Pretraga

Diskriminacija po dobi: Žele na stručno osposobljavanje, ali im Zakon ne dopušta

Koliko god neobično to zvučalo, postoje osobe koje žele koristiti stručno osposobljavanje za rad, ali im Zakon to ne dopušta. Redefiniranjem uvjeta za korištenje stručnog osposobljavanja u lipnju 2016. mjeru stručnog osposobljavanja za rad nisu mogle koristiti osobe starije od 29 godina. Početkom ožujka ove godine, uz brojne izmjene u mjeri došlo je i do promijene te sporne stavke, pa od tada pravo na korištenje SOR-a imaju osobe do 30. godine života. Smatrajući da se radi o dobnoj diskriminaciji jer im je onemogućen kakav-takav ulazak na tržište rada, skupina građana udruženih u grupu ‘Pravo na stručno osposobljavanje!’ pokrenula je peticiju za izmjenu spornog stavka Zakona o poticanju zapošljavanja.

Foto: srednja.hr

Do pred godinu dana dobnog ograničenja za korištenje stručnog osposobljavanja za rad nije bilo, a gotovo jedini uvjet bio je da osoba ima manje od godine dana radnog iskustva u struci. Sredinom prošle godine to je izmijenjeno, uz naglasak da će mjera biti više orijentirana prema mladima, pa ju tako danas mogu koristiti samo mlađi od 30 godina.

Ne mogu pristupiti stručnom ispitu koji je uvjet za daljnje zapošljavanje u nekim strukama 

Skupina građana udruženih u grupu ‘Pravo na stručno osposobljavanje!’ smatra tu odredbu diskriminirajućom jer osobe starije od 30 godina, tvrde, ne mogu pristupiti polaganju stručnih ispita, koji su u nekim strukama uvjet za daljnje zapošljavanje. Stoga traže da se ta dobna granica ukine. 

– Naime, radi se o osobama starijim od 30 godina koje su kasnije od uobičajenog upisale studij ili prekvalifikaciju, sukladno zanimanjima koje je odobrilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a u skladu s potrebama tržišta rada. Također, radi se i osobama koje su nakon jednog završenog studija upisale drugi, kao i onima koji su nastavili obrazovanje na poslijediplomskim doktorskim ili specijalističkim studijima, stoji u opisu njihove peticije. 

Kažu, s obzirom na olakšice koje imaju poslodavci kada prime osobu na SOR, više gotovo da se i ne raspisuju natječaji za zapošljavanje vježbenika.

Dobna granica za korištenje SOR-a i u deficitarnim zanimanjima 

Posebno je zabrinjavajuće to, poručuju, što velik broj korisnika mjeru koristi u tijelima državne ili lokalne uprave, te javnim institucijama, iako postoji zabrana zapošljavanja u javnim ustanovama i drugim pravnim osobama koje se financiraju iz proračuna Republike Hrvatske.  

– Stoga profesori, psiholozi, sociolozi, knjižničari, etnolozi, arheolozi, ekonomisti, pravnici, socijalni radnici, farmaceutski tehničari, prvostupnici sestrinstva, dentalni tehničari, odgojitelji, učitelji i drugi, stariji od 30 godina nemaju mogućnost steći potrebno radno iskustvo i položiti stručni ispit koji je uvjet za zaposlenje u zanimanjima za koje su se školovali. Potrebno je napomenuti da su na isti način zakinute i struke kojima su potrebne dvije godine stručnog osposobljavanja, npr. geodeti i građevinari. Zakon također koči i zdravstvene djelatnike kojima je staž nakon obrazovanja ključan za dobivanje licence, a SOR je postupno i to zamijenio, poručuju razočarani građani. 

Na žalost, zakonska odredba o dobnoj granici za korištenje stručnog osposobljavanja primjenjuje se i na deficitarne struke, što je posebno problematično. 

– Ukratko, osobama starijim od 30 godina života, trenutnim zakonskim rješenjem, nakon završenog fakulteta, poslijediplomskog studija ili prekvalifikacije, onemogućeno je zapošljavanje u struci za koju su se školovale. Odnosno, onemogućen je pristup tržištu rada, nažalost čak i kada se radi o deficitarnim zanimanjima, zaključuju pokretači peticije koju možete vidjeti i potpisati ovdje.

Diskriminacija po dobi: Žele na stručno osposobljavanje, ali im Zakon ne dopušta
Copy link
Powered by Social Snap