Pretraga

Krenula podjela vaučera za obrazovanje, doznali smo koliko je prijava u prvim danima i koja su pravila

A- A+

Prije tjedan dana započela je podjela vaučera za obrazovanje odraslih u prosječnom iznosu od 10 tisuća kuna. Trenutno je potencijalnim korisnicima dostupno oko 90 programa, no njihov broj će rasti, najavljuju u Ministarstvu rada. U prvome tjednu prijava pristiglo je stotinjak zahtjeva dok se do 2026. u programe obrazovanja odraslih na ovaj način planira uključiti 30.000 osoba.

Ilustracija: Unsplash

Novim Zakonom o obrazovanju odraslih uvedena je mogućnost financiranja pohađanja obrazovnih programa za odrasle putem vaučera. Podnošenje zahtjeva za vaučere omogućeno je od 1. travnja, a mogu ih koristiti zaposlene i nezaposlene osobe koje zbog nedostatka vještina ne mogu pronaći zaposlenje ili im u nedostatku vještina prijeti gubitak postojećeg zaposlenja, kao i oni koji žele postati konkurentniji na tržištu rada.

Za sada u ponudi 90-ak programa, prvih dana pristiglo stotinjak prijava

Prosječan iznos vaučera je 10.000 kuna, a moći će se koristiti za obrazovanje u deficitarnim područjima s naglaskom na digitalne i zelene vještine. Ukupno se u četverogodišnjem razdoblju planira podijeliti 30.000 vaučera, a zainteresirani se prijavljuju putem posebne aplikacije.

– Do 2026. godine planira se uključiti 30.000 osoba u programe obrazovanja odraslih, od čega minimalno 12 tisuća dugotrajno nezaposlenih, neaktivnih ili mladih osoba u NEET statusu (osoba koje su nezaposlene, nisu u sustavu obrazovanja ili pripravništva, op.a.), kažu nam iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Za sada je moguće konkurirati za vaučer u 90-ak obrazovnih programa. No, kako kažu u Ministarstvu, veći broj programa je u obradi, te se ponuda obrazovnih programa svakodnevno kontinuirano nadopunjuje i proširuje.

– Trenutno je oko 100 zahtjeva korisnika od kojih je veći dio još u procesu izrade, otkrili su u Ministarstvu.

Prvotno su isticali da će se vaučeri moći koristiti za obrazovanje u deficitarnim područjima s naglaskom na digitalne i zelene vještine. No, pregledom programa uočili smo neke naizgled nepovezane s time, poput knjigovođe.

– Obrazovni programi koji su prihvatljivi za financiranje putem vaučera odnose se na programe stjecanja skupova ishoda učenja i djelomičnih kvalifikacija potrebnih na tržištu rada kao preduvjet za tranziciju na zeleno i digitalno gospodarstvo. Napominjemo da svako zanimanje može potencijalno postati zelenije ili digitalnije. To se postiže razumijevanjem utjecaja na okoliš, definiranjem mogućeg doprinosa zelenijoj ekonomiji i uvođenjem ‘zelenog’ ili ‘digitalnog’ kao uobičajene prakse u obrazovanje i osposobljavanje, ističu pak iz Ministarstva.

Izdvojeni članak

Kakva je budućnost visokog obrazovanja? ‘Hrvatska strane talente ne privlači dovoljno uspješno’

Što se događa nakon predaje zahtjeva?

Kao što smo spomenuli, korisnik se prijavljuje putem posebne aplikacije u kojoj odabire vještinu i odgovarajući program za stjecanje te vještine te predaje zahtjev za dodjelu vaučera. Uredan zahtjev Hrvatsko zavod za zapošljavanje (HZZ) je dužan ocijeniti u roku od 10 dana.

– U sklopu zahtjeva, od korisnika se traži obrazloženje potrebe za stjecanjem odabrane vještine, dostava odgovarajuće dokumentacije (životopisa i dokaza kojim se potkrepljuju stavke navedene u životopisu) te prilaganje ponude pružatelja usluge čiji je program odabrao. Nakon što je zahtjev pregledan i odobren od strane savjetnika Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, kroz aplikaciju se generira ugovor između korisnika i Zavoda, temeljem kojeg odabranom pružatelju usluge obrazovanja Zavod plaća iznos programa, pojasnili su iz Ministarstva.

No, ako odaberete program koji je skuplji, razliku od iznosa dodijeljenog vaučerom, razliku do punog iznosa troška obrazovanja snosite sami ili vaš poslodavac, ako ste radnom odnosu, navodi se u pravilima.

Izdvojeni članak
Europski parlament u Hrvatskoj Europa i mladi

Mladi ne mogu naći posao, a o stanu mnogi tek sanjaju: Ovo je 5 ključnih stvari s današnje rasprave o Europi i mladima

Nastava obvezna, u slučaju neopravdanog prekida vraćate novac državi

Ono što potencijalni korisnici moraju imati na umu je i da su obavezni uredno pohađati nastavu, sukladno rasporedu i trajanju. HZZ-u ćete morati dostavljati listu prisutnosti na nastavi koju vam ovjerava institucija u kojoj pohađate program. Nezaposlene osobe to čine najkasnije svakog petog u mjesecu. Ostali korisnici to čine u roku od 15 dana od dana polaganja završnog ispita. Pritom treba naglasiti i da nema ponavljanja ispita na račun države – trošak ponovljenog izlaska na završnu provjeru znanja i vještina plaćate sami.

Također, ako nastupe bitne izmjene uvjeta pohađanja nastave u smislu privremenog ili trajnog prekida obrazovanja, promjene mjesta pohađanja programa o tome ste dužni obavijestiti HZZ u roku od 24 sata.

U roku od 15 dana od dana polaganja završnog ispita, HZZ-u je potrebno i dostaviti odgovarajuću potvrdu/uvjerenje o uspješno završenom programu obrazovanja. Za one koji to ne učine, smatrat će se da su prekinuli program i nisu ga završili. Ako je obrazovanje prekinuto iz opravdanog razloga, primjerice teže oboljenje, korisnik može naknadno završiti program, a odluku o tome donosi posebno povjerenstvo.

A kakve su sankcije za one koji neopravdano prekinu program? Kako stoji u pravilima, nezaposlena osoba koja bez opravdanog razloga prekine, odnosno ne završi program, prestaje se voditi u evidenciji nezaposlenih osoba HZZ-a i ne može se prijaviti u evidenciju šest mjeseci. Uz to, takav je korisnik obvezan vratiti sredstva troška pohađanja programa isplaćena do dana prekida obrazovanja, uvećana za zakonsku zateznu kamatu. Potonje pravilo vrijedi i za ostale korisnike koji se za vaučer nisu prijavili kao nezaposlena osoba.