Pretraga

Dolaznost na nastavu bilježili kamerom koja prepoznaje lica

A- A+

Baš u vrijeme u kojem se u Hrvatskoj govori o čestom učeničkom izbjegavanju nastave, škola na sjeveru Švedske svojim primjerom dokazuje kakav način borbe s izostancima ipak nije valjan. Zbog eksperimentalnog korištenja nadzora kamerom u svrhu evidentiranja prisutstva učenika na nastavi, ta je srednja škola prekršila Opću uredbu o zaštiti podataka EU pa je zato njena općina primorana platiti novčanu kaznu. Tako će ih sporan eksperiment na kraju stajati – 20 tisuća eura više od planiranog.

nadzorna kamera

nadzorna kamera

Općina na sjeveru Švedske kažnjena je s više od 200 000 SEK (20.000 eura) jer je srednja škola koja djeluje na njenom području koristila tehnologiju prepoznavanja lica učenika kako bi bilježili njihovu prisutnost na nastavi, piše Business Insider.

Taj se softver u toj školi koristio 3 tjedna, tijekom pilot faze projekta, a uključivao je 22 srednjoškolaca. Svaki put kad bi netko od učenika zakoračio u učionicu, kamera bi to zabilježila.

Prema pisanju istog izvora, Švedska agencija za zaštitu podataka ocijenila je njihov potez kršenjem nekoliko članaka Opće uredbe o zaštiti podataka Europske unije. Potom je izrekla kaznu općini jer je upravo ona odgovorna za prikupljene podatke.

Izdvojeni članak

Doznajemo u kojoj županiji srednjoškolci najviše markiraju, a u kojoj je najviše jediničara

Isto nadzorno tijelo tvrdi i da škola nije upozorila sudionike tog pilot-projekta o mogućim posljedicama te da se prije početka korištenje nadzorne kamere trebalo posavjetovati s učenicima.

Istovremeno, vodstvo te srednje škole smatra da su od sudionika i njihovih roditelja dobili dopuštenje za upotrebu ovog ‘probnog’ oblika kontrole dolazaka.

Spomenuta je priča prvi švedski slučaj nepoštivanja pravila o privatnosti Europske unije, za čije se kršenje, u primjerice Švedskoj, može propisati kazna u maksimalnom iznosu od milijun eura.

U zaključku ovog slučaja nadzorno tijelo navodi da korišteni softver izrazito ugrožava privatnost učenika te da postoje manje nametljivi načini praćenja prisutstva na nastavi – oni koji ne uključuju nadzorne kamere, prenosi Business Insider.