Pretraga

Dojdi osmaš u Zagrebu pod kišobranima: Evo koje srednje škole učenici žele najviše upisati

A- A+

Unatoč kiši koja je padala cijeli dan, učenici osmih razreda pohrlili su u park Zrinjevac u Zagrebu na manifestaciju Dojdi osmaš, Zagreb te zove gdje su se predstavljale sve srednje škole, strukovne i gimnazije. Osmaše koje smo sreli otkrili su nam koje srednje škole žele upisati, a posjetitelje i učenike koji su bili na štandovima svojih škola došao je pozdraviti i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

dodji osmaš na Zinjevcu u Zagrebu na kiši

Dojdi osmaš u Zagrebu | Foto: Ramona Ščuric, srednja.hr

Koju srednju školu upisati – postavlja si to pitanje sve češće skoro svaki osmaš kojima idućeg mjeseca završava nastavna godina. Kako bi se pomoglo učenicima i učenicama u njihovom odabiru srednjoškolskog obrazovanja, u Zagrebu je tradicionalno održana manifestacija Dojdi osmaš, Zagreb te zove. Sudionike manifestacije i posjetitelje pozdravio je i gradonačelnik Tomislav Tomašević.

– Tri godine nije bilo ove manifestacije zbog korone. Jedan me učenik u školi u Kašini kad smo otvarali obnovljenu školu pitao hoće li biti manifestacije ove godine. I rekao sam da hoće i drago mi je da se ova lijepa tradicija nastavila i to 17. put. Drago mi je da ste došli u ovako velikom broju unatoč tome što vremenska prognoza nije baš nešto, ali očito postoji veliki interes osmaša za upoznavanje škola, rekao je Tomašević.

Osmašice žele upisati medicinsku školu

Dodao je i kako je odabir srednje škole velika i bitna odluka i zaželio je svim učenicima sreću da upišu ono što žele. Učenici s kojima smo razgovarali otkrili su nam što oni žele upisati.

– Volim pomagati ljudima i htjela bih se u budućnosti baviti nečime vezano za medicinu i to mi je nekako najinteresantnije i to me jedino trenutno zanima. Ako ne odem na fakultet opet imam dobar posao i s fakultetom i bez, rekla nam je Ema iz Zagreba.

S njom je na predstavljanje srednjih škola na Zrinjevcu došla i njena prijateljica Jana koja također želi upisati medicinu.

– Mogu pronaći posao u inozemstvu bez problema. A možemo se dalje školovati, nije da smo zakinuti kao recimo da upisujemo gimnaziju ili neku drugu strukovnu, objasnila je učenica Jana.

‘Bolje da uvedu prijemne nego nacionalne ispite za upis u srednje’

Naletjeli smo i na skupinu od četiri osmaša koji također žele upisati strukovne škole.

– Želim ići za plinoinstalatera i došao sam na Dojdi osmaš kako bih vidio koje škole nude te programe. Taj smjer me baš zanima, ispričao nam je učenik Krešo.

Njegov kolega Marko želi upisati smjer računalstva jer smatra da nakon završetka školovanja može pronaći dobar posao, a Mislav i Adrijan žele upisati Ruđer.

– Bolje da uvedu prijemne nego nacionalne ispite za upis u srednje. Nisu nacionalni ispiti bili teški, nego neorganizirani dosta i previše gradiva obuhvaća. Iskreno, mislim da ništa iz tih ispita neće saznati, komentirali su Marko, Mislav i Adrijan.

Izdvojeni članak
učenica_učenje_škola

Velika novost na upisima u srednje škole: ‘Više se neće printati 40.000 komada papira godišnje’

Bilo je i onih koji još ne znaju što bi upisali

Zatim smo sreli Marinu i Lanu, prijateljice iz Brdovca koje žele upisati srednju školu u Zagrebu, ali još ne znaju koju.

– Ne znamo još točno što bi upisale. Razmišljamo o gimnaziji nekoj. Ja bih možda Zdravstveno učilište, ali stvarno ne znam još, rekla je Lana, dok je Marina dodala kako bi osim gimnazije upisala neku četverogodišnju strukovnu školu poput Ekonomske.

Kako je Dojdi osmaš izgledao unatoč kiši koja je padala cijeli dan, pogledajte u fotogaleriji u tekstu.