Pretraga

Doznajemo u kojoj županiji srednjoškolci najviše markiraju, a u kojoj je najviše jediničara

A- A+

Ministrica Blažena Divjak danas je na brifingu za novinare predstavila proširenje aplikacije ŠeR – Školski e-Rudnik (vol. 2), u kojoj je moguće vidjeti detaljnu statistiku o izostancima, općem uspjehu, pedagoškim mjerama te demografskim trendovima u školama. Iz nje iščitavamo da je u školskoj godini 2018./2019., 145.749 hrvatskih srednjoškolaca, napravilo 13,328.312 sati izostanka s nastave.

Foto: pixabay

Od toga je 506.082 bilo neopravdano, a 12,822.230 opravdano

Najviše ‘picavaju’ učenici u Zadarskoj i Šibenskoj županiji

Izdvojeni članak

Zabrinjavajući podaci iz školskih klupa: Učenika manje, a izostanci drastično porasli

U prosjeku su najviše neopravdanih sati prikupili učenici Zadarske županije, odnosno 5,43 po đaku. U stopu ih slijedi Šibensko-kninska, u kojoj je tijekom prošle godine u prosjeku svaki učenik imao 5,33 neopravdana.

Najbolji su u ovom pogledu učenici Krapinsko-zagorske županije koji su imali 1.70 neopravdanih sati, dok su srednjoškolci u Varaždinskoj imali u prosjeku 1.71 neopravdan sat izostanka.

Kada je pak riječ o opravdanim izostancima, najviše su ih u prošloj školskoj godini imali srednjoškolci Primorsko-goranske županije. U prosjeku je tamo svaki učenik opravdano izostao 107.37 sati! S druge strane tablice je Međimurska županija, u kojoj je svaki učenik u prosjeku izostajao 60.32 sata.

Svaki četvrti srednjoškolac u Hrvatskoj prolazi peticom

Kada je pak riječ o općem uspjehu u školi, četvrtina hrvatskih srednjoškolaca prošla je peticom u školskoj godini 2018./2019.

Izdvojeni članak

Rekordan broj prijava za jesenski rok mature: Doznajemo koji će predmet polagati najviše kandidata

Najviše je onih s odličnim uspjehom u Koprivničko-križevačkoj županiji (29.82%), a sasvim blizu je i Grad Zagreb u kojem je također gotovo trećina srednjoškolaca (29.55%) u prošloj školskoj godini zabilježila odličan uspjeh.

Daleko najmanje ‘petičara’ bilo je u Požeško-slavonskoj (17.86%), a iza nje je na listi Ličko-senjska (18.26%)

Ipak, najveći prosječni opći uspjeh imaju srednjoškolci u Varaždinskoj županiji, a on iznosi 4.07. U stopu ga slijede učenici Grada Zagreba (4.06) i Koprivničko-križevačke (4.06)

Najslabiji prosječni opći uspjeh opet imaju srednjoškolci Požeško-slavonske županije (3.74).

U Primorsko-goranskoj županiji je bilo u prosjeku najviše učenika sa zaključenom jedinicom odnosno njih 2.20%. Najmanje je takvih u prosjeku u Ličko-senjskoj odnosno 0.41%.

Copy link
Powered by Social Snap