Pretraga

Domovinski pokret traži zabranu nekih djela u školama: ‘Sotoni smo iz ruku iščupali trozubac’

A- A+

Da pojedina književna djela propagiraju ‘seksualne ideologije’ te ‘promiču pedofiliju’ i moraju biti zabranjena u našim školama, mišljenje je stranke Domovinski pokret. Pa su na Skupštini Splitsko-dalmatinske županije predložili izdavanje preporuke Ministarstvu znanosti i obrazovanja te Agenciji za odgoj i obrazovanje da se djela, odnosno autori koji to po njihovom mišljenju promiču, zabrane u školama. Skupština je njihov prijedlog i usvojila, iako se djela koja je Domovinski pokret naveo u prijedlogu uopće ne nalaze na popisu djela za cjelovito čitanje.

Četiri naslagane knjige

Knjige | foto: Pixabay

Domovinski pokret je, na sjednici Skupštine Splitsko-dalmatinske županije, dao primjere nekoliko djela za koje smatraju kako ‘pozivaju na pedofiliju, potiču ranu seksualizaciju djece i propagiraju seksualne ideologije’, piše Matea Čelebija za Index.hr. Na toj je sjednici usvojen prijedlog da se Ministarstvu znanosti i obrazovanja te Agenciji za odgoj i obrazovanje da preporuka da se takvi školski materijali zabrane.

Na popisu Domovinskog pokreta su Novak, Murakami, Ferić…

Nekoliko dana prije navedene skupštine, član Domovinskog pokreta, Martin Pauk, na svom je Facebooku objavio status u kojemu je, između ostaloga, napisao da će ‘kada i ako točka bude usvojena, to staviti točku na i svim pokušajima sila zla da utječu na krhke umove naših najmanjih’.

– Ispred osnivača, kroz Skupštinu, odlučili smo upozoriti na skandalozne pojave u radnim materijalima. Ovom prilikom ćemo objaviti samo neke od izvadaka iz radnih materijala, koji ne da nisu samo za zabranu već se protiv autora treba pokrenuti u najmanju ruku psihijatrijsko vještačenje, govore iz Domovinskog pokreta za Index.hr.

Također su i rekli kako smatraju da je ovo nije političko pitanje već civilizacijsko i da se prvenstveno radi o tome kakvo se okruženje stvara za djecu.

Djela i autori za koje stranka smatra da su sporni i skandalozni su ‘Črna mati zemla’ Kristiana Novaka, ‘Kafka na žalu’ Harukija Murakamija, ‘Mišolovka Walta Disneyja’ i ‘Anđeo u ofsajdu’ Zorana Ferića, ‘Adio, kauboju’ Olje Savičević Ivančević te ‘Mramorna koža’ Slavenke Drakulić. No, važno je naglasiti da ovih djela niti njihovih autora uopće nema na popisu obaveznih ni izbornih tekstova za cjelovito čitanje ili čitanje ulomaka što je Index.hr-u potvrdilo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Izdvojeni članak
knjige na hrpi

Ove knjige bile su nam bolje od lektira: Pročitat ćete ih u jednoj noći

Vijećnica Centra: Donošenje ove odluke je skandalozno

Također, jedina osoba iz oporbe koja je ostala do kraja rasprave je vijećnik HSLS-a Toni Garac koji je, činjenicu da se ova djela ne nalaze u kurikulumu hrvatskog jezika, naveo i na samoj raspravi.

O ovome svemu oglasila se i županijska vijećnica stranke Centar te nastavnica hrvatskog jezika Gorana Rosandić i objasnila kako županija uopće nije nadležna za donošenje odluka na području obrazovanja i da je donošenje ovakve odluke skandalozno.

– Knjiga je temelj svakog civiliziranog društva, no u podobnom društvu, kakvo HDZ i Domovinski pokret žele, i autori i knjige moraju biti podobni. Nadam se da su članovi Domovinskog pokreta, pripremajući prijedlog, pročitali neku od knjiga koje smatraju spornima. Ove dvije stranke u Splitsko-dalmatinskoj županiji se čvrsto drže zajedno i svaki dan njihove vladavine iskaz je licemjerja, lopovluka i klijentelizma, ispričala je Rosandić za Index.hr.