Pretraga

Borna Ninčević iz Karlovca dvaput zaredom osvojio državno natjecanje iz povijesti

A- A+

Borna Ninčević učenik je karlovačke Gimnazije, a već je drugu godinu zaredom osvojio državno natjecanje iz povijesti. Kako mu je to uspjelo, i zašto ga baš toliko interesira povijest, saznali smo u razgovoru s budućim odvjetnikom.

Borna Ninčević pohađa Gimnaziju Karlovac, a iako nije odlikaš, kao što je to slučaj s većinom onih koji pohode državna natjecanja, gimnaziji je po drugi put osvjetlao obraz odnijevši prvo mjesto iz povijesti.

Borna je povijest zavolio još u ranom djetinjstvu, slušajući očeve priče o Domovinskom ratu i razvitku regije. Kao predmet mu se svidjela odmah u petom razredu, dok je u osmom počelo intenzivnije učenje, budući da je tada prvi put išao na natjecanje, i primijetio da mu uz knjigu iz povijesti nije nimalo teško provesti vrijeme. Povijest je Borni dio života, jer za svaki sat iz tog predmeta uči iz tri udžbenika, a kad prođe županijski dio natjecanja, dodaje još jednu knjigu tom spisku.

Izdvojeni članak

Intervju: Požeški srednjoškolac u Švedskoj povezao matematiku i nogomet, pa osvojio Euromath


Izdvojeni članak
Nikola Znaor (prvi s lijeva)

Mladi hrvatski arihtekt (21) izumio ‘kožu’ za zgrade te pobijedio na europskom natjecanju

Nije odlikaš, ali povijest rastura

Dnevno mu na povijest otpadne dva do tri sata, a kako se bliži natjecanje, tako uči dva do tri puta dnevno. Iako bi to mnogi pretpostavili, Borna nije odlikaš, već predmete koji ga manje interesiraju uči toliko da ocjene budu solidne, a iz predmeta koje voli, poput povijesti, geografije, latinskog i matematike, trudi se imati bolje ocjene, jer se tu kako sam kaže, najviše vidi.

Za natjecanje jako puno radi, stoga ga rezultat nije toliko iznenadio kao što je to bilo prošle godine, kada je prvi put pobijedio na državnom. – Osjećaj mi je sasvim normalan, nisam osjećao nikakvo uzbuđenje ili neku pretjeranu radost kad sam pobijedio u prvom razredu. Sve sam uvjereniji da se time ili nečim sličnim želim baviti i u budućnosti, rekao je Borna.

Želi postati odvjetnik

Što se tiče povijesti, najviše ga interesira stari istok, odnosno Mezopotamija i antička povijest, ponajviše iz razloga što je čitava Europa tada poprimila sadašnji izgled. Također ga jako zanima povijest religija, jer su one kako kaže, u starom i srednjem vijeku povezivale običan puk s njihovim vladarem, stoga se poznavanjem povijesti određene religije može uvidjeti utjecaj na kulturu, socijalne odnose, i politička zbivanja današnjice.

Iako ga povijest najviše interesira, Borna naravno planira i svoju budućnost, a tamo se vidi kao odvjetnik. – Još od sedmog razreda želim postati odvjetnikom, iz razloga što mi se oduvijek sviđalo kako oni raspravljaju o određenim događajima iz povijesti te raspravljaju o tome kako je moglo biti bolje, tko je pozitivac ili negativac i često sam o tome razgovarao sa sestričnom koja studira pravo i još više sam se zbog toga zainteresirao za odvjetništvo, objasnio je Borna.