Pretraga

Dosta vam je klasičnih sladolednih okusa? Požeški srednjoškolci osmislili sladoled koji bi vas mogao iznenaditi

A- A+

Dolaskom visokih temperatura, sladoled većini postaje omiljeno ljetno osvježenje. No, osim u inovativnom Slanoledu – ledenom osvježenju u trima okusima domaće kuhinje, uskoro bismo mogli uživati u Vinysu, sladoledu na bazi vina. Spajajući različte sorte Požeške kotline s odgovarajućim aromama njihova kraja, osmislili su ga učenici Obrtničke škole u Požegi. Upravo je taj poduzetnički pothvat proglašen jednim od najboljih na natječaju Poduzetnici budućnosti.

Predstavljanje Vinysa – vinskog sladoleda| foto: Službene stranice Požeško-slavonske županije

Projekt učenika Obrtničke škole iz Požege Vinys – vinski sladoled proglašen je jednim od najboljih poduzetničkih projekata od strane Hrvatske udruge poslodavaca koji je pokrenuo natječaj Poduzetnici budućnosti s ciljem poticanja aktivnije promocije poduzetništva među mladima i pobuđivanja većeg interesa mladih za bavljenje poduzetništvom, pišu službene stranice Požeško-slavonske županije.

Izdvojeni članak

Splitski srednjoškolci osmislili proizvod kojim bi hrvatski gradovi mogli uštedjeti desetke tisuća kuna

Promišljajući iz perspektive budućih djelatnika u turizmu, srednjoškolci su osmislili ovaj novi gastronomski proizvod. Riječ je o 8 različitih sladolednih okusa na bazi različitih vrsta vina Požeške kotline, spojenih s voćnim aromama i orašastim plodovima.

Tako bi se uskoro moglo uživati u inovativnim sladolednim okusima:  Rajski- graševina + komadići tamne čokolade, Wine in forest – pinot crni + šumsko voće, White paradise – chardonnay + lješnjak, Moscato – Žuti muškat + marelice, Heaven Snow – rajnski rizling + suhe šljive, Red blue beauty – merlot + maline, Pink Fantasy – Sauvignon rose + jagode, Bubble – Pjenušava vina.

Pa iako će trebati vremena da se Vinys nađe na tržištu, ovo je postignuće odskočna daska svima onima koji su radili na ideji. Kako je vinski sladoled sačinjen od autohtonih sorti, a u njegovoj se proizvodnji  polazi od proizvoda lokalnih OPG-ova, velik je to korak i u turističkoj ponudi, ali i razvoju gospodarstva.

– Imamo je još puno posla, a ovo priznanje koje smo primili poticaj je da nastavimo dalje. U godinama obrazovanja pred nama nastavit ćemo s ovim projektom i nećemo odustati dok se svih 8 vrsta sladoleda ne pojavi na tržištu, jer dokazali smo da možemo. Tijekom rada učenici su uočili da su poduzetnici osobe koje znaju prepoznati ideje i poput sanjara pretvoriti ih proizvode ili usluge kojima će zadovoljiti potrebe na tržištu te pri tom profitirati. Mi smo učinili prvi korak prema tom svijetu, a svaki korak koji smo napravili je korak bliže ostvarivanju naših ideja i korak koji nas stavlja ispred većine koji se nikada nisu usudili napraviti ni pokušali napraviti prvi korak, kazala je mentorica Marijana Levar na svečanom događaju u zagrebačkom Westinu.

Izdvojeni članak

Ludbreški srednjoškolci i državni prvaci u robotici osmislili automobil za slijepe osobe

Zadovoljan idejom Vinysa, učenicima, mentorici i ravnateljici Obrtničke škole čestitao je i župan Alojz Tomašević, stoji na službenim stranicama Požeško-slavonske županije.

– Ovim projektom dajemo poruku mladim ljudima da budu kreativni jer tako otvaraju vrata velikim mogućnostima i isti ti mladi ljudi jedan dan mogu biti obrtnici, gospodarstvenici, osobe koje će otvoriti nova radna mjesta te ovakvim idejama predstaviti nove načine turizma za našu Slavoniju. Smatram da nema boljeg načina za započeti nego putem škole i putem ovakvih projekata i natječaja jer tako sami sebi gradite temelj za daljnji napredak u životu. Ovo je veliki uspjeh, veliko natjecanje, a i  sam naziv kaže poduzetnici budućnosti, nadam se da će vam ovo biti samo početak dobrih rezultata, istaknuo je župan Tomašević tom prigodom.