Pretraga

U ovoj zemlji uskoro bi na izborima mogli glasati i 16-godišnjaci: Sud je procijenio da je to nužno

A- A+

Mlade osobe na Novom Zelandu uskoro bi mogle glasati na izborima sa 16 godina. Vrhovni sud te zemlje procijenio je da pravilo kojim se nalaže da pravo glasa imaju osobe koje navrše 18 godina krši ljudska prava mladih osoba i predlaže da se dobna granica spusti. Ova inicijativa pokrenuta je još 2020. pod nazivom ‘Make It 16’ i koja će, iako je dobila potporu suda, s donošenjem te odluke ipak morati još pričekati.

Foto: Element5 Digital za Unsplash

Vrhovni sud Novog Zelanda procijenio je da se mladim osobama krše ljudske prava odredbom kojom se propisuje da pravo glasa imaju oni koji navrše 18 godina. Stoga je sud podupro ideju inicijative ‘Make It 16‘, koja pokrenuta 2020., da se dobna granica za pravo glasovanja spusti na 16 godina, prenosi The Guardian. Nakon što je sud iznio svoje mišljenje o tome da je ograničavanje glasanja na 18 godina diskriminirajuće, jer se pozvao na nacionalnu Povelju o pravima koja pravo na donošenje osobnih odluka prepoznaje s napunjenih 16 godina života, premijerka Jacinda Ardern rekla je da će vlada izraditi nacrt zakona za promjenu dobi za glasanje.

– Moje je mišljenje da je ovo pitanje najbolje postaviti u parlamentu gdje svatko može reći svoje stajalište o tome, rekla je za The Guardian premijerka koja osobno podržava ovaj prijedlog i koja je dodala da sumnja da će zakon, ako i prođe na izglasavanju, biti gotov do 2023. kada su na Novom Zelandu na redu opći izbori.

Ideja je nastala nakon masovnog štrajka učenika za klime

Naime, radi se o tome kako je kroz inicijativu ‘Make It 16’, koja je nastala nakon štrajka učenika za klimu, izneseno stajalište zagovaratelja ove promjene koji smatraju da upravo mladi moraju imati pravo glasa kako bi odlučivali o svojoj budućnosti, posebice kada je u pitanju zelena politika i klimatska kriza.

– Prije tri godine vidjeli smo školske štrajkove za klimu i došlo je do neke vrste globalnog pomaka. Kako mladima dati veće pravo glasa i više načina da sami uvedu promjene velikih razmjera? Glasovanje je bila jedna od tih ideja, poručio je jedan od osnivača inicijative ‘Make It 16’, Sanat Singh.

Izdvojeni članak

Zastupnici traže da dobna granica za glasanje na lokalnim izborima bude 16 godina

I u Hrvatskoj se više puta tražilo da glasaju i 16-godišnjaci, a isto predlaže i Europski parlament

U svega nekoliko zemalja 16-godišnjaci imaju pravo glasa, Brazilu, Kubi, Austriji i Malti, dok u Škotskoj 16-godišnjaci mogu glasati na parlamentarnim izborima, ali ne mogu glasati na općim izborima. I u Hrvatskoj je prije tri godine bio pokušaj da se dobna granica za lokalne izbore spusti na 16 godina i to od strane Nezavisne liste mladih, no do toga nije došlo, a prije četiri godine isto je tražio i Most.

Također, Europski parlament je u svibnju ove godine predložio da se smanji dobna granica za ostvarivanje biračkog prava na 16 godina te bi se, ako se ovo pravilo usvoji, moglo primjenjivati već od 2024. godine kada se održavaju čak tri izbora u Hrvatskoj – europski izbori, parlamentarni i predsjednički izbori.