Pretraga

Burna rasprava oko novog školskog kalendara, dva datuma mnogima su trn u oku

A- A+

Iduća nastavna godina trebala bi započeti kasnije i završiti ranije nego što to predlaže Ministarstvo obrazovanja – smatraju to brojni sudionici javne rasprave oko školskog kalendara. Ističu da je kalendarom ionako propisan veći broj radnih dana od zakonskog minimuma. Nekima se ne sviđaju i dvodijelni zimski praznici, a i ove godine ima prijedloga da Dan učitelja bude neradni dan.

učenica gleda u kalendar

Foto: srednja.hr

Sredinom ožujka u javnu je raspravu pušten prijedlog školskog kalendara za iduću, školsku godinu 2024./2025. Ministarstvo predlaže da nastava započne 2. rujna 2024. godine i završi 18. lipnja 2025. godine. I iduće će se godine zimski praznici odvijati u dva dijela.

Mnogima se ne sviđaju datumi početka i završetka nastavne godine

Iako je javna rasprava oko rasporeda nastave i praznika za nadolazeću godinu otvorena do 13. svibnja, već su u proteklih desetak dana mnogi izrazili nezadovoljstvo prijedlogom. Najviše je zamjerki oko datuma početka nastavne godine i datuma njenog završetka.

– Skratite praznike kroz školsku godinu, kakvi jesenski praznici i proljetni praznici koji traju tjedan i pol?! Ovim prijedlogom kalendara rada škola bi imala 184 radna dana, a to je devet radnih dana više od propisanog minimuma pa postoji prostor da nova nastavna godina počne 9. rujna 2024., a da nastavna godina završi zaključno s 13. lipnja 2025. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji kao najjužnijoj županiji je prevruće i naša škola nema klimu, djeca nam padaju u nesvijest od vrućina, napisala je u javnoj raspravi Zorica Tomović.

Ivana Miletić, pak, u javnoj raspravi ističe stav da ovakav prijedlog kalendara ‘stavlja u izuzetno nepovoljan položaj učenike i radnike u školama u županijama u kojima se mnoštvo stanovnika izravno i neizravno bavi turističkom djelatnošću’.

– Ovako rani početak školske godine će mnoge ostaviti bez potrebne radne snage, a srednjoškolce bez prihoda koji su prijeko potrebni obiteljima u današnje vrijeme. Naime, stvara se domino efekt s negativnim reperkusijama da bi se otvorio put jesenskim praznicima koji su apsolutno nepotrebni. Mišljenja sam da bi se trebala sagledati šira slika koja bi više odgovarala situaciji u državi u kojoj je udio prihoda od turizma u BDP-u najveći u Europskoj uniji, navela je i dodala da su problem i nesnosne vrućine u javnom prijevozu, kao neopremljenost učionica klimama.

Izdvojeni članak

Objavljen je prijedlog školskog kalendara s praznicima za 2024. I 2025. školsku godinu

Neki imaju zamjerke i na dvodijelne zimske praznike

U 2019. godini Ministarstvo je imalo ideju da županije same odabiru između četiri opcije kalendara, a tada su uvedeni i kratki jesenski praznici te mogućnost provođenja zimskih u dva dijela. Od prve opcije se odustalo, a u kasnijim se godinama ustalilo pravilo da se zimski praznici provode u dva dijela. Neki i danas imaju zamjerku na to.

– Ne slažem se sa razdvajanjem zimskog odmora u dva dijela. Početkom siječnja je veći broj učenika bolestan u odnosu na kraj veljače, a također dio učenika svejedno ide na odmor sa roditeljima pa se radi manjim opsegom nego inače kad bi svi učenici bili na broju jer se mora kasnije sve ponovno obraditi. A također bi se i učenici i nastavnici mogli stvarno odmoriti i pripremiti za novo polugodište. S druge strane, u drugom polugodištu se pišu NI, učenici idu na izlete te se uz ‘praznike’ u veljači i u travnju (Uskrs) gubi kontinuitet u radu i učenju. Stoga predlažem da zimski odmor učenika traje od 23. prosinca do 10. siječnja, navela je u javnoj raspravi Ljerka Jareb.

Izdvojeni članak
praznici, dijete bojicama napisalo na papir no school

Ne znate što raditi za praznike? Donosimo malo drugačije ideje kako ih najbolje iskoristiti

Petak prije Dana učitelja trebao bi biti bez nastave?

Prilikom javne rasprave oko ovogodišnjeg kalendara nekolicina je nastavnika navela da bi i Dan učitelja trebao biti nenastavni dan. Ove godine on je u subotu, a Josip Matković u javnoj je raspravi, među ostalim, napisao da bi onda petak prije po njemu trebao biti nenastavni.

– I ove godine kao i nekoliko zadnjih godina, ponavljam prijedlog da 5. listopada bude nenastavni dan jer je to Svjetski dan učitelja. Pokažite barem deklarativno da poštujete zaposlene u školama. Kako ove godine 5.10. pada u subotu, nenastavni dan trebao bi biti 4.10. Svaki put ste mi odgovorili da svaka škola može u godišnjem planu i programu planirati nenastavne dane, ali činjenica je da se to ne događa, osim u manjem broju škola. Štoviše, u nekim se školama ravnatelji uopće ne sjete toga dana i ne čestitaju ga, a kamoli što drugo, naveo je Matković.

No, valja istaknuti kako ipak nisu svi nezadovoljni predloženim kalendarom.

– Ja sam učiteljica razredne nastave. Kalendar nove školske godine je u redu. Nismo od šećera i nećemo se rastopit, još nisu velike vrućine. Uostalom imamo klime, vrata, prozore… u školama je ‘vruće’, a na plažama 35, napisala je Jadranka Plašć.

Javnoj raspravi oko školskog kalendara za 2024./2025. možete se priključiti do 13. travnja na ovoj poveznici. Očekivana objava izvješća s prihvaćenim i neprihvaćenim sugestijama je 13. svibnja.