Pretraga

Danas su u Ministarstvu učenici dobili važnu nagradu: ‘Odbio sam udariti dječaka koji je udario mene’

A- A+

Nagrada Luka Ritz dodijeljena je ove godine na 16. obljetnicu smrti Luke Ritza. U spomen na maturanta zagrebačke Grafičke škole, nagradu u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih, dobili su učenici koji svojim djelovanjem pokazuju da je bolji svijet moguć i da oni rade korake ka tome. Ovogodišnji dobitnici su Niko Vitlić, Ardijana Deva, Niko Jajčević i Anna Šimić.

Prijateljstvo, igra, druženje i sloga s razredom definitivno su najljepše uspomene koje možete izvući iz školskih dana. No, nažalost, neki kao uspomene iz tog razdoblja, pamte udarce i ruganje. No i ove godine, kao i dosadašnjih godina,  Ministarstvo znanosti obrazovanja i mladih (MZOM) dodijelilo godišnju nagradu ‘Luka Ritz’ za promicanje tolerancije i škole bez nasilja.

Suzanu Ritz brine nedovoljan fokus na dobre učenike

Nagrada je posveta Luki Ritzu, 18-godišnjem maturantu zagrebačke Grafičke škole. Nažalost, njegov san da postane glazbeni novinar nikada nije zaživio jer je preminuo od posljedica napada nasilnika. Nagrada se dodjeljuje u kategoriji osnovnih škola i kategoriji srednjih škola. Tu je također kategorija posebnih priznanja koja se isto dodjeljuju još jednom osnovnoškolcu i još jednom srednjoškolcu.

Ove godine, nagradu u kategoriji osnovnih škola osvojio je učenik 2. razreda Osnovne škole Tučepi, Niko Vitlić. U kategoriji srednjih škola, iskazala se Ardijana Deva, maturantica u Srednjoj školi Dragutina Stražimira, u Svetom Ivanu Zelini. Kao nagradu, dobit će skulpturu, povelju, ali i jednogodišnju stipendiju u mjesečnom iznosu od 150 eura. Ove godine, priznanje je dobio Niko Jajčević, učenik. 5. razreda zagrebačkog OŠ Grigor Vitez. Također, priznanje  odlazi i Anni Šimić, učenici 4. razreda Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara u Vinkovcima.

Kao i svake godine, učenicima se na dodjeli obratila Lukina majka Suzana Ritz, u ime peteročlanog žirija koje je dodijelilo nagradu. Zahvalila se svim ravnateljima i školskim djelatnicima koji su prepoznali i predložili učenike za nagradu. Dobitnicima je poručila i da se nada da će nastaviti i dalje nastaviti kao što su i sada. Upitana o tome kako s jedne strane nasilja i dalje ima, ali čini se da se ipak više pažnje pridaje mentalnom zdravlju, rekla nam je da se ne smije odustati. Pozvala je na otvaranje još centara za pomoć djeci. Naglasila je i da se općenito treba više raditi s učenicima pogotovo dobrima.

– Bojim se da profesori i stručni suradnici misle za dobre učenike, ‘aha, oni su dobri, super, s njima se ne treba baviti’. Možda griješim, ali to je moj dojam. Žao mi je da u medijima nema više primjera dobrih stvari koje rade djeca i mladi. Nekako mi se čini da su više senzacionalističko. Ako je netko pretučen, o tome se piše tri, četiri dana. Ali ne i kako je škola napravila neki dobri projekt. I to još na inicijativu mladih, komentirala nam je Suzana na što bi voljela da društvo stavlja veći fokus.

 

Izdvojeni članak

Savjetovalište Luka Ritz potpuno besplatno pomaže svim studentima

Niko iz Tučepa nije uzvratio nasilniku: ‘Hvala roditeljima, učiteljici i mome razredu što mi pomažu da budem bolji’

Uz školski zbor OŠ Grigor Vitez, velike simpatije uzvanika pokupio je drugašić Niko Vitlić iz Tučepa.

– Moramo pomagati drugima da bi bili bolji ljudi i bolja djeca. Hvala roditeljima, učiteljici, ravnatelju, drugim učiteljima i mome razredu što mi pomažu da budem bolji. Hvala ministre što ste nas pozvali da dođemo u Zagreb, rekao je Niko, najmlađi ovogodišnji dobitnik nagrade Luka Ritz pred govornicom uz salve aplauza.

U razgovoru s novinarima, Niko je rekao da mu je put do Zagreba bio dug, ali lijep. Općenito voli ići sa svojim razredom na izlete, a isto tako voli i velike odmore te srijedu kad sluša svoj najdraži predmet, Informatiku. Zbog nagrade i zato jer je na dodjelu došao s cijelim razredom, kazao je da se osjeća sretno.

– Odbio sam udariti nazad dječaka koji me udario. Učiteljica svaki put kaže da ne smijemo nikada udariti nekoga ni ako on tebe udari, ispričao je Niko zbog čega je dobio ovu nagradu.

Izdvojeni članak
policija

Incident u zagrebačkoj školi, došla i policija: Učiteljica se iz straha s djecom zaključala u razred

Niko iz Zagreba pomogao novim učenicima da se prilagode

Njegov imenjak, šestaš Niko Jajčević, najpopularniji je učenik u svom razredu. To koristi za dobro. Ove je godine njegov razred dobio tri nova učenika te im je Niko pomogao da se zbliže u novom razredu. Također, kada dođe do svađa među učenicima, upravo Niko često uspije pomiriti ‘zaraćene strane’.

Kako je rekao, nije očekivao dobiti nagradu, te je od mame doznao da ga je učiteljsko vijeće predložilo. U prvi mah nije vjerovao. Pitali smo ga i koliko se u školi priča o Luki Ritzu, na što nam je zagrebački osnovnoškolac rekao da nastavnici o tome pričaju učenicima. Postavljen je i plakat o njemu.

– U mojoj školi nema nasilja. Prije je bilo problema, ali škola se promijenila. Imamo odjel za djecu s posebnim potrebama i škola pazi kakvi se učenici upisuju. Profesori su uvijek dežurni na hodnicima i ako dođe do problema, sve smiruju. Kada dođe do svađe, većinom razrednik sazna pa uskoči. Neki učenici slušaju, neki se nastave svađati, ispričao nam je Niko situaciju s OŠ Grigor Vitez.

Izdvojeni članak
tužno dijete

EU želi stati na kraj nasilju nad djecom: ‘Zajedno moramo izgraditi sveobuhvatan sustav potpore’

Anna primjećuje da nasilje raste : ‘Vršnjaci trebaju obratiti pozornost na svoje prijatelje’

Srednjoškolka Anna Šimić ispričala nam je također da se i u njenoj školi pričalo o slučaju Ritz. Ipak, vjeruje da se stvari, s jedne strane mijenjaju nabolje, ali s druge, nasilje nije zaustavljeno. Baš suprotno.

– Mislim da se danas daje više pozornosti mentalnom zdravlju i da se primijeti kad je osoba u problemu. Ali, povećava se broj nasilja te zato mislim da vršnjaci trebaju obratiti pozornost na svoje prijatelje. Ne smiju se povlačiti u sebe već trebaju pričati o svojim osjećajima, problemima. Uvijek postoji osoba koja im može pomoći, rekla je Anna.

Ipak, dodala je da u Vinkovcima ima dosta djece iz različitih sela pa se svi osjećaju kao velika zajednica. Zbog svega, kaže nam, svi se osjećaju povezaniji te nam kaže da nema toliko puno nasilja u njenom gradu.

– Od osnovne škole se bavim volontiranjem, pomažem drugima i pokušavam se izboriti za one koji se ne mogu sami izboriti. Od početka srednje sam u školskom volonterskom klubu. Zajedno sam sa psihologinjom i drugim profesorima išla u staračke domove, vrtiće i bolnicu pomagati drugima. Imamo u gradu i dom za djecu posebnim potrebama. Svake blagdane pokušavamo pomoći djecu koja nemaju dovoljno, da osjećaju da neko brine za njih. Presretna sam, ali nisam mislila da ću dobiti ovakvu nagradu jer se nisam zato bavila ovime. Bavim se zato što me ispunjava te se zato i školujem za medicinsku sestru, rekla je Anna za srednja.hr.

Izdvojeni članak

Srednjoškolci preplavili zagrebačku skupštinu, vlast slušala: ‘Imamo rješenja koja se lako organiziraju’

 

Ardijana zaustavila tučnjavu: ‘Nadam se da će i drugi postupiti kao i ja’

Nažalost, dobitnica nagrade Ardijana se u srednjoj školi susrela s nasiljem. Zbog toga je i dobila nagradu. Naime, dva su se učenika međusobno davila, a Ardijana ih je razdvojila. Sve je bilo snimljeno mobitelom, a snimka je došla do školske pedagoginje. Srećom, Ardijana nam kaže da se u Svetom Ivanu Zelinu svi znaju pa je malo nasilja. Žao joj je što mnogi njeni vršnjaci ne znaju tko je Luka Ritz te su je pitali tko je to kada je doznala da je dobila ovu nagradu.

– U školi smo imali dosta edukacija po pitanju nasilja. Ne mogu reći da ga nije bilo, ali se smirilo. Nadam se da će i drugi vršnjaci postupiti kao i ja i da će se ugledati ne samo na mene nego u druge učenike koji su ovdje danas pozvani, poručila je Ardijana u razgovoru za srednja.hr.

Izdvojeni članak

U prvom polugodištu ove godine 131 prijava nasilja u osnovnim i srednjim školama u Zagrebu

12. lipnja: Bolan, ali simboličan dan

Ispred MZOM-a, učemnicima je na agradi čestitala državna tajnica Iva Ivanković. Ispričala je ministra Radovana Fuchsa što nije mogao doći jer je bio u Saboru.

– 12. lipnja je izuzetno bolan dan za sve nas, a s druge strane simboličan dan kada obilježavamo dan borbe protiv nasilja. Ovo je simbol za sve nas da se prisjetimo u kakvom svijetu živimo i što svi zajedno možemo napraviti. Današnji dobitnici nagrade i ostali učenici koji čine razna dobra djela su upravo primjer kako možemo biti bolji. Svojim zalaganjem, brojnim aktivnostima u školi i izvan nastave, vi ste primjer kako svijet može biti bolji i podsjećate nas na ono što je Luka napravio prije 16 godina. Nadam se da sjećanje na Luku Ritza ne traje samo danas, jer živimo u turbulentnom svijetu i svi smo pozvani činiti dobro, rekla je državna tajnica Iva Ivanković.

 

Izdvojeni članak

Danas se u školama nosilo ružičasto, a znate li koja priča stoji iza toga?

Otac Reno Ritz na 16. godišnjicu smrti: ‘Sva sreća da su ovdje fenomenalni klinci’

Ove godine su nagrade Luka Ritz dodijeljene na 16. godišnjicu smrti zagrebačkog maturanta, Emocije koje prolazi na ovu godišnjicu, ali i kako bi Luka danas gledao na sve ovo, za srednja.hr je prokomentirao i Lukin otac, Reno Ritz.

– Iz nekog razloga mi je danas jako težak dan. Obično nije, ali danas je jako težak. Sva sreća da su ovdje fenomenalni klinci koji te podignu i dojmovi su predobri. Da li bi Luka bio sretan? Pa bio bi preponosan. I sretan, naravno, zaključio je Reno.