Pretraga

Divjak se oprostila od ministarske fotelje: Otkrila što će sada raditi

A- A+

Nakon velikog izbornog gubitka Blaženka Divjak oprostila se od svoje ministarske fotelje. Zahvalila je svima koji su je podržavali posljednje tri godine, a priliku je iskoristila i da se pohvali nekim svojim uspjesima. Najavila je da se, nakon kratkog izleta u politici, vraća akademskoj karijeri.

Blaženka Divjak
Foto: srednja.hr

Blaženka Divjak danas se osobno oprostila od funkcije ministrice znanosti i obrazovanja. Nakon tri godine na čelu resora, vraća se akademskoj karijeri, a svima koji su je kroz mandat podržali prigodno je zahvalila.

‘Nije mi bio cilj biti ministrica’

U svojoj je objavi istaknula kako se, do dolaska u Ministarstvo znanosti i obrazovanja u lipnju 2017. politikom nije bavila te kako joj zapravo cilj nije bio ni biti ministrica.

Izdvojeni članak

Analizirali smo komunikaciju Blaženke Divjak: 3 godine floskula, bahatosti i skakanja sebi u usta

– Nije mi bio cilj biti ministrica već sam preuzela tu zahtjevnu i odgovornu dužnost u teškim vremenima i ostvarila ono što sam obećala, a to je kurikularna reforma općeg obrazovanja, reforma strukovnog obrazovanja, poticanje izvrsnosti u obrazovanju i znanosti, kao i rekordno ulaganje u obrazovanje i znanost.
Način na koji je sustav obrazovanja odgovorio na krizu uzrokovanu koronavirusom pokazuje da smo uspjeli obrazovanje učiniti sposobnim odgovoriti na izazove i potrebe društva, pa čak i krizne situacije.
Međutim, rezultati parlamentarnih izbora pokazali su da građani očekuju da ministri budu političari s izbornim legitimitetom, istaknula je Divjak.

Iz tog razloga, odlučila se vratiti svojoj akademskoj karijeri. Podsjetimo, Blaženka Divjak je u Ministarstvo došla s Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu, inače sastavnice Sveučilišta u Zagrebu, gdje je zaposlena kao redovna profesorica.

– Nadam se da će se svi ovi reformski procesi nastaviti. To naravno ne ovisi samo o budućem ministru ili ministrici već i o tome koliko ljudi u sustavu obrazovanja i znanosti žele i bore se za promjene te koliko smo mi kao društvo zreli i odgovorni. Za neizvjesnu jesen sve je pripremljeno i to omogućuje budućem ministru ili ministrici lakši početak. Veliki projekt cjelodnevne nastave koji je pripremljen sljedeći je veliki korak i čini se da oko njega postoji široko suglasje te može biti dobar primjer i test kontinuiteta politika u obrazovanju.
Svima želim zdravlja i snage da u ovim teškim vremenima pokažemo zajedništvo i sposobnost da izazove pretvorimo u prilike, zaključila je Divjak u svojoj objavi.

Po broju glasova na izborima ju pomeo brucoš

Izdvojeni članak

Blamaža ministrice Divjak na izborima: Po broju glasova pomeo je brucoš

Blaženkina poruka stiže nakon jako lošeg izbornog rezultata. Podsjetimo , u III. izbornoj jedinici gdje se našla na listi HNS-a osvojila je tek 644 preferencijalna glasa. U istoj izbornoj jedinici uspio ju je pomesti 20-godišnji Tin Hrgović, brucoš zagrebačkog Prava i najmlađi kandidat na listi Domovinskog pokreta, osvojivši 800 preferencijalnih glasova.

Opraštanje od funkcije nije iznenađujuće ni uzmemo li u obzir informacije koje imamo iz HDZ-a. Kako je za naš portal jučer potvrdio Radovan Fuchs, u novoj Vladi HDZ ne planira partnerima predati važan resor znanosti i obrazovanja.

– Mislim kako je već usuglašeno da je obrazovanje resor koji mora biti u rukama većinske stranke. Obrazovanje je preozbiljno i preznačajno da bi ga HDZ prepustio nečijem povjerenju, rekao nam je jučer Fuchs istaknuvši kako nije razgovarao s premijerom o tome hoće li baš on preuzeti resor.


Pročitajte više:

Kako je Blaženka Divjak izdala obrazovanje: 10 važnih stvari koje nije napravila

Blaženka Divjak nije baš skroz izdala obrazovanje: Ovo je 9 stvari koje je uspjela napraviti

10 stvari koje će dočekati novog ministra ili ministricu znanosti i obrazovanja