Pretraga

Doznali smo koja su zanimanja najpoželjnija za prekvalifikaciju: Ne upisuju je samo oni koji žele do novog posla

Tehničar za računalstvo, medijski tehničar, kozmetičar, ali i ličilac, keramičar i serviser bojlera – sve ovo tijekom prošle i ove godine bila su najpoželjnija zanimanja za prekvalifikaciju. I dok se jedni za prolazak kroz taj proces odlučuju zato što žele proširiti svoje vještine i tako postati konkurentniji na tržištu rada, to nije jedini razlog upisivanja programa prekvalifikacije. Naime, nerijetko je upisuju i oni koji završavaju trogodišnje škole, sve kako bi mogli izaći na državnu maturu i upisati studij.

prekvalifikacija

Ilustracija: Pixabay

Početak srednje škole, ili za one koji planiraju i na faks, dakle između 15. i 19. godine, dob u kojoj odabiremo svoje zanimanje. Za mnoge je to vrijeme u kojemu još nisu pronašli svoje ‘ja’ i dalje se razvijaju kao osobe pa je teško tvrditi da je upravo tada odabrano zanimanje ono čime ćete se u budućnosti željeti ili voljeti baviti. Niti bi tako moralo biti. Zaokret u karijeri itekako je i moguć i u kasnijim godinama života pa se zbog toga mnogi odlučuju na – prekvalifikaciju.

Programi u IT sektoru najpoželjniji

Da biste proširili postojeće vještine ili kroz prekvalifikaciju stekli potpuno nove, morate upisati neki od programa koje nude ustanove za obrazovanje odraslih. U glavnom gradu Hrvatske je to Pučko otvoreno učilište Zagreb (POU Zagreb) koje je najstarija ustanova za obrazovanje odraslih u Hrvatskoj, ali i najstarija u Europi. Ondje smo potražili odgovore na pitanja o posljednjim trendovima kada je riječ o prekvalifikaciji.

– Tijekom 2021. i 2022. godine najveći interes građana bio je za prekvalifikaciju u zanimanju tehničar za računalstvo, medijski tehničar, kozmetičar i tehničar cestovnog prometa. Ovaj podatak koji se odnosi na interes za upis u program tehničara za računalstvo i medijskog tehničara ne iznenađuje jer znamo da su IT sektor i sektor kreativne industrije (među kojima je video i filmska industrija) među najbrže rastućim sektorima na globalnoj razini. Interes za prekvalifikaciju u zanimanje upravni referent  i kozmetičar konstantan je već godinama  i tu nema značajnijih promjena, kažu nam iz Pučkog otvorenog učilišta Zagreb.

Ne treba zaboraviti kako su još prošle godine na snazi bile mjere vezane uz koronavirus, što je uzrokovalo poremećaje u jednoj od naših najvažnijih gospodarskih grana – turizmu. To se odrazilo i na prekvalifikacije u sektoru turizma i ugostiteljstva, za zanimanja kao što su kuhar, konobar, slastičar, kažu iz POU Zagreb, ali sada se i to polako vraća na staro.

– Prekvalifikacije u zanimanju medijski tehničar, tehničar za računalstvo sve više biraju mlađe osobe, u dvadesetim ili ranim tridesetim godinama ili čak odmah po završetku neke trogodišnje škole, dok se za prekvalifikaciju za kuhare i slastičare upisuju visoko obrazovanje osobe, sa završenih nekim studijem, koje su odlučile započeti karijeru u sasvim suprotnom području od onog u kojem su radile, kažu pi POU Zagreb.

Dodaju i da je s početkom nove školske godine prekvalifikaciju počelo pohađati sveukupno 155 novih polaznika, dok je njih još 130 upisano od prvog do 4. razreda za ta ista zanimanja. Sve su to polaznici upisani u programe na srednjoškolskoj razini, odnosno razini 4.2 prema Hrvatskom kvalifikacijskom okviru.

– Postoji značajan broj polaznika koje je odabrao promjenu zanimanja u programima djelomičnih kvalifikacija, osposobljavanja ili usavršavanja. Tu su najtraženija zanimanja: osposobljavanje za jednostavne poslove u zanimanju soboslikar/ličilac; osposobljavanje za jednostavne poslove u zanimanju keramičar/oblagač; osposobljavanje za osnovne poslove montera servisera plinskih bojlera; osposobljavanje za osnovne poslove rashladnih klima uređaja (frigomehaničar); osposobljavanje za rukovatelja CNC strojem; osposobljavanje za ECDL operatera. Među usavršavanjima je najtraženije usavršavanje za poslove voditelja izrade i provedbe projekata financiranih iz EU fondova i programa te usavršavanje za poslove montera fotonaponskih sustava, kažu iz POU Zagreb.

Izdvojeni članak

Krenula podjela vaučera za obrazovanje, doznali smo koliko je prijava u prvim danima i koja su pravila

Neki prekvalifikaciju upisuju i da bi mogli na faks

Kako smo i u uvodu istaknuli, dobar dio polaznika prekvalifikaciju upisuje jer želi nadograditi postojeća znanja i vještine kako bi bili što konkurentniji, ali i imati veću mogućnost napredovanja na poslu.

– Takav primjer su polaznici koji imaju trogodišnju  kvalifikaciju za automehaničara, vozača motornih vozila, autolimara i sad nastavljaju obrazovanje, tj. prekvalifikaciju u zanimanju tehničar cestovnog prometa. Značajan dio polaznika odlučuje se na pokretanje vlastitog posla po završetku prekvalifikacije. Tu svakako spadaju kozmetičarke, slastičari, kuhari, ističu iz POU Zagreb.

No, postoji i još jedna skupina – oni koji se na prekvalifikaciju odlučuju kako bi mogli nastaviti školovanje.

– Značajan dio polaznika odlučuje se na prekvalifikaciju odmah po završetku svoje trogodišnje srednje škole jer žele nastaviti obrazovanje na nekom od visokim učilišta ili sveučilišta. Po završetku prekvalifikacije stječu uvjete za pristupanju polaganja ispita državne mature što nisu mogli sa završenom trogodišnjom školom, otkrivaju iz POU Zagreb.

Izdvojeni članak
keramičar majstor

Za keramičare se ove godine tražilo upisno mjesto više: ‘Nije sramota raditi i zarađivati svojim rukama’

Prosječna cijena programa 11.000 kuna

Oni koji se odluče za prekvalifikaciju trebaju znati da ona i košta – najniža cijena je 7.900 kuna, a prosječna oko 11.000 kuna. Samo trajanje prekvalifikacije ovisi o prethodno završenoj kvalifikaciji, odnosno o broju dopunskih i razlikovnih predmeta.

– Najkraće traje prekvalifikacija unutar istog obrazovnog sektora: primjerice prekvalifikacija iz zanimanja kuhar u zanimanje slastičar. Dulje trajanje imaju prekvalifikacije iz jednog obrazovnog sektora u drugi: primjerice iz zanimanja konobar u zanimanje tehničar za računalstvo. Takve prekvalifikacije traju od 12 do 24 mjeseca. Nadamo se da će donošenjem podzakonskih akata o priznavanju ranije stečenih znanja i vještina (informalnim i neformalnim putem) pridonijeti skraćivanju trajanja prekvalifikacija, a time i konkurentnosti na tržištu rada. Važna uloga prekvalifikacija, odnosno cjeloživotnog učenja  i obrazovanja odraslih je što kvalitetnije i što brže odgovoriti na promjene koje se događaju na tržištu rada, ističu iz POU Zagreb.

U našoj najstarijoj ustanovi za obrazovanje odraslih, stava su da je promocija cjeloživotnog učenja izrazito važna jer se osobe s najnižom razinom obrazovanja najteže uključuju u obrazovanje.

– Osobe koje nisu u cijelosti završile srednju školu (zbog zdravstvenih poteškoća, obiteljskih prilika ili neprilika ili bilo kojeg drugog razloga) često ne znaju da nikada nije kasno završiti započeto obrazovanje ili  promijeniti zanimanje. I dalje postoje osobe koje nemaju u cijelosti završenu osnovnu školu i ne uključuju se u proces završavanja osnovne škole za odrasle koja je za polaznike besplatna, naglašavaju iz POU Zagreb.

Podsjećaju i da je Hrvatski zavod za zapošljavanje nedavno pokrenuo program dodjele vaučera za obrazovanje odraslih kojim se u suradnji s ustanovama za obrazovanje dodjeljuju javna sredstava za obrazovanje odraslih, a programe nudi i Pučko otvoreno učilište Zagreb. Ondje se provodi i projekt PONOS koji je financiran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, u sklopu kojeg su besplatni programi osposobljavanja za zanimanja kuhar, slastičar i konobar, namijenjeni isključivo osobama s invaliditetom koje na ovaj način postaju konkurentnije na tržištu rada.