Pretraga

Dopune Zakona mijenjaju puno toga u prometu: Stižu nova pravila za vozače električnih romobila

A- A+

U emisiji ‘Dobro jutro, Hrvatska’ gostovao je voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa pri Ministarstvu unutarnjih poslova, Josip Mataija. Iznio je statistiku poginulih u prometu u prošloj godini te ukazao na trendove sve veće popularnosti motocikala na cestama. Također se dotaknuo dopuna zakona o sigurnosti prometa na cestama kojima se uvodi nova kategorija vozila – osobna prijevozna sredstva koja će podrazumijevati segveje, monocikle i električne romobile. Oni koji mogu voziti brže od 25 km/h, morat će proći proces homologacije.

josip-mataija-promet

Ilustracija: Pixabay | Screenshot: HRT | Montaža: Srednja.hr

Statistika poginulih vozača motocikala na hrvatskim prometnicama dugo je poražavajuća, a puno poboljšanja i dalje nema. Gostujući na HRT-u u emisiji ‘Dobro jutro, Hrvatska’, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa pri Ministarstvu unutarnjih poslova Josip Mataija upozorio je kako je u dosadašnjem periodu 2022. godine smrtno stradalo petero vozača motocikala i mopeda. Razloge za lošu statistiku prošlih godina moglo se tražiti u neispravnosti motocikala na cestama i kršenja zakona u pogledu adekvatnog upravljanja njima, no Mataija ističe kako je prošle godine ipak zabilježena pozitivna promjena po tom pitanju.

– Ako pogledamo prošlu godinu, koja je bila prilično tragična što se tiče vozača mopeda i motocikala, 64 vozača su smrtno stradala. No, većina tih vozača je bila ispravna. Imali su vozačku dozvolu, kacigu. Ipak, primijetili smo da je podjednak broj smrtno stradalih osoba preko 60 godina, i onih mladih vozača. Rekao bih da motocikl postaje sve popularniji i dostupniji i treba biti oprezan, napomenuo je Mataija pa dodao kako je sjedanje na motocikl po mnogočemu drukčije iskustvo od vožnje automobila i može predstavljati izazov za vozače starije životne dobi.

Nova kategorija: osobna prijevozna sredstva

Izmjene i dopune Zakona po novome će regulirati i prometovanje nove kategorije vozila. Električni romobili, segveji, monocikli i slična prijevozna sredstva sada će se smatrati osobnim prijevoznim sredstvima i ograničenje na snagu za njih neće smjeti premašiti 0,6 kW, odnosno neće smjeti prometovati brzinom većom od 25 km/h. Za njih neće biti potrebno posjedovanje vozačke dozvole. Za snažnija vozila od navedenih karakteristika, vozači će trebati proći proces homologacije, pojasnio je Mataija.

Napomenimo samo, proces homologacije vozila podrazumijeva tehničke propise koji se odnose na nova serijski proizvedena vozila, koji definiraju tehničke zahtjeve za vozila, kako za pojedine dijelove i sklopove tako i za vozilo u cjelini, a koji su usmjereni na postizanje što veće sigurnosti sudionika u prometu, zaštitu okoliša i zdravlje ljudi, uštedu energije te usklađivanje uvjeta za registraciju u različitim državama članicama Europske unije, stoji na stranici Državnog zavoda za mjeriteljstvo.

Izdvojeni članak
prometna nesreća automobil

Djeca i mladi čine trećinu poginulih u prometnim nesrećama ove godine: MUP nam dao detaljne podatke

‘Kaciga će biti obavezna za sve’

Dopune odredbi na tome neće stati.

– Morali smo propisati pravila i odredbe tko može upravljati tim vozilima. Kaciga će biti obavezna za sve, a smjet će se kretati biciklističkim stazama i biciklističkim trakama, no, svi znamo da tih traka i staza nema svugdje. Ako iste ne postoje, moći će se kretati nogostupom. Tu će morati biti vrlo oprezni i prilagoditi brzinu uvjetima te paziti na pješake, ističe Mataija, pa napominje kako će se moći kretati na manjim prometnicama ako postoji promet u signalizaciji.

Novi zakon će također zabraniti i prevoženje drugih osoba na romobilima, što najčešće podrazumijeva djecu koju prevoze roditelji.

Kao najčešći uzrok prometnih nesreća, Mataija je izdvojio brzinu, što je dovelo do statistike od 40 posto smrtno stradalih osoba u prometu prošle godine. Navodi kako policija u postupanju najveću pozornost pridaje upravo brzini, a stavio je i naglasak na same vozače koji moraju biti oprezniji i shvatiti kako mogućnost za pogrešku pri velikoj brzini uvijek postoji.