Pretraga

Za 7.313 osoba u Hrvatskoj odobreni vaučeri za obrazovanje: Doznali smo koja su zanimanja bila najtraženija u 2022.

Oni koji bi voljeli promijeniti posao ili se učiniti konkurentnijima na tržištu rada od 1. travnja mogu koristiti novu mogućnost Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – financiranje pohađanja obrazovnih programa za odrasle putem vaučera. Prema podacima koje smo zatražili od HZZ-a, u ovoj je godini odobreno ukupno 7.313 zahtjeva, s time da je u obrazovanje uključeno 3.788 korisnika, dok je njih 407 već završilo program.

Foto: Unsplash

Ove je godine Zakonom o obrazovanju odraslih uvedena je mogućnost financiranja pohađanja obrazovnih programa za odrasle putem vaučera. Građani koji zbog nedostatka vještina ne mogu pronaći posao ili jednostavno žele postati konkurentniji na tržištu rada od početka travnja putem posebne aplikacije HZZ-a prvo podnose zahtjev, koji onda prolazi kroz proceduru odobravanja. Zatim se, u slučaju pozitivnog ishoda uključuju u željeni program obrazovanja odraslih.

U 2022. odobreno ukupno 7.313 zahtjeva

Kako nam kažu iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), u ovoj je godini odobreno ukupno 7.313 zahtjeva, što uključuje i zahtjeve korisnika koji su završili obrazovanje. Od te je brojke 5.656 korisnika koji imaju posao, dok je nezaposlenih kojima je odobren zahtjev 1.657.  Prema podacima HZZ-a, u obrazovanje je trenutno uključeno 3.788 korisnika, dok je ga je 407 korisnika već završilo te im je izdano uvjerenje o stečenim kompetencijama.

– Prosječni iznos vaučera je 8.050,94 kn, dok je najmanji iznos vaučera 1.131 kn (Primjena aplikacijskog softvera u knjigovodstvu), a najveći iznos vaučera 18.769 kn (Objektno orijentirano programiranje u izradi videoigara), kažu nam iz HZZ-a.

Doduše, u program se željelo uključiti nešto više građana – od uspostave sustava vaučera zaprimljeno je ukupno 9.617 zahtjeva za dodjelu vaučera. Neki su odbijeni, a najčešći razlozi odbijanja su neudovoljavanje kriterijima za predaju zahtjeva, neudovoljavanje uvjetima upisa za željeni program te nepoštivanje rokova propisanih za predaju i doradu zahtjeva od strane korisnika, ističu iz HZZ-a.

Izdvojeni članak
laptop

Detalji o vaučerima za obrazovanje od 10.000 kn: Dijele se za određene programe, prijave putem aplikacije

Što je bilo najtraženije?

Pitamo ih i u kojoj je kategoriji obrazovnih programa ove godine dodijeljeno najviše vaučera.

– Najviše je vaučera dodijeljeno za digitalne vještine u sektoru Ekonomija, trgovina i poslovna administracija (Internetski marketing i brendiranje, Knjigovođa/Knjigovotkinja) te u sektoru Elektrotehnika i računarstvo (Python developer/Python developerka, Front-End developer/Front-End developerka), odgovaraju nam iz HZZ-a.

Interesa i dalje ima pa je trenutno 1.231 zahtjev u obradi od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

– U pravilu se zahtjevi odobravaju u roku od 10 radnih dana, međutim moguće je da proces potraje dulje ukoliko korisnik ne preda uredan zahtjev (npr. pogrešna ili nepotpuna dokumentacija) te ga je potrebno vraćati korisniku na doradu, ističu iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Izdvojeni članak
prekvalifikacija

Doznali smo koja su zanimanja najpoželjnija za prekvalifikaciju: Ne upisuju je samo oni koji žele do novog posla

HZZ: Prijavljujte se za programe kojima se stječu zelene vještine

Ovu mogućnost građani će moći koristiti i u idućoj godini, no iz HZZ-a pozivaju potencijalne korisnike da se više prijavljuju za programe kojima se stječu zelene vještine.

– Plan je uključiti što više osoba u sustav obrazovanja putem vaučera, međutim, s obzirom na to da su propisana sredstva za financiranje za određen omjer digitalnih i zelenih programa, HZZ potiče korisnike da se što više prijavljuju za programe kojima se stječu zelene vještine jer će se financiranje digitalnih programa putem izvora Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026. obustaviti kad broj odobrenih zahtjeva za digitalne programe dosegne propisanu kvotu, poručuju iz HZZ-a uz dodatak da sam proces dodjele vaučera ostaje isti.

Za kraj pitamo i mogu li se ponovno prijaviti korisnici kojima je ranije odbijen zahtjev i nisu do sada bili na edukaciji. Iz HZZ-a u odgovoru napominju da korisnik može odustati od podnesenog zahtjeva za dodjelu vaučera do trenutka sklapanja ugovora.

– Za novi vaučer odmah mogu se prijaviti svi korisnici koji su odustali te kojima je odbijen zahtjev prije sklapanja ugovora jer nisu iskoristili vaučer, izuzev onih kojima je istekao rok za aktivaciju vaučera. Odobreni vaučer može se aktivirati u roku od šest mjeseci od datuma odobrenja zahtjeva. Podnositelj zahtjeva koji se u navedenom roku ne uključi u program obrazovanja može podnijeti novi zahtjev za dodjelu vaučera po isteku roka od tri mjeseca od dana istjecanja valjanosti vaučera, kažu iz HZZ-a.