Pretraga

Ne znate što raditi za praznike? Donosimo malo drugačije ideje kako ih najbolje iskoristiti

A- A+

Nakon sasvim običnog vikenda, za brojne je učenike započeo drugi dio zimskih praznika. Dok su neki možda već isplanirali svoje ideje za provod, drugi možda traže nove načine kako učiniti ove dane još zanimljivijima. Ne brinite, tu smo da vam damo nekoliko prijedloga koji će vam pomoći da iskoristite ovaj dio praznika na najbolji mogući način. Iako nema ništa loše u odmaranju te gledanju filmova i serija, isprobajte nešto novo i promijenite svoju svakodnevicu.

praznici, dijete bojicama napisalo na papir no school

foto: Canva

Prema školskom kalendaru za 2023./2024. godinu, danas je počeo drugi dio zimskih praznika. Budući da nastava počinje tek u ponedjeljak, 26. veljače, sigurni smo kako ste već, barem jednim dijelom, isplanirali što ćete raditi u ovih tjedan dana, ali ako vam nedostaje još ideja, savjetujemo vam da pogledate popis koji smo sastavili za vas.

Proljetno čišćenje – svega

Da, znamo da zvuči dosadno, ali čišćenje sobe ili ormara može biti i zabavno i korisno. Pronađite stare igračke, odjeću ili knjige koje više ne koristite i donirajte ih onima kojima su potrebniji. Također, ovo je predproljetno vrijeme idealno da se oslobodite nepotrebnih fotografija i dokumenata na vašem mobitelu ili računalu. Organizirajte svoje datoteke, izbrišite duplicirane slike i oslobodite prostor za nove uspomene.

Napravite proljetnu playlistu

Proljeće je vrijeme novih početaka, pa zašto ne stvoriti playlistu koja će obilježiti dolazak ove sezone? Stvaranje playliste koja će obilježiti dolazak novog godišnjeg doba zvuči kao savršen način da se oslobodite zimske hladnoće. Odaberite omiljene pjesme koje će vas razveseliti i napravite playlistu koja će vam podići raspoloženje.

Otkrijte i isprobajte novu fizičku aktivnost

Bilo da je riječ o vožnji bicikla, šetnji u prirodi ili ekipnim sportovima poput nogometa ili košarke, fizička aktivnost je važna za zdravlje i dobro raspoloženje. Kako bi se dobro i bezbrižno raspoloženje nastavilo, okušajte se i u nekom novom sportu, sami ili u društvu. U Zagrebu se, primjerice, za vrijeme ovih praznika svim učenicima nudi mogućnost korištenja plivališta na gradskim bazenima, a detalje pročitajte na ovoj poveznici.

Isprobajte neki novi recept

Sigurno na raznim društvenim mrežama povremeno pogledate neke zanimljive recepte i mislite ‘Hm, pa ovo mogu i ja napraviti’. Zašto ne biste tijekom ovih praznika isprobali neki novi recept i naučite kako pripremiti neka ukusna jela. Bilo da se radi o slatkim poslasticama, zdravim obrocima ili egzotičnim jelima, kulinarski eksperimenti su uvijek zabavni.

Večer za društvene igre

Kada ste već pripremili novo jelo po novom receptu, bio bi red da ju, zajedno sa svojom obitelji ili prijateljima, i podijelite. Kako bi to bilo što zabavnije, uz finu hranu možete igrati i društvene igre. Malo nadmetanja u obitelji nikada nije na odmet samo pazite da baš ne pretjerate pa da zabavna obiteljska večer ne bi završila plakanjem u sobi koju ste onako lijepo sredili. Bez obzira radi li se o klasičnim igrama poput Monopolyja ili nekim novim modernim igrama, zajamčena je dobra zabava i smijeh.

Kulturno uzdizanje i upoznavanje svog mjesta

Posjet muzeju, galeriji ili kazalištu može biti inspirativno, a istovremeno obrazovno iskustvo. Istraživanje kulturne scene njihovog grada može otvoriti nove perspektive i potaknuti kreativnost. Također, pisali smo i o tome kako će vožnja zagrebačkom žičarom biti besplatna tijekom trajanja čitavih praznika. Ukoliko živite na selu ili u manjem gradiću, uvijek možete s prijateljima otići na zabavnu pustolovinu i upoznati prirodu koja vas okružuje.

Digitalni detox

Ponekad je važno odvojiti vrijeme od ekrana i posvetiti se drugim aktivnostima poput druženja s obitelji ili prijateljima, šetnji ili meditaciji. S obzirom na to da tijekom trajanja praznika možete usporiti svoju svakodnevicu, pokušajte sami sebe impresionirati tako da ćete smanjiti sate provedene na mobitelu. Digitalni detox može osvježiti um i duh te pružiti osjećaj dubokog opuštanja.

Isplanirajte si idući mjesec i zadajte si realne ciljeve

Iako možda ne želite odmah misliti na školu, planiranje narednih mjesec dana nakon praznika može biti zabavno i inspirativno. Istraživanje novih metoda učenja i aktivnosti koje biste voljeli isprobati može stvoriti uzbuđenje i motivaciju za budućnost. Također, nije loše spomenuti niti da si zadate pokoji cilj kojeg biste voljeli realizirati i držite ga se. Nemojte si zadavati velike i nerealne ciljeve, već počnite od manjih i bit ćete ponosni na sebe.

Početi s pripremama za maturu

S razlogom smo ovaj savjet ostavili za kraj, ali i vi sami znate da bi to bila pametna odluka. Vrijeme brzo leti, pogotovo na praznicima, zbog čega bi bilo dobro početi na vrijeme. Budući da su od nedavno počele prijave ispita državne mature i probna matura, to znači da će uskoro doći i sami ispiti. Iskoristite ovo vrijeme sad kako biste sami sebi zahvalili u budućnosti, a detalje o svim najvažnijim informacijama možete uvijek pratiti na našem portalu.