Pretraga

On je najsretniji čovjek na svijetu

A- A+


Izdvojeni članak

Je li sreća para puna vreća?

Istraživači su uspjeli pronaći najsretnijeg čovjeka na svijetu, barem sa znanstvene strane. Naime 66-godišnjak Matthieu Ricard, inače francuski budist najsretniji je na svijetu, kako pokazuju testiranja aktivnosti njegova mozga.

On smatra da je to zato što provodi mnogo vremena meditirajući, jer su navodno meditacije upravo ključ njegove sreće.

Najsretniji čovjek na svijetu je francuski budist Matthieu Ricard. Naime istraživanje Sveučilišta u Wisconsinu pokušalo je pronaći tko je najsretniji, tako da su, između ostalog, proučavali aktivnosti mozga.

Na taj način došli su do ovog budista, koji je još 1972. godine zaključio svoju znanstvenu karijeru molekoluarnog genetičara, te otputovao na Tibet i posvetio se religiji i meditaciji. Danas je i bliski suradnik Dalaj Lame, te njegov službeni prevoditelj za francuski jezik.

Kad ovog srećkovića znanstvenici pozvali, odazvao se na istraživanje o sreći te prošao mnoga testiranja. Među stotinama kandidata, njegov mozak je po svojim aktivnostima najviše odgovorao sretnom mozgu.

Ricard smatra da su ovako dobri rezultati samo posljedica dugogodišnjih meditacija u kojima je dosad proveo više od 40 tisuća sati.