Pretraga

Bliži li se štrajk u školama? ‘Razlika između plaća učitelja i ravnatelja nikad nije bila tolika’

A- A+

Nešto manje od tjedan dana prošlo je otkako su sindikati javnih službi dobili na uvid cjelovitu Uredbu o koeficijentima, što uključuje i one u školstvu. Dva obrazovna sindikata, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja i Sindikat Preporod, izrazili su na konferenciji za medije nezadovoljstvo prijedlogom Vlade. Čelnik Preporoda Željko Stipić poručio je da su spremni na sindikalne akcije, ne prihvati li Vlada njihove prijedloge.

Željko Stipić

Željko Stipić / screenshot: HRT

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja (NSZVO) i Sindikat Preporod pozvali su sve sindikate javnih službi na sastanak koji će se održati u srijedu 31. siječnja u 10 sati u prostorijama NSZVO-a. Žele dogovoriti zajedničke akcije jer nisu zadovoljni koeficijentima koje im je predložila Vlada.

Željko Stipić, čelnik Preporoda, naveo je na konferenciji za medije ispred MZO-a kako ‘gotovo da i nema skupine radnika u školama koji imaju razloga biti zadovoljni’.

– Sada je na Vladi da to pokuša ispraviti. Mi nekako vjerujemo da će se to i dogoditi, a ako se Vlada ne urazumi i ne prihvati naše prijedloge, onda će sigurno to nas potaknuti na akcije, rekao je Stipić, prenosi HRT.

‘Nikada nije bila tolika razlika između plaće učitelja i plaće ravnatelja’

Smatra i da je došlo do toga da postoje zaposlenici prvog i drugog reda – ovi drugorazredni su oni koji rade u školama, niži su u koeficijentima od drugih u javnim službama. Vlada je, kaže, pala na svojem prvom obećanju: da će jednak rad biti jednako plaćen. Uopće se, smatra Stipić, stručna sprema ne valorizira. Istaknuo je i da su horizontalno sačuvani postojeći odnosi za koje su tvrdili da su nepravedni, a s druge strane išla se nagraditi i bolje platiti upravljačka struktura u odnosu na one koji rade.

– Nikada nije bila tolika razlika između plaće učitelja i plaće ravnatelja. Ta razlika sada doseže i više od sto posto, kaže Stipić.

Glavni tajnik sindikata znanosti i visokog obrazovanja Matija Kroflin poručio je da je za sve pogreške, nelogičnosti, nezadovoljstvo članova i zaposlenika odgovorna Vlada. Ključni krivac unutar same Vlade je, naglašava, Ministarstvo znanosti i obrazovanja i opovrgava da su sindikati bili involvirani u ovaj proces i da se čulo razmišljanje i stavovi svih.

– Ne. To nije točno. Sindikat znanosti u ovom procesu nije sudjelovao onako kako je bilo obećano. Koeficijenti koji su trenutno na stolu nisu plod naše rada. Naše ideje, viđenje nije se čulo, kaže Kroflin, prenosi HRT.

Ministra Radovana Fuchsa optužuje da nije osigurao primjerenu poziciju prosvjete i znanosti unutar novog sustava koeficijenata. Još je jednom ponovio i da se kroz ove koeficijente mlade ljude odbija od sustava znanosti, a da se iskusnijima društvena pozicija degradira. Kroflin smatra i da vertikala obrazovanja kao jedan od najvažnijih, egzistencijalnih sektora za ovo društvo zaslužuje bolji tretman, a čudi ga da i drugi kolege iz osnovnih i srednjih škola još nisu artikulirali svoje probleme i nezadovoljstvo.

Izdvojeni članak
Učiteljica ocjenjuje ispit

Objavljeni novi koeficijenti: Pogledajte što Vlada nudi nastavnicima u školama i na faksevima

Savjetnik ministra Fuchsa: ‘Histerično se sazivaju pressice, a da se još ništa nije pažljivo analiziralo’

Pred novinare je stao i glavni savjetnik ministra znanosti i obrazovanja Božo Pavičin. Smatra – ima dovoljno vremena za analizu nove uredbe o koeficijentima i ispravljanje eventualnih pogreški. Mišljenja je i da su ‘stalna povećanja plaća zadnje četiri godine dobar zalog za odnose povjerenja’. Sindikati imaju još malo više od tjedan dana da dostave i svoje službeno očitovanje oko predložene Uredbe.

– Mi iščekujemo da će se to dobro sagledati, ne na ovakav histeričan način da se sazivaju pressice unaprijed, a da se još ništa nije pažljivo analiziralo, nego da se detaljno analizira. Ako ima nelogičnosti, dapače, ispravit će se, rekao je Pavičin, prenosi HRT.

Ocijenio je i da je riječ o najvećem jednokratnom povećanju plaća u novoj povijesti te da do 1. ožujka ima dovoljno vremena za daljnje razgovore. Smatra i kako u zahtjevima pojedinaca iz sindikata, ne misleći na članove i ljude zaposlene u obrazovanju, ‘ima određenih političkih konotacija’ i nelogičnih izjava. Kako je kazao Pavičin, u javnom sektoru bilo je i povećanje plaća i u godini kad su ljudi u privatnom sektoru dobivali otkaze, i to od prvog dana, prenosi HRT.

Biste li bili spremni štrajkati zbog predloženih koeficijenata?