Pretraga

Danas 5. sjednica Povjerenstva za Strategiju: Još uvijek ni riječi o tome ide li kurikularna reforma dalje

A- A+

Danas će se održati peta sjednica Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije. Kako je naznačeno na stranicama Ministarstva obrazovanja, na prethodnoj se sjednici raspravljalo o području ranog predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja. Niti nakon rasprave o području Strategije koje je bilo predmetom Cjelovite kurikularne reforme, i dalje ne znamo što će s reformom biti.

foto: mzos.hr

Izdvojeni članak

Povjerenica za informiranje naložila Ministarstvu obrazovanja da u roku od 8 dana riješi naš zahtjev

Na sjednici Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, održanoj prije tjedan dana, raspravljalo se o području Strategije čiji je najistaknutiji cilj bila Cjelovita kurikularna reforma. U šturom priopćenju objavljenom na mrežnim stranicama Ministarstva, rečeno je da su članovi Povjerenstva iznijeli svoja viđenja prioritetnih mjera i aktivnosti za izradu Akcijskog plana za provedbu Strategije.

– Rasprava je uključivala i iznošenje stavova oko podizanja kvalitete rada i društvenog ugleda učitelja, dokumenata vezanih uz Strategiju obrazovanja, znanosti i tehnologije kao i onih koji su istoj prethodili, opravdanosti uvođenja devetogodišnje škole, statusa i mehanizama za poticanje nastavnika, strukovne mature i nacionalnih ispita, programa za ravnatelje, izrađenih dokumenata i javne rasprave vezane uz reformu kurikuluma, kvalitete i inkluzivnosti školstva u odnosu prema djeci s posebnim potrebama, problematike ishoda učenja te autonomije nastavnika i drugih tema ključnih za poboljšanje i unapređenje ovog tematskog područja, stoji u priopćenju MZO-a.

U priopćenju piše i kako je Povjerenstvo raspravljalo i o svojim zadaćama u kontekstu ustrojavanja ekspertnih radnih skupina te usklađivanja svih uključenih institucija i zakonskih rješenja kako bi se osigurala nesmetana provedba Akcijskog plana.

Izdvojeni članak

Glasna tišina: Zašto MZO skriva informacije o radu Povjerenstva Dijane Vican i Matka Glunčića?

Za dovršetak reforme potrebno ustrojavanje nove Ekspertne radne skupine

O kakvim se točno ekspertnim radnim skupinama radi te hoće li se one uopće ustrojavati, i dalje ostaje nejasno, pogotovo s obzirom na izjavu Dijane Vican, predsjednice Povjerenstva. Ona je u nedavnom intervjuu za tiskano izdanje Expressa izjavila da će Povjerenstvo razmotriti potrebu formiranja radnih skupina.

– Ako se pojavi potreba za njima, sklonija sam mišljenju da se Ministarstvo bavi skupinama, a ne Povjerenstvo, rekla je Vican za Express.

Uz to, Vican je u intervjuu za Universitas – hrvatske sveučilišne novine nedavno izjavila i da ‘nositelji reforme nisu stručne skupine, radne skupine, ekspertne skupine, povjerenstva i druge formacije, nego oni kojima smo na odgoj i obrazovanje povjerili više od pola milijuna djece i učenika i desetke tisuća studenata’.

U Cjelovitoj kurikularnoj reformi i izradi kurikularnih dokumenata sudjelovalo je 436 članova stručnih radnih skupina koje su činili upravo odgojno-obrazovni radnici. Bez sumnje, oni su bili i jesu nositelji reforme, no za provedbu reforme i njen dovršetak, potrebno je ustrojavanje Ekspertne radne skupine koja bi radila na osposobljavanju učitelja za implementaciju reforme u učionice i na eksperimentalnoj provedbi. Potrebno je ustrojavanje i stručnih radnih skupina koje bi doradile dokumente s obzirom na provedenu javnu raspravu i pristigle komentare.

Izdvojeni članak

Vlada ne želi odgovoriti na naša pitanja o Povjerenstvu za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije

Jedna od zadaća Povjerenstva jest osnivanje ERS-a za provedbu kurikularne reforme

Podsjetimo kako je prethodno Posebno stručno povjerenstvo za provedbu Strategije izrađivalo kriterije za ustroj ekspertnih radnih skupina, pa tako i one za provođenje Cjelovite kurikularne reforme. Štoviše, jedan od posljednjih poteza prošlog saziva Povjerenstva bila je izrada kriterija za ponovni ustroj Ekspertne radne skupine za provođenje CKR.

Podsjetimo i kako je Vlada RH 26. siječnja ove godine donijela Odluku o osnivanju Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije. U Odluci o osnivanju Povjerenstva stoji kako je jedna od zadaća Povjerenstva i ustrojavanje Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme.

I nakon četvrte sjednice novog Povjerenstva, i dalje nema jasnih i jednoznačnih odgovora na pitanja – što je s kurikularnom reformom, ide li ona dalje, u kojem obliku i na koji način? Pitanje usko vezano uz kurikularnu reformu možemo svesti i na sljedeće – hoće li Povjerenstvo za provedbu Strategije ispunjavati zadaće iz Odluke o svom osnivanju?

U priopćenju Ministarstva zaključno stoji tek kako će se na sjednici Povjerenstva, koja se održava danas, nastaviti s usuglašavanjem stavova u pogledu prioriteta na svim relevantnim područjima definiranima Strategijom.