Pretraga

Dalaj Lama udijelio 10 savjeta za sve koji žele postati sretni u životu

A- A+

Četrnaesti po redu Dalaj Lama, ili pravim imenom Tenzin Gyatso, udijelio je 10 savjeta svima koji žele biti sretni u životu. Ovaj tibetanski duhovni i svjetovni vođa te dobitnik Nobelove nagrade za mir tvrdi da nikad nije kasno početi živjeti prema njegovim napucima te poraditi na sretnijem bivanju na svijetu.

Poznati svjetski karizmatičar te tibetanski duhovni vođa Tenzin Gyatso, poznatiji kao 14. Dalaj Lama, uputio je nekoliko savjeta svim ljudima na svijetu koje se žele domoći sreće. Nakon što je 1989. godine dobio Nobelovu nagradu za mir, učvrstio je svoju poziciju karizmatičara i priznatog javnog govornika, stoga se mnogi vode njegovim savjetima i napucima. U nastavku pročitajte kojih 10 stvari trebate usvojiti da biste pronašli put ka sreći, prenosi Sensa.

Izdvojeni članak

Tajna sreće: Posjećujte knjižnice, a ne teretane

Ako želimo prenositi znanje, najprije moramo prestati štetiti drugima

Tako se štitimo od problema jer sebi najviše štetimo kad uzrokujemo patnju drugima. Ako vam je teško pomagati drugima, doživite to kao inteligentan egoist. Pomaganje stvara dobre odnose i okolnosti koje će naposljetku koristiti i vama.

Barem jednom godišnje posjetite mjesto koje ne poznajete

Zašto? Upoznavanje novih mjesta i ljudi obogaćuje život. Lijepe trenutke pamtimo cijeli život.

Otkaz može biti dobra prilika za promjenu

Kada izgubimo radno mjesto, osjećamo se obeshrabreno, bez volje, paralizirano. Često mislimo – situacija je beznadna, što da radim? Ipak, gubitak posla dobra je prilika za promjene i treba je doživjeti kao izazov. To je pozitivan pristup, koji naravno nije lak.

Izdvojeni članak

Maturanti humanom i zrelom gestom usrećili tri obitelji

Radujmo se uspjesima onih koje volimo

Veselite se uspjesima i onih koje ne poštujete previše – ako imaju korist za cijelu zajednicu. Za uspjeh su često potrebni napori i sposobnosti mnogih ljudi.

Za trajnu sreću treba prihvatiti da je patnja dio života

Prema budističkim vjerovanjima, patnja ne smije dovesti do pesimizma i očaja. Patnja nam pomaže da utvrdimo stvarne uzroke naše nesreće.

Čak i ako niste vjernik, budite svjesni da se nesreća koja vas je zadesila (koliko god strašna bila) ne događa samo vama

Ako i ne vjerujete ni u što, pokušajte pronaći svjetlo nad bolnim točkama koje će blažiti vašu bol i osjetit ćete veliko olakšanje.

Izdvojeni članak

Recept za sreću: Oni koji putuju zbog školovanja ili posla u lošijem stanju od ostalih

Ako imate problema, pokušajte sve što je u vašoj moći da ih riješite

Ako su problemi nepremostivi, pomislite na svoje postupke u ovom ili prošlom životu koji su ih dijelom prouzročili. To će vam donijeti malo mira i spokojnosti. Inače će vam se briga, bol i patnja činiti besmislenim.

Vježbate li dobrotu i toleranciju, pronaći ćete više mira

Ne trebate kupiti novi namještaj za kuću ili se preseliti u novi stan. Vaš susjed je možda bučan i težak, ali dokle god su vam srce i um mirni, ni takvi vam susjedi neće smetati. Ako se općenito brzo ljutite, nećete biti sretni ni kada vas posjete prijatelji.  Ako ste mirni i opušteni, ne smeta vam ni najmanji detalj.

U prehrani, odijevanju i opremi stana budite umjereni

Ljudski život je ograničen, tako je i količina toga što možemo imati u vlasti ograničena. Zato budite od početka zadovoljni.

Trajna sreća leži u duhovnom razvoju!

Postoje dva načina za traženje sreće. Prvi je vanjski. Bolji stan, odjeća i bolji prijatelji. Drugi je skriven u duhovnom razvoju koji donosi unutarnju sreću. Trajnu sreću donosi samo drugi način!