Pretraga

Druga strana Barbie

A- A+

Barbie, najpoznatija i najprodavanija lutka na svijetu čije ime mnoge vraća u djetinjstvo, ovog je mjeseca napunila 53 godine. Ne brinite – njen izgled i dalje je besprijekoran. U čast ove muze pop kulture donosimo vam činjenice koje o njoj zasigurno niste znali.

Puno ime ove lutke je Barbara Millicent Roberts. Osmislila ju je Ruth Hander nakon što je primijetila kako se njezina kćer radije igra s papirnatim lutkama koje izgledaju kao odrasle nego s lutkama u obliku bebe.

Nakon što je svom mužu, suosnivaču Mattela, predložila ideju o novoj lutki, on nije bio previše oduševljen no ipak je odlučio njezinu ideju podijeliti s direktorom. Kao rezultat 9.3.1959. na Američkom međunarodnom sajmu igračaka predstavljena je prva Barbie, a datum se uzima kao njezin rođendan.

Iako djeca obožavaju Barbie, odrasli na nju često gledaju drugačije. Zbog brojne odjeće i popratnih rekvizita za mnoge je simbol potrošačkog mentaliteta zapadnog svijeta. Uz to njeno tijelo napravljeno je od plastike, umjetnog materijala modernog doba koji simbolizira imitaciju i konzumerizam. Srećom kada smo mali to nas ne zanima. Sve dok ima dugu kosu koja se može češljati i svog Kena.