Pretraga

Foto: Najmlađa dobitnica Nobela pozirala u Barbie kutiji, opis fotke hit je na društvenim mrežama

A- A+

I dalje se ne stišava bura oko filma Barbie, a mnoge javne ličnosti na projekcijama filma priključuju se trendu fotografiranja u velikoj verziji kutije nalik onoj u kojoj dolaze barbike. Posljednja u nizu je i najmlađa dobitnica Nobelove nagrade, Malala Yousafzai, čija je objava na društvenim mrežama nasmijala korisnike. Naime, u opisu fotografije na kojoj pozira uz supruga samo je kratko napisala ‘Ova Barbie ima Nobelovu nagradu. On je samo Ken’.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Malala Yousafzai (@malala)

Svijet ne prestaje brujiti o Barbie, filmu koji je nedavno premijerno prikazan. Obrnutim prikazom položaja žena i muškaraca u stvarnom društvu nastoji podsjetiti na borbu za ženska prava kroz povijest, a koja traje i danas, unatoč velikom doprinosu žena u raznim područjima, od znanosti, preko ekonomije i politike pa sve do društvenog razvoja.

‘Ova Barbie ima Nobelovu nagradu’

Tako, primjerice, Barbie koju utjelovljuje Emma Mackey, poznata i po svojoj ulozi u seriji Sex Education, ima Nobelovu nagradu u fizici. Ovu nagradu, ali u kategoriji za mir još je 2014. godine dobila Malala Yousafzai koja je odlazak na projekciju filma iskoristila i da se malo našali sa svojim suprugom Asserom Malikom. S njim je pozirala u velikoj verziji kutije u kojoj dolaze barbike, pa u opis fotografije napisala: ‘Ova Barbie ima Nobelovu nagradu. On je samo Ken’.

Suprug joj je šaljivo odgovorio kako je on ‘Kenough’ (enough na engleskom znači dovoljan, op.a.). Malala je uz fotografiju navela i da im se jako svidio film, da je bio smiješan i da tjera na promišljanje, kao i da se nada da opis njene fotografije neće povrijediti Kenove kao što je neke od njih povrijedio filmski Ken.

Izdvojeni članak

Pogledali smo Barbie: Ne, ovo nije film za djecu, već parodija na moderni svijet

Još uvijek je najmlađa dobitnica Nobela

– S obzirom na razlog zbog kojeg ti je dodijeljena Nobelova nagrada, niti jedan Ken ne bi trebao biti toliko drzak da se naljuti, komentirala joj je jedna pratiteljica.

Malala Yousafzai još uvijek je najmlađa dobitnica Nobelove nagrade i to one za mir. Dodijeljena joj je kada je imala samo 17 godina, zbog njenog aktivizma za prava djevojčica i pravo na obrazovanje. Sa samo 11 godina postala je poznata preko webloga BBC News-a na urdu jeziku, u kojem je opisivala život pod vladavinom talibana, prvenstveno teror koji se provodi nad ženama. Njene je tekstove BBC preveo na engleski jezik, te su vrlo brzo počeli obilaziti svijet.

Talibani su pokušali ubiti Malalu 9. listopada 2012. godine, pucajući joj u glavu i vrat, no preživjela je atentat. Pružena joj je hitna pomoć u Pakistanu, a potom je prebačena u Englesku na daljnje liječenje. Operacijom joj je ugrađena pločica od titana, kako bi se pokrila rupa u lubanji i vratio sluh.