Pretraga

U prvom polugodištu ove godine 131 prijava nasilja u osnovnim i srednjim školama u Zagrebu

A- A+

Tijekom prošle školske godine svjedočili smo slučajevima nasilja koji su se događali u školi, njihovoj blizini ili u sukobe bili uključeni učenici. No, ono što izađe u medije često je samo vrh sante leda, dok se stvari brojevi slučajeva nasilja znaju samo unutar četiri zida škole. Iz Grada Zagreba smo dobili podatke o broju prijava nasilja tijekom školske godine 2022./2023. kao i za prvo polugodište školske godine 2023./2024. Tijekom prošle školske godine tako je bilo ukupno 382 prijave u osnovnim i srednjim školama, dok je samo u prvom polugodištu ove godine pristigla 131 prijava.

Foto: Pixabay

Svaki put kada se u medijima pojavi vijest o vršnjačkom nasilju, mnogi se šokiraju, a često u naslovima vidimo konstrukciju ‘još jedan slučaj’, ‘novi slučaj vršnjačkog nasilja’. I dok mediji izvještavaju o takvim slučajevima kada informacije procure van učionica, bilo od strane roditelja, nastavnika ili samih učenika, stvarne brojke puno su gore. Prema podacima koje smo dobili od Grada Zagreba, samo u prvom polugodištu ove školske godine prijavljeno je više od 130 slučajeva nasilja, uključujući osnovne i srednje škole.

– Školske godine 2022./2023. zabilježene su ukupno 382 prijave, od toga 270 u osnovnim te 112 u srednjim školama. U prvom polugodištu ove školske godine zabilježeno je 131 prijava, od toga 85 u osnovnim te 46 u srednjim školama, što je u skladu s prošlogodišnjim brojkama za prvo polugodište, objasnili su iz Grada Zagreba.

‘U završnoj je fazi izrada Akcijskog plana za prevenciju vršnjačkog nasilja’

Iz Grada nisu naglasili jesu li ove brojke u porastu ili padu s prethodnim školskim godinama, ali naglašavaju kako su sve odgojno-obrazovne ustanove u slučaju nasilja dužne postupati po Protokolu o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima. To uključuje i prijavu nasilja nadležnim ustanovama, između ostalog, i Gradskom uredu za obrazovanje, sport i mlade.

Dodaju i kako su svjesni važnosti prevencije nasilja i neprihvatljivog ponašanja djece i mladih te je s tim ciljem Grad Zagreb intenzivirao aktivnosti na prevenciji. Otkrili su nam i u kojoj je fazi Akcijski plan za prevenciju vršnjačkog nasilja.

– U završnoj je fazi izrada Akcijskog plana za prevenciju vršnjačkog nasilja od 2024. do 2025., koji će se naći na Gradskoj skupštini Grada Zagreba u prvom kvartalu sljedeće godine. Taj plan izrađuje stručno povjerenstvo koje, uz predstavnike Grada Zagreba i Savjeta mladih sačinjavaju relevantni stručnjaci kojima je primarna djelatnost prevencija nasilja među mladima. Ističemo da je u sklopu izrade Akcijskog plana za prevenciju vršnjačkog nasilja provedeno istraživanje o pojavnosti vršnjačkog nasilja u osnovnim i srednjim školama, poručili su iz Grada Zagreba, a o rezultatima tog istraživanja smo pisali i možete ih pročitati ovdje.

Izdvojeni članak
djevojčica sjedi i drži glavu na koljenica dok joj se drugi učenici iza ćeđa smiju

Nasilje u školi kod Zadra: Učenici za vrijeme odmora zalijepili pa iščupali obrve

Projekt Centra Luka Ritz u 27 osnovnih škola

Iz Grada Zagreba su također naglasili kako su za prevenciju nasilja u školama s UNICEF-om i Centrom Luka Ritz započeli projekt ‘Za sigurno i poticajno okruženje u školama’ koji će se provoditi u 27 osnovnih škola.

– Nakon početne faze, Centar Luka Ritz proširit će provedbu i na preostale škole u Zagrebu. Upravo zato, ove smo godine sufinanciranje Centra Luka Ritz povećali za 55 posto u odnosu na 2023., te je za njegovo sufinanciranje u Proračunu osigurano gotovo pola milijuna eura. Dodatno, Grad Zagreb tijekom 2023. godine sufinancirao je 36 programa udruga koji se odnose na prevenciju neprihvatljivog ponašanja djece i mladih, za što je izdvojeno nešto više od 180 tisuća eura. Za ovu godinu za navedenu je namjenu osigurano 14 posto više sredstava, gotovo 205 tisuća eura, istaknuli su iz Grada Zagreba.

Podsjetili su i na fakultativni predmet Škola i zajednica (ŠiZ) te na izvannastavnu aktivnost Zajednica aktivnih građana koji osvješćuju učenike i učenice o problemima vršnjačkog nasilja i drugih vrsta i oblika nasilja te razvoja odgovornog i nenasilnog ponašanja prema sebi, drugima i zajednici. Tako se ove školske godine građanski odgoj provodi u 93 zagrebačke osnovne i srednje škole, s više od 2.000 uključenih učenika.