Pretraga

Dalaj Lama poljubio dječaka u usta pa ga tražio da mu siše jezik, ovako ga brane: ‘On često zadirkuje’

A- A+

Društvenim mrežama, prvenstveno Twitterom, ovih se dana proširio video Dalaj Lame koji najprije dječaka ljubi u usta, a onda od njega traži i da mu siše jezik. Javnost je ostala zgrožena tim potezom do te mjere da neki traže i da se protiv ovog duhovnog vođe podigne optužnica za seksualni napada na maloljetnika. Dalaj Lama se ispričao, ali tim koji vodi njegove društvene mreže minorizirao je ovaj slučaj porukom da on ‘često zadirkuje ljude koje sretne na nevin i zaigran način’.

Dalaj Lama prvo je dječaka poljubio u usta, a onda tražio da mu posiše jezik | screenshot: Twitter

Duhovni vođa Dalaj Lama, Tenzin Gyatso (89), svojim je najnovijim potezom zgrozio javnost. Twitterom se proširio video iz veljače ove godine kada se u njegovu hramu održao susret na kojemu je bilo oko 100 dječaka.

Prvo je dječaka poljubio u usta, a onda ga tražio da mu siše jezik

Jedan od dječaka prišao je Dalaj Lami kako bi ga zagrlio. Dalaj Lama dječaka je primio za bradu, a onda ga i poljubio – u usta! No, na tome se nije zaustavio, prislonio je svoje čelo na dječakovo, a onda i isplazio jezik te od dječaku rekao ‘posiši mi jezik’.

Ovaj video zgrozio je javnost – ‘predator’ i ‘pedofil’ samo su neki od oštrih poruka upućenih Dalaju Lami nakon ovog poteza. Nekolicina poručuje i da bi Dalaj Lama trebao biti optužen za seksualni napad na maloljetnika te da mu činjenica da je duhovni vođa ne bi trebala biti imunitet od kažnjavanja.

Izdvojeni članak

Djeca žrtve seksualnog nasilja u Hrvatskoj su loše zaštićena: Pravobraniteljica traži da se osnuju centri za njih

‘Često se na nevin i zaigran način šali s ljudima koje upoznaje’

Nakon što je video postao viralan, tim koji vodi društvene mreže Dalaja Lame uputio je ispriku, u kojoj su nastojali minorizirati potez svog duhovnog vođe poručivši da on ‘često zadirkuje ljude koje sretne na nevin i zaigran način’.

– Njegova svetost se želi ispričati dječaku i njegovoj obitelji kao i mnogim prijateljima širom svijeta, zbog boli koju su njegove riječi mogle uzrokovati. Njegova svetost često se na nevin i zaigran način šali s ljudima koje upoznaje, čak i u javnosti i pred kamerama. Žao mu je zbog incidenta, stoji u objavi Dalaj Lame na Twitteru.

Inače Tenzin Gyatso, četrnaesti je po redu tibetanski duhovni i svjetovni vođa Dalaj Lama. Tibetanci vjeruju da je on reinkarnacija Bude, a zadaća mu je promicanje budizma i borbe za tibetanska prava i slobode. Gyatso je 1989. dobio je Nobelovu nagradu za mir za svoj nenasilni otpor kineskoj okupaciji, a prije 21 godinu posjetio je i Hrvatsku. Još od od 1959. godine, otkada je  Tibet zaposjela Kina, Dalaj Lama živi u progonstvu u Indiji.