Pretraga

Objavljeni novi koeficijenti: Pogledajte što Vlada nudi nastavnicima u školama i na faksevima

A- A+

Iako sindikati u ponedjeljak nisu dobili na uvid cjelovitu novu Uredbu o koeficijentima složenosti poslova, za dio radnih mjesta predstavljeni su im korigirani koeficijenti. Pomaka u odnosu na prvotni prijedlog ima, no za poslove u školama nisu značajni. Primjerice, raniji prijedlog novog koeficijenta za nastavnike bez napredovanja bio je 1,93, odnosno 1,95, a ovaj posljednji je 1,97.

Profesorica

Profesorica | foto: Unsplash

U ponedjeljak je održan sastanak na kojem su sindikati trebali dobiti na uvid cjelovitu Uredbu, ali to se nije dogodilo. No doznali su koje nove koeficijente Vlada predlaže za neka od radnih mjesta, a sve koeficijente koji su dobili na uvid objavio je Sindikat Preporod.

Novi koeficijenti za osnovne i srednje škole

Novi koeficijent učitelja i nastavnika bez napredovanja trebao bi prema novom prijedlogu iznositi 1,97. Podsjetimo kako je raniji prijedlog bio da on iznosi 1,93 ili 1,95. Nastavnicima koji napreduju u zvanje mentora koeficijent bi iznosio 2,17, savjetnicima 2,38, a nastavnicima u najvišem, zvanju izvrsnog savjetnika, koeficijent bi iznosio 2,62.

Kada je riječ o ravnateljima škola, ovisno o broju učenika, novi koeficijent iznosio bi od 2,60 do 3,00. I ravnatelji napreduju u viša znanja, pa bi ravnatelj izvrsni savjetnik u školi s najvećim brojem učenika imao koeficijent 3,99.

Izdvojeni članak

Sindikati se sastali s vladajućima oko koeficijenata, nisu svi zadovoljni: ‘Uvijek je štrajk opcija’

Novi koeficijenti za zaposlenike fakulteta

Prema novom prijedlogu Vlade, koeficijent asistenata na fakultetima bio bi isti kao i za nastavnike u školama koji nisu napredovali, dakle 1,97.  Za docente vladajući i dalje predlažu koeficijent 2,80, za izvanredne profesore 3,10, a za redovite profesore 3,60.

Dekani fakulteta s do 200 zaposlenih imali bi prema ovo prijedlogu koeficijent 4,00, dekani na fakultetima s 200 do 500 zaposlenih 4,50, a oni s preko 500 zaposlenih 4,60. Novim prijedlogom uredbe predlaže se za prorektore koeficijent 5,30, a za rektore 6,00.

Izdvojeni članak
učionica i euri u crno bijeloj pozadini

Nastavnici nisu zadovoljni koeficijentima: ‘Ako počnu svi odlaziti, bit će primorani dati veće plaće’

Sindikati imaju rok da dostave svoje mišljenje

Podsjetimo, nakon jučerašnjeg sastanka sa sindikalne se strane moglo čuti da određenih pomaka ima, ali vlada izrazito nezadovoljstvo jer smatraju da u proces nisu uključeni u mjeri u kojoj su im vladajući to obećali.

– Kratko i jasno, nismo zadovoljni procesom. Proces nije bio onakav kako nam je bilo obećavano. Nismo bili dovoljno uključeni, nismo imali utjecaj na stvari na koje smo trebali imati i sukladno takvom procesu nismo zadovoljni ni finalnim rezultatom, rekao je u ponedjeljak nakon sastanka glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Matija Kroflin.

Ministar rada Marin Piletić rekao je da će u srijedu sindikatima dostaviti nacrt prijedloga uredbe, a sindikati onda imaju 15 dana da dostave svoje mišljenje. Valja podsjetiti kako novi Zakon o plaćama predviđa uključivanje prosvjetnog dodatka i dodatka od 6,11 posto u novi koeficijent koji Vlada predlaže, dakle ti dodaci nestaju, a isto se događa i s dodatkom za poslijediplomski studij.

Svi koeficijenti koje su sindikati u ponedjeljak dobili na uvid, a objavio ih je Sindikat Preporod, možete vidjeti u dokumentu ispod. Napomene: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu. Koeficijenti za obrazovanje su od treće stranice dokumenta.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab