Pretraga

Čak 12.000 mladih dobiva besplatnu kartu za putovanje Europom: Provjerite kako do nje

A- A+

Europski parlament krajem 2017. pokrenuo je inicijativu za dodjeljivanje besplatnih željezničkih putnih karata 18-godišnjacima diljem Europe, kroz program ‘DiscoverEU’. Prvi je puta podjela karata održana je u lipnju 2018., a besplatnu je kartu tada ‘ugrabilo’ preko 15.000 tinejdžera. Novi krug podjele InterRail karata kreće u studenom.

Foto: Pixabay

Svi 18-godišnji Europljani kroz inicijativu ‘DiscoverEU’ imaju šansu dobiti besplatne InterRail putne karte za putovanje europskim zemljama. Riječ je o inicijativi Europske unije koja mlade želi upoznati s drugim zemljama tog kontinenta. Prvi krug podjele besplatnih InterRail karata održao se u lipnju 2018., kada se za njih prijavilo 100.480 mladih. Kartu je dobilo njih 15.000, a svi oni ne mogu sudjelovati u novom krugu podjele koji će se održati sljedećeg mjeseca.

Izdvojeni članak

Pitali smo naše europarlamentarce hoće li podržati prijedlog o besplatnoj InterRail karti za mlade

Drugi krug podjele besplatnih InterRail besplatnih karata kreće 29. studenog u 12 sati po srednjoeuropskom vremenu i traje sve do 11. prosinca u podne. Priliku za besplatnu kartu moći će dobiti 12.000 osoba u dobi od 18 godina.

Većinom je riječ o putovanju željeznicom, ali karta nudi i alternativu za putovanja autobusima i trajektima. U iznimnim slučajevima, kada druga sredstva putovanja nisu dostupna, bit će dozvoljeno i putovanje avionom.

Za kartu se možete prijaviti ako:

  • ste mlada osoba koja na dan 31. prosinca 2018. ima punih 18 godina (rođeni između 1. siječnja 2000. i 31. prosinca 2000.)
  • imate državljanstvo zemlje članice Europske unije
  • pravilno u prijavi napišete broj osobne iskaznice ili putovnice
  • krećete na put iz zemlje članice EU
  • planirate putovati između jednog do najviše mjesec dana
  • planirate putovati između 15. travnja 2019. i 31. listopada 2019.
  • planirate posjetiti barem jednu zemlju članicu EU
  • ste spremi postati Discover EU ambasador

Prijave će se vršiti putem interneta, gdje ćete morati ostaviti osobne podatke i plan pripreme puta. Morat ćete odgovoriti na pet pitanja o europskoj kulturi i inicijativama EU za mlade. Možete putovati i grupno, a s najviše četiri svoja prijatelja. Više o samoj inicijativi doznajte na ovoj poveznici.