Pretraga

Budućnost je stigla u hrvatsku znanost i visoko obrazovanje s projektom HR-ZOO

A- A+

Znanost i visoko obrazovanje smatraju se pokretačima razvoja u društvu i gospodarstvu. Tu ulogu mogu ostvariti isključivo u okruženju koje je prikladno za provođenje istraživanja, poticanje inovacija i modernog obrazovanja. Zato Sveučilišni računski centar započinje s projektom pod nazivom Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak.

Markus Spiske, Unsplash

Cilj projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) je uspostaviti računalni i podatkovni oblak koji će biti temeljna sastavnica nacionalne istraživačke i inovacijske e-infrastrukture. Namjera mu je stvoriti okruženje u kojem istraživači, nastavnici, studenti i drugi članovi akademske i znanstvene zajednice surađuju i zajednički koriste napredne IKT resurse i alate prijeko potrebne za njihov svakodnevni rad.

HR-ZOO je projekt sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj čija ukupna vrijednost iznosi 196,8 milijuna kuna. Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu nositelj je projekta te ujedno koordinira projektnim konzorcijem kojeg još čine Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Zagrebu, Institut Ruđer Bošković i Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNET.

U sklopu konferencije Dani e-infrastrukture Srce DEI 2019, koju 1. i 2. travnja 2019. organizira Srce, održat će se i Uvodna konferencija projekta HR-ZOO.

U današnje vrijeme sveprisutnosti velike količine podataka (Big Data) i multidisciplinarnosti, znanost i visoko obrazovanje nezamislive su bez e-infrastrukture, odnosno njenih komponenti kao što su moderno opremljeni podatkovni centri, napredni računalni sustavi i podatkovna spremišta te širokopojasna komunikacijske mreža.

Projekt HR-ZOO uključuje i aktivnosti uspostave napredne podrške korisnicima kroz koncept e-znanstvenika, pojedinaca koji će biti spona između znanstvene zajednice i naprednih IKT resursa, a time i važan čimbenik u provedbi koncepta e-Znanosti i e-Obrazovanja.