Pretraga

Djeca na ulici: Policija u noćnom izlasku pokupila 410 djece mlađe od 14

A- A+

U policijsku postaju svake se godine usred noći dovede otprilike tri tisuće osoba mlađih od 16 godina, a na ulici se bez pratnje između 23 i 5 sati ujutro našlo čak 410 maloljetnika mlađih od 14 godina. Takve policajci dovode u policijsku postaju, gdje ih pokupe roditelji, koji su u najvećem broju slučajeva dali blagoslov za kasnonoćni izlazak.

Obiteljski zakon jasno nalaže da djeca mlađa od šesnaest godina ne smiju biti vani od 23 do 5 sati ujutro. Oni bi, dakle, prema svojim kućama trebali krenuti najkasnije prije 11 sati, ali mnogi se na ulici zadržavaju do ranih jutarnjih sati. Svake godine policija s ceste pokupi oko tri tisuće osoba mlađih od 16 godina, po koje roditelji onda dolaze u policijsku postaju. Iako su svjesni da je boravljenje djece izvan njihovog doma poslije 23 sata nedozvoljeno, ipak im dozvoljavaju da kući dolaze u gluho doba noći.

Izdvojeni članak

U Splitu nezapamćeni broj pijanih maloljetnika za Novu godinu

U kasno doba djeca u kafićima, parkovima i ispred disco klubova

Djecu policija najčešće u nedozvoljeno doba nalazi u kafićima, parkovima, disco klubovima i inim mjestima. Procedura je takva da službenici iz postaje nazovu roditelje, koji potom dolaze po dijete. Za takvu praksu roditelji dobivaju i opomenu, a nadležni centar za socijalnu skrb dobiva prijavu za takve roditelje. Više od polovine roditelja 2.738 maloljetnika koje je policija prošle godine zatekla u noćnom izlasku, reklo je kako je dijete bilo vani uz njihovo dopuštenje, piše Glas Slavonije. Mnogi od njih tvrde kako nisu ni znali da je boravljenje djece na ulici poslije 23 sata zabranjeno.

‘Petnaest posto zatečenih maloljetika vani imalo je manje od četrnaest godina’

– Policija je 2010. godine, postupajući prema Obiteljskom zakonu u postaje dopratila čak 3.841 dijete mlađe od 16 godina, a šezdeset posto njihovih roditelja tada je, kad su po svoje dijete došli, izjavilo da su djeci dopustili da u to doba budu vani. Tragično je, i vrlo zabrinjavajuće, navodi policijski voditelj, što policija vani u to doba zatiče sve više djece mlađe od 14 godina. Prošle godine, primjerice, u ukupnom broju od 2.738 djece, njih čak petnaest posto imalo je manje od 14 godina, ispričao je voditelj Odjela maloljetničke delinkvencije u Ravnateljstvu policije, Dragan Josipović.

‘Dopuštanje takvog ponašanja djetetu izraz je nebrige za dijete’

Josipović smatra kako djeca nisu toliko kriva, koliko su krivi roditelji koji im takve stvari dopuštaju. – S ovoliko iskustva, dajem si za pravo reći da nipošto nije problem u djeci, nego u njihovim roditeljima, kaže voditelj. Svoje mišljenje dala je i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, ističući kako su ‘roditelji odgovorni za svoju djecu i moraju biti svjesni da zakon ne samo da zabranjuje da dijete mlađe od šesnaest godina bude samo vani noću, nego da je i dopuštanje takvog ponašanja djetetu izraz nebrige za dijete, ignoriranje opasnosti u kojima se ono može naći i odbijanje prihvaćanja odgovornosti za odgoj i ponašanje djeteta.’