Pretraga

Donosimo program konferencije srednja.hr+ Obrazovanje na prekretnici

A- A+

Portal srednja.hr slavi svoj jedanaesti rođendan, a tim povodom organiziramo konferenciju pod nazivom Obrazovanje na prekretnici. Konferencija će se održati 7. studenog u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, a naši pretplatnici moći će ju pratiti i online. O izazovima s kojima se obrazovanje suočava govorit ćemo kroz ukupno jedanaest panela i predavanja. Donosimo program koji očekuje posjetitelje.

Pred nama je izazovna obrazovna godina u kojoj nas očekuje niz promjena, stoga se ovogodišnja konferencija portala srednja.hr održava pod nazivom Obrazovanje na prekretnici. Obrazovni stručnjaci, učenici i studenti okupit će se 7. studenog u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu gdje nas očekuje cjelodnevni program ispunjen predavanjima, panelima i prilikama za umrežavanje.

Događaj se održava uživo. Ulaznice za konferenciju prodaju se putem Entria po cijeni od 350 kn (46,45 €). Za učenike i studente cijena ulaznica je 175 kn (23,23 €). Godišnji i mjesečni pretplatnici ulaznice mogu kupiti uz 50 % popusta, a njima smo osigurali i mogućnost da konferenciju prate potpuno besplatno, i to uživo online. Više o tome pročitajte ovdje. U nastavku donosimo program konferencije.

Panel: Jesu li faksevi mjesto za stvaranje vještina ili je već prekasno?

Postoji li pravo ili krivo vrijeme za stvaranje vještina? Što ako se krene prekasno i može li se sve nadoknaditi na faksu? Koliko je praksa na visokim učilištima ključna za stvaranje upotrebljivih vještina? Je li dovoljna samo praksa, ili je potrebna i dobra stara teorija? O tome će razgovarati dekan Algebre Mislav Balković, dekanica Fakulteta organizacije i informatike Nina Begičević Ređep te dekan Fakulteta prometnih znanosti Marko Šoštarić.

Predavanje: Može li znanost predvidjeti rezultat Hrvatske u Katru?

Tomislav Globan, izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, održat će predavanje koje će povezati znanost i sport. Kako će hrvatska nogometna reprezentacija proći na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Katru? Može li se znanstveno predviđati uspjeh na natjecanju? Koliko je znanost bitna u sportu? Može li se izračunati ekonomski utjecaj sporta u zemlji, ovisno o uspjehu reprezentacije?

srednja.hr konferencija

Panel: Što se, zapravo, mijenja u visokom obrazovanju?

Ivica Šušak, državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja, Damir Jugo, predsjednik Zbora veleučilišta, Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu te Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru, gosti su panela koji će razjasniti pojednosti oko novog Zakona o visokom obrazovanju i znanosti. U kojem smjeru ide visoko obrazovanje s novim zakonom? Kakav će biti proces prilagodbe? Kako će se pregovarati o programskim ugovorima? Što je trebalo biti u zakonu, a nije u njemu? Doznat ćemo na konferenciji Obrazovanje na prekretnici.

Panel: Kakvi profesori trebaju biti da budu dobri profesori? Powered by RIT Croatia

Kako danas treba izgledati predavanje? Kakav treba biti profesor, a kakav student? Kako se predaju u SAD-u, a kako kod nas? Kako izgleda hibridna nastava puna prakse? O tome će razgovarati Maja Vidović, profesorica menadžmenta ljudskih potencijala na RIT Croatia, Peter Schmidt, profesor računovodstva na RIT Croatia te studentica Andrea Đanić, studentica Međunarodnog poslovanja na RIT Croatia. Raspravu će moderirati Marko Matijević s portala srednja.hr.

Predavanje: Može li povijest predvidjeti budućnost sukoba u Ukrajini?

Tvrtko Jakovina, povjesničar i redoviti profesor u trajnom zvanju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, u predavanju će odgovoriti na niz pitanja o sukobu u Ukrajini. Zašto bi drugi napad Rusije na Ukrajinu mogao biti kraj jedne faze europske povijesti? Što humanističke znanosti mogu? Što se može naučiti iz prošlosti i zašto je podučavanje o prošlosti deklarativno važno, a toliko ideologizirano? Zašto je u isto vrijeme vidljivo, a toliko nebitno u svakom informiranom odlučivanju u Hrvatskoj, kao i sličnim državama?

Panel: Deficitarni nastavni smjerovi kao rak-rana sustava?

Mirko Planinić, dekan PMF-a, Zlatko Stić, ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimir Prelog i Ratimir Ljubić, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije, posebni savjetnik ministra znanosti i obrazovanja za cjelodnevnu školu, gosti su panela posvećenog deficitarnim nastavnim smjerovima. Koja su zanimanja uopće deficitarna? Žele li mladi studirati deficitarna zanimanja? Kako ih u tome motivirati? Hoće li profesori deficitarnih zanimanja biti bolje plaćeni od ostalih? Je li djelomično rješenje uvođenje remote nastave za deficitarna zanimanja u manjim mjestima? Treba li napraviti bolju mrežu škola kako bi se povećali razradi i smanjila potreba za deficitarnim nastavnicima? Odgovore na sva ova pitanja doznajte na konferenciji.

foto: privatna arhiva/screenshot HRT | montaža: srednja.hr

Panel: Može li škola riješiti izazove ugostiteljstva? Powered by Coca-Cola

Za dobrim ugostiteljstvom prašina se diže. Na panelu će ekskluzivno biti predstavljeno istraživanje Coca-Cole HBC Hrvatske u suradnji s Ipsosom koje će otkriti koje su edukativne sadržaje ravnatelji, profesori i učenici ugostiteljskih škola istaknuli kao važne za uspješnu karijeru u ugostiteljstvu. Istraživanje je provedeno u sklopu projekta Raise the Bar Youth, čiji je cilj unaprijediti vještine i znanja budućih djelatnika u ugostiteljstvu i uskladiti ih s potrebama na tržištu rada. Gosti panela su Bruno Jelić, direktor Odjela za korporativne poslove i održivost u Coca-Coli HBC Adria, Vesna Hrvoj-Šic, voditeljica Službe za strukovno obrazovanje pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Davor Stanković, profesor fonetike i engleskog jezika i književnosti, komunikacijski stručnjak i konzultant te Marija Prša, slastičarka. Raspravu će moderirati Marko Matijević, glavni urednik portala srednja.hr.

Predavanje: Profesori vs. učenici: Kako premostiti generacijski jaz?

Što je značilo odrastati u 70-ima, a što znači danas? Jesu li gen z hipersenzibilni? Kako raditi s njima kada unutar iste institucije rade različite generacije ljudi? Što gen X profesor treba znati o millennials roditelju i gen Z učeniku? Predavanje će održati Nataša Jokić Begić, redovna profesorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Panel: Što donose promjene Zakona o odgoju i obrazovanju?

Kako bi izgledao Zakon o odgoj i obrazovanju kada bi bio idealan, a kako kada bi bio realan? Što se mora nužno promijeniti da bi sustav prodisao? Je li sve u Zakonu ili je nešto i u praksi? O novom Zakonu o odgoju i obrazovanju govorit će Antonija Mirosavljević, predsjednica Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola, Željko Stipić iz Sindikat Preporod i Josip Burušić, posebni savjetnik ministra znanosti i obrazovanja za cjelodnevnu školu.

Predavanje: Imaju li e-Škole recept za primjenu digitalne tehnologije?

Kako razviti digitalne kompetencije odgojno-obrazovnih djelatnika škola? Što su e-Škole digitalni sadržaji za učenje i poučavanje? Kako primjenjivati suvremene pedagoške metode i digitalne alate u nastavi? Koje su karakteristike kvalitetnih digitalnih obrazovnih sadržaja za nastavu i gdje ih pronaći? O ovim temama govorit će Ljerka Čulina i Maja Quien iz CARNET-a.

srednja.hr konferencija

Panel: Zašto se (ne)voli tjelesni u školama?

Mirna Radojičić, profesorica TZK u II. gimnaziji Zagreb, Hrvoje Podnar, profesor na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu i Antonio Vrabec, učenik i član Hrvatskog debatnog društva gosti su panela koji će nam ponuditi odgovore na izazove nastave iz Tjelesne i zdravstvene kulture.  Čemu služi nastava tjelesnog u školama? Zašto je važno imati takav predmet u školi? Je li postojeći fond sati dovoljan? Kakvi su prostorni uvjeti u školama? Imaju li učenici na raspolaganju tuš ili je to pretjerano očekivati?

Cijeli raspored konferencije srednja.hr+ Obrazovanje na prekretnici pogledajte u nastavku.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Povodom 11. rođendana portala organiziramo konferenciju srednja.hr+ Obrazovanje na prekretnici čiji program pogledajte ovdje. Ulaznice možete kupiti putem Entrio sustava ovdje, a sve novosti možete pratiti putem rubrike Obrazovanje na prekretnici ili preko Facebook događaja ovdje.