Pretraga

Bivši ministar Jovanović u Saboru zatražio od MZO-a odgovore na naša pitanja

A- A+

Nakon našeg teksta o glasnoj šutnji iz Ministarstva znanosti i obrazovanja o informacijama o radu Povjerenstva za unaprjeđenje reforme odgoja i obrazovanja, odgovore na naša pitanja u Saboru je, kroz zastupničko pitanje, zatražio bivši ministar obrazovanja Željko Jovanović. Njegovo pitanje uslijedilo je nakon što smo izvijestili o tome da Ministarstvo nije ispoštovalo rok za rješenje našeg zahtjeva koji je odredila Povjerenica za informiranje.

Prosvjed za reformu kurikuluma site:Ivan Božić|srednja.hr

Izdvojeni članak

Glasna tišina: Zašto MZO skriva informacije o radu Povjerenstva Dijane Vican i Matka Glunčića?

Kako smo već pisali, u više smo navrata od Ministarstva znanosti i obrazovanja tražili informacije o radu Povjerenstva za unaprjeđenje reforme odgoja i obrazovanja, kojem su na čelu bili Dijana Vican i Matko Glunčić. Povjerenstvo je svoj rad okončalo objavom velikog Izvješća kojim su, nakon analize mjera Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, donijeli 10 preporuka za nastavak reforme odgoja i obrazovanja. Isto Izvješće potom je kritizirala bivša Ekspertna radna skupina za provođenje CKR i tražila je od MZO-a njegovo odbacivanje.

Pitanja na koja MZO ne želi već tri mjeseca odgovoriti

S obzirom na informaciju da Izvješće nije potpisala članica Povjerenstva Mirela Lekić, i s obzirom na informaciju da na zadnjoj sjednici Povjerenstva, na kojoj je Izvješće usvojeno, nisu bila prisutna dva člana, od MZO-a smo tražili sljedeće informacije:

– Imena dvaju članova Povjerenstva koji nisu prisustvovali šestoj sjednici na kojoj je doneseno Izvješće

– Zapisnik šeste sjednice Povjerenstva za unaprjeđenje reforme odgoja i obrazovanja, na kojoj je doneseno Izvješće

– Tražili smo i zapisnike svih ostalih sjednica Povjerenstva za unaprjeđenje reforme odgoja i obrazovanja

– Isto tako, zatražili smo i Poslovnik o radu Povjerenstva

zastupničko pitanje Željka Jovanovića

Izdvojeni članak

Povjerenica za informiranje naložila Ministarstvu obrazovanja da u roku od 8 dana riješi naš zahtjev

Bivši ministar Jovanović ponovio ista pitanja Barišiću kao saborski zastupnik

MZO na naše upite uporno nije odgovarao; odgovore smo potom zatražili putem Zakona o pravu na pristup informacijama, a kada niti na taj način Ministarstvo nije odgovorilo u zakonskom roku, obratili smo se pritužbom Povjerenici za informiranje. Ona je, pak, rješenjem naložila MZO-u da u roku od osam dana riješi naš zahtjev za informacijama.

Rok je prošao, a odgovora do danas iz Ministarstva nema. Danas je, s obzirom na naše upite za informacijama, bivši ministar obrazovanja Željko Jovanović uputio zastupničko pitanje ministru Pavi Barišiću.

– Molim da mi se odgovori na pitanja: Zašto Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne postupa sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama i zaključku Povjerenice za informiranje, te ignorira upite portala srednja.hr koji se odnose na rad Povjerenstva za unaprjeđenje reforme odgoja i obrazovanja, na čelu kojeg su Matko Glunčić i Dijana Vican, upitao je Jovanović ministra putem zastupničkog pitanja.

Uz to, zatražio je i sve informacije o radu Povjerenstva koje smo od Ministarstva tražili i mi. O odgovorima Ministarstva nama ili bivšem ministru Jovanoviću, izvijestit ćemo čim ili ako ih dobijemo.

Copy link
Powered by Social Snap