Pretraga

Deset najboljih fast food specijaliteta na svijetu

A- A+

Sve brži tempo života mijenja mnoge navike, pa tako i prehrambene. Kuhana i zdrava hrana rijetko su na jelovniku. Zalogajnice, pekare, ekspres restorani vrlo su posjećena mjesta, a razlog tomu je ponuda jela, koja je moguće ‘grickati usput’. Britanski portal guardian.co.uk, objavio je listu deset najboljih brzih jela na svijetu. Visoko peto mjesto zauzeo je burek, a mianmarska riblja čorba s rižinim rezancima i povrćem na prvom je mjestu.

Zbog mnogobrojnijih obveza ljudi sve rjeđe pronalaze vremena za slastan sporo kuhani obrok. U takvim okolnostima broj usputnih zalogajnica u stalnom je porastu. Deset minuta bez imalo truda, prljavog posuđa i razmišljanja o receptu svatko može odvojiti. Britanski portal guardian.co.uk, stoga je načinio listu najboljih brzih jela na svijetu. Na prvom mjestu je mianmarska mohinga odnosno riblja čorba s tjesteninom od riže te povrćem, dok je burek zauzeo visoko peto mjesto.

Mohinga (Mianmar/Burma)

Ovo jelo svojevrsno je varivo s glavnim sastojkom ribom te rižinim rezancima i povrćem. Najčešće sadrži i vlasac te hrskavi sastojak bananina drveta. Bliže je sadržajem ‘slow’ nego ‘fast’ foodu, ali se diljem Burme prodaje u sprijeda otvorenim kioscima, pokretnim kolicima i košarama. Jelo se obično jede u jutarnjim satima.

Banh mi (Vijetnam)

Iako pojam sendvič dolazi iz engleskog govornog područja najbolji na svijetu sendvič ne proizvode ni Britanci, ni Amerikanci, nego Vijetnamci. Sastoji se od bijelog kruha punjenog majonezom i paštetom s hrskavim školjkama, povrćem i začinima.

Izdvojeni članak

Evo kakva prehrana godi mozgu

Daulat ki chaat (India)

I treće najbolje jelo, koje se može naći u usputnim uličnim zalogajnicama dolazi iz Azije. Indijski daulat ki chaat slatkasto je jelo, kombinacija mlijeka i pistacija, dok mu narančastu boju daje šafran. Ovaj ukusni specijalitet zapravo se ne prodaje niti u cijeloj Indiji nego samo na ulicama njenog glavnog grada New Delhija i to za vrijeme zimskih mjeseci zbog kvarljivih sastojaka.

Phat Kaphrao (Tajland)

Ovo jelo zasitna je kombinacija mljevenog svinjskog mesa te piletine ili morskih plodova. Uobičajeno za tajlandsku kuhinju i ovo jelo jako je začinjeno sjeckanim češnjakom i čilijem, a uz to se služi riža ili grah.

Burek (Bosna i Hercegovina)

O ovom jelu znamo mnogo. Može biti punjen mesom, sirom, krumpirom ili zeljem, iako u Bosni i Hercegovini burekom se samo naziva tijesto punjeno mesom, a tijesta s ostalim nadjevima imaju druge nazive poput sirnica, zeljanica, što i Britanci navode u tekstu. Riječ burek dolazi od turske riječi burmak, što znači uviti, zaviti, omotati. Prema guardian.co.uk., burek najbolje ide uz crni čaj. To je vjerojatno osobni dojam, budući da dobro znamo da ovo jelo ide najbolje uz jogurt.

Sfenj (Maroko)

Marokansko slatko jelo koje se prži u dubokom ulju, a sliči uštipcima ili krafnama. Obično se jede ujutro uz kavu ili čaj, ali i u kasno poslijepodne. Služi se isključivo odmah nakon što se pripravi.

Izdvojeni članak

Hrana koja izaziva ovisnost

Walkie-talkies (Južnoafrička Republika)

Napravljeno je od kokošijih nožica i glava, koje se prvo zajedno kuhaju, a zatim se prema ukusima peku samo sa domaćim začinima. Jelo je nastalo tako što su za vrijeme apartheida bogati zemljoposjednici jeli samo najbolje dijelove kokošijeg mesa, dok su nožice i glave davali radnicima.

Tamales (Meksiko)

Ovo jelo tipični je predstavnik meksičke kuhinje. Sastoji se od pikantnog ili sirnatog umaka s komadićima piletine ili svinjetine. Sve to umotano je u tanke tortilje od kukuruza ili lista banane.

Red red (Gana)

Jelo je slatko- ljuta kombinacija, koja se uglavnom služi vrela, a glavni sastojak je grah. Osim njega uglavnom se dodaju, crveni luk, čili, grašak, palmino ulje.

Currywurst (Njemačka)

Uz burek, Europljanima je ovo jelo dakako najpoznatije. Kobasice iz Njemačke služe se uz pomfrit ili drugu vrstu prženog krumpira i ljuti sos ili kečap.