Pretraga

Dječak iz Zagreba objesio se zbog planetarno popularne igrice: ‘Rekao mi je da postaje čudna i pomalo zastrašujuća’

A- A+

Sve češće možemo čuti kako se među tinejdžerima pojavljuju i šire opasni virtualni izazovi, a među posljednjima se posebno ističe igra Plavi kit. Temelji se na porukama koje igrače tjeraju na izvršenje raznih zadataka, a posljednji je samoubojstvo. Novo upozorenje stiže roditeljima čija djeca igraju Doki Doki Literature Club, naizgled bezazlenu igricu. U jednom se trenutku pretvara u pravi psihološki horor, koji se dovodi u vezu s ovogodišnjim slučajem samoubojstva 12-godišnjaka iz Zagreba.

Napomena: Ako imate suicidalne misli ili poznajete nekoga tko ima taj problem, za pomoć pozovite Hrabri telefon na 116 111.

Screenshot: YouTube

Doki Doki Literature Club naizgled je bezazlena igrica s tematikom srednjoškolskih romansi. Besplatno je dostupna mladima, ali oni koji ju žele zaigrati moraju potvrditi da imaju 13 ili više godina. Potvrda ne uključuje roditeljsku zaštitu, a i na prvi pogled malo bi koji roditelj svome djetetu zabranio da ju zaigra.

Igrica briše granice između stvarnog i virtualnog života

Izdvojeni članak

Izazov s mogućim smrtnim ishodom postao hit među mladima: ‘Koža mi je jednostavno opadala s prsa’

No, igrica čiji glavni lik piše poeziju kako bi impresionirao djevojke u jednom trenutku postaje pravi psihološki horor. Iako je nemoguće sa sigurnošću tvrditi je li to razlog njegova samoubojstva, majka 12-godišnjeg dječaka iz Zagreba, koji je zimus izvršio samoubojstvo na isti način kao i lik u igrici, za The Sun Online je opisala ulogu koju je Doki Doki mogla odigrati u nesretnom slučaju.

Njen sin, R.J. (12), igricu je počeo igrati u prosincu, a život si je oduzeo dva mjeseca kasnije. Kako kaže majka dječaka, u počecima nije shvaćala prirodu igrice, jer je igrica bila vesela i u njoj nije bilo ničeg neobično.

– Počeo je govoriti o tome kako igrica razbija ‘četvrti zid’, i dok ja nisam shvaćala o čemu je riječ, njemu su se i inače sviđale misteriozne intelektualne stvari. Rekao mi je da igra postaje čudna i pomalo zastrašujuća, ali tek smo nakon njegove smrti otkrili pravu prirodu igrice, kazala je majka 12-godišnjaka, Mihaela Potz za The Sun Online.

Razbijanje ‘četvrtog zida’ značilo bi da igrica briše granicu između stvarnosti i virtualnog života. Likovi u igrici obraćaju se direktno igraču i na neki način on ulazi u samu igru. Igrač je ujedno i glavni lik, anksiozni učenik koji se, da bi impresionirao djevojke, učlanjuje u književni klub i započinje pisati poeziju. Nakon što se radnja razvije, najbolja prijateljica vašeg glavnog lika priznaje vam da se bori s depresijom. U uznemirujućem nastavku, pronalazite njeno obješeno tijelo. U nekoj od narednih scena pojavljuje se i problematična djevojka koja se naknadno, pred vašim očima, ubije nožem.

‘Išao je vidjeti kako to što je vidio na igrici Doki Doki izgleda u stvarnosti’

Je li igrica zaista odgovorna za smrt 12-godišnjaka iz Zagreba, nemoguće je ustvrditi.

Izdvojeni članak

Oprez: Poruke o izazovu koji završava smrću pojavile se i među hrvatskim tinejdžerima

– Policija ne može otkriti do koje je razine odigrao igricu jer sama igrica briše spremljene podatke. Znamo da je gledao kako ju drugi igraju na YouTubeu. U posljednjem mjesecu života promijenio se, postao je ‘mračniji’. Izgubio je interes za školom, a bio je jedan od najboljih učenika u razredu. Pojavili su se i problemi sa snom, prestao je jesti, a za to nije bilo naznaka. Puno se toga događalo s mojim sinom. Doki Doki samo je jedan dio toga, ali moram znati da je njegova smrt imala neko značenje. Mora pomoći drugoj djeci, odgovornost je roditelja govoriti o tome, kazala je majka 12-godišnjaka iz Zagreba.

Da nije bilo ovog tragičnog događaja, R.J. bi prije par dana proslavio 13. rođendan. Poznati bloger i novinar, Domagoj Jakopović Ribafish, inače otac dječaka, o tragediji je napisao poduži Facebook post koji ledi krv u žilama svakog roditelja.

– U policiji su kasnije rekli da su današnji klinci oholi i bahati, i da je vjerojatno time išao izraziti neki svoj bunt. Tu mi je palo na pamet da je htio nešto dokazati i naljutiti nas jer je bio u kazni od ekrana, pa možda išao prenkat, pokazati nam da se s njim ne možemo zezat, i onda je to pošlo po zlu. Možda. Današnji klinci od 12 ne znaju granicu između života i smrti, jer kad netko blizak umre ti im ne kažeš da ga nema i da je zakopan u zemlji i da povratka nema, nego svi milkimo i tepamo; ma on ti je gore s anđelima, ona nas gleda odozgora, sve je u bijelom i bla bla bla. I te proklete igrice u kojima Super Mario ima 10 života, i filmovi i serije u kojima se sve uvijek spasi u zadnji tren… I tu dolazimo do najlogičnijeg mogućeg rješenja – taj mali hrabri i bistri kompjuteraš, gejmer, izviđač, on je išao raditi neki pokus. Išao je vidjeti kako to što je vidio na igrici Doki Doki izgleda u stvarnosti. Napravio omču i iz dosade ili istraživačkog duha, umjesto da radi zadaću, stao na stolac s kotačićima, poskliznuo se i… I svi me tjeraju da vjerujem u to, ali teško je vjerovati kad si ostao bez pola mozga i cijele duše, piše Ribafish u objavi koju u nastavku možete pročitati u cijelosti.

Smrtni slučaj koji se veže uz Doki Doki pojavio se i u Velikoj Britaniji, piše The Sun Online.

Dopuna tekstu, 19. ožujka 2019. u 14:51

RokOtok projekt je koji pokreće poznati bloger i novinar bloger Domagoj Jakopović Ribafish. Odlučio je plivanjem odlučio je plivanjem povezati sve nastanjene hrvatske otoke, a sve u spomen na svog prerano preminulog sina. Cilj projekta je privući i lokalnu djecu i roditelje na druženje i aktivnosti izvan virtualnog svijeta. Više o tome možete čitati na ovoj poveznici.

Napomena: Ako imate suicidalne misli ili poznajete nekoga tko ima taj problem, za pomoć pozovite Hrabri telefon na 116 111.