Pretraga

Oni bi cugali… Osmaši prosvjedovali jer završetak škole moraju slaviti – u školi!

A- A+

Zbog izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim školama, u Republici Srpskoj došlo je i do prosvjeda učenika. Zakon sada, naime, zabranjuje da se završetak osnovne škole slavi u ugostiteljskim objektima (iako nam nije jasno kako je to dosad uopće bilo moguće). Budući da će završetak osnovne škole slaviti u prostorijama škole, kako nalaže zakon, učenici OŠ ‘Sveti Sava’ u Banjoj Luci, organizirali su prosvjed tvrdeći da su kažnjeni.

Unsplash

Izdvojeni članak

Poskupljuju cigarete, alkohol i dio bezalkoholnih pića: Evo kada će se to dogoditi i kolike će biti cijene

–  Djeca su prosvjed organizirala misleći da su kažnjena jer će malu maturu proslaviti unutar škole, rekao je Miroslav Popržen, ravnatelj OŠ Sveti Sava’ iz Banje Luke za etrebinje.

Njegovi su učenici, naime, prosvjedovali jer će proslavu male mature, odnosno završetka osnovnoškolskog obrazovanja, slaviti u prostorijama škole, a ne u nekom ugostiteljskom objektu. Tvrdili su da ih škola kažnjava, no ravnatelj objašnjava kako se radi o novom zakonu.

– Nesporazum je nastao jer djeci nije dobro prezentirano da sada nemaju alternativu već da je po odluci nadležnog ministarstva proslava male mature moguća samo u prostorijama škole ili, ako za to nema uvjeta, u objektima kulture i sporta, rekao je Popržen.

Krivi su razednici?

Razrednici su im, kaže, krivo predstavili ‘problem’ pa je učenike tek kasnije upoznao s izmjenama zakona. Shvatili su, dodaje, da nisu kažnjeni.

Izmjenama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, uz uvjet da se proslava održava u samoj školi, izričito je zabranjeno ‘unošenje i služenje alkoholnih pića i duhanskih proizvoda’. Jer, ipak je riječ o petnaestogodišnjacima.

‘Nema cuge zbog sigurnosti!’

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS-a za etrebinje su pojasnili da su izmjene zakona, koje su kasnije usvojene, predložili upravo zbog sigurnosti učenika.

Banjalučki učenici tako će kraj osnovne škole, najavljuje ravnatelj, proslaviti u školskoj dvorani, a događaj će čuvati i njihovi roditelji. Alkohola naravno neće biti.

Zašto su učenici mislili da se kraj osnovne škole nešto što se slavi u birtiji, moramo priznati, nije nam jasno.