250 najluđih zakona na svijetu. Pogledajte koji su od njih najčudniji i najzanimljiviji prema mišljenju novinara Telegrapha.

www.ekapija.ba

Zabranjeno je umrijeti

U arktičkom otočnom gradu Longyearbyenu je protuzakonito umrijeti pa ukoliko se smrtno razbolite hitno vas prebace na kopno gdje slobodno možete umrijeti. Razlog uvođenja ovog zakona je taj što groblje već 70 godina nema mjesta za pokojnike jer se tijela ne razgrađuju zbog konstantno niskih temperatura.

Žvakanje žvakaćih guma

Odlučite li se na put u Singapur, zapamtite kako je tamo od 1992. godine zabranjeno žvakanje žvakaćih guma. Iznimka su nikotinske žvakaće gume koje možete kupiti jedino uz liječnički recept.

Voće durian

munfitnessblog.com

Smrdljivo voće

Stanovnicima Bruneje, Indonezije i Malezije omiljeno je voće durian. Miris ovog voća je opisan kao kombinacija svinjskog izmeta, luka i razrjeđivača pa je njegova konzumacija zabranjena u autobusima, podzemnim željeznicama, hotelima i zračni lukama.

Niste siti – ne plaćate račun

U danskim restoranima ne morate platiti hranu koju ste naručili i pojeli, ako se ne osjećate sito.

Izdvojeni članak

Države s najbizarnijim zakonskim zabranama

Nema debljanja

Japan je među državama s najmanje pretilih osoba na svijetu, ali su oni svejedno 2009. godine uveli zakon o maksimalnom obujmu struka. Prema tom zakonu muškarci stariji od 40 godina ne smiju imati struk širi od 80 centimetara, dok si žene smiju dozvoliti 10 centimetara više.

Nigdje bez gaćica

Tajland se možda smatra destinacijom gdje turisti mogu provesti raskalašeni odmor, ali oni imaju nekoliko čudnih zakona koje je dobro upamtiti. Zabranjeno je napustiti kuću bez donjeg rublja, ne smijete voziti automobil goli do pasa te dobro pazite po čemu hodate, budući da je zabranjeno stati na novčanicu. Treba još napomenuti kako biste dobili 15godina zatvora ukoliko uvrijedite kralja.

Golotinja

Kenija također ima jedan jako čudan zakon. Njihovi stanovnici smiju okolo šetati goli, ali je ista stvar za turiste ilegalna.

Slobodno bježanje iz zatvora

Danska se ponovno našla na popisu, ali ovaj put zbog toga što u ovoj državi svaki put prije paljenja automobila morate provjeriti nalazi li se ispod njega dijete. Danski su zatvorenici vjerojatno najsretniji na svijetu jer bijeg iz zatvora nije protuzakonit.

Izdvojeni članak

Svadljivi tinejdžeri imaju manje problema s alkoholom i drogom

Maskiranje je protuzakonito

U Trinidadu i Tobagu zabranjeno je nositi maskirnu odjeću, a taj je zakon donesen kako bi se spriječilo ljude da se lažno predstavljaju kao vojnici. Prekršite li ovaj zakon, završit ćete u pritvoru i oduzet će vam se odjeća.

Nuklearna katastrofa – treća tarifa

Taksisti u Češkoj imaju tri tarife po kojima naplaćuju svoju vožnju. Ako primijetite kako trebate platiti cijenu treće razine, zabrinite se jer je situacija alarmantna. Ta tarifa je određena od strane češke Vlade u situaciji kad se negdje u državi dogodi nuklearna eksplozija.

Ponešto o alkoholu

U St. Louisu ne smijete piti pivo dok sjedite na cesti, a u Chicagu ćete biti uhićeni ako stojite i pijete na bilo kojoj javnoj površini u gradu. U Topeki u Kanzasu vam nitko vino ne smije poslužiti u šalici, dok je u Clevelandu ileglno da dvije ili više osoba piju iz iste boce whiskyja. Saskatchewan u Kanadi je, pak, zabranio piti vodu u pivnicama.