Pretraga

Državni prvak iz povijesti: ‘Pripremanje za natjecanje oduzelo mi je više vremena nego što sam mislio’

A- A+

Prvi razred Gimnazije Metković Filip Medak pamtit će po osvojenom naslovu državnog prvaka iz povijesti. Iako u osnovnoj školi nije bio oduševljen tim predmetom, stare civilizacije koje se izučavaju u prvom razredu ga oduševljavaju stoga je odlučio doznati koliko znanje posjeduje iz povijesti. Uz naslov prvaka dobio je zajedno s mentorom Jozom Jurkovićem i posebo priznanje za uspjeh Oskar znanja.

Foto: Srednja.hr

Filip Medak nedavno je završio prvi razred Gimnazije Metković, a proteklu školsku godinu pamtit će i po tome što je pobijedio na državnom natjecanju iz povijesti. Zahvaljujući tom uspjehu, zajedno s mentorom i ravnateljem navedene škole Jozom Jurkovćem dobio je i posebno priznaje Oskara znanja koje AZOO i MZOS dodjeljuju posljednjih deset godina.

Izdvojeni članak

Prvakinja iz latinskog: ‘Jedina sam u školi pobijedila na državnom natjecanju iz općeobrazovnih predmeta’

U razgovoru s Filipom doznali smo koliko mu je vremena oduzelo pripremanje za natjecanje, kako je to utjecalo na ocjene iz ostalih predmeta u školi te zašto se uopće odlučio prijaviti na natjecanje upravo iz povijesti.

Zbog starih civilizacija zavoli povijest

– Moram priznati da nisam pretjerano volio povijest u osnovnoj školi, ali obožavam stare civilizacije koje smo izučavali u prvom razredu srednje. Stoga sam se odlučio okušati u natjecanju da doznam koliko sam u tome dobar, rekao nam je srednjoškolac Medak koji planira upisati studij povijesti ili zemljopisa.

Mladi Metkovčanin nam je priznao da mu je pripremanje za državno natjecanje oduzelo većinu slobodnog vremena, kako kaže, čak i više nego što je mislio. Zbog povijesti je čak zanemario ostale predmete u školi, no bez većih posljedica. Tvrdi da su pojedini profesori imali razumijevanja ako bi bio nespreman za odgovaranje zbog državnog natjecanja, ali da su neki bili mišljenja da ih se to ne tiče jer se nije natjecao iz njihova predmeta.

Izdvojeni članak

Državni prvak iz hrvatskog i latinskog: ‘Bilo bi mi dosadno da nisam bio na natjecanjima’

Dovoljna je spoznaja da znaš da si u nečemu najbolji

Kad je doznao da je osvojio naslov državnog prvaka, Filip se prisjeća kako je prvo nastao trenutak nevjerice, a da je tek kasnije shvatio koliko je veliki uspjeh postigao. – Rijetko tko se prijavljuje na natjecanja, čak se radi i o malom broju učenika koji su odlični u nekim predmetima, jer misle da gube vrijeme. Potrebno je dosta žrtvovanja, a mislim da moji vršnjaci ne spoznaju dobiti toga, tvrdi ovogodišnji državni prvak iz povijesti.

Nastavio je kako nije siguran kakve će koristi u budućnosti imati od osvojenog naslova jer sa svih strana dobiva drugačije informacije. Ipak, ističe da mu nije bitna nagrada, već spoznaja da je u nečemu najbolji.

Poručio je svim učenicima da se prijave na natjecanje iz predmeta koji im idu od ruke, jer u protivnom nikad neće saznati koliko su dobri.