Pretraga

Državni prvak iz hrvatskog i latinskog: ‘Bilo bi mi dosadno da nisam bio na natjecanjima’

A- A+

Nenad Lastavica završio je drugi razred II. gimnazije Osijek s dvosturkim naslovom državnog prvaka – iz hrvatskog i latinskog jezika. Uz mentorice Valeriju Karačić i Ladu Čulin, ovaj gimnazijalac je u prošlu subotu dobio Oskar znanja kao dodatno priznanje za svoj veliki uspjeh u protekloj školskoj godini. Otkrio nam je zašto voli upravo ta dva jezika i što mu predstavljaju osvojeni naslovi.

Nenad Lastavica s mentoricom Ladom Čulin

Među 336 učenika osnovne i srednje škole koji su u subotu 14. lipnja u zagrebačkoj Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici dobili Oskar znanja, našao se i Osječanin Nenad Lastavica. Pod mentorstvom profesorica Valerije Karačić i Lade Čulin, donedavni učenik drugog razreda II. gimnazije u Osijeku osvojio je naslov državno prvaka iz hrvatskog te latinskog jezika.

Izdvojeni članak

Jubilarni 10. Oskar znanja: Nagrađeno više od 500 učenika i mentora iz cijele Hrvatske

Nenad nam je u razgovoru otkrio zašto gaji posebne simpatije upravo prema navedenim predmetima kao i što mu predstavljaju natjecanja koja ophodi te nagrade koje osvaja.

Obožavam hrvatski i latinski zbog njihove kompleksnosti

Budući da Lastavica ide u jezičnu gimnaziju, voli jezične predmete, a pogotovo hrvatski jezik koji po programu sluša četiri godine te latinski s kojim je okončao regularno školovanje shodno kraju druge godine srednje škole.

– Hrvatski i latinski jezik osobito volim zbog njihove kompleksne gramatike, a latinski i djelomično što spada u egzotičnije jezike. Također smatram da su vrlo zanimljivi za izučavanje, otkrio nam je Nenad Lastavica.

Izdvojeni članak

Državni prvak iz francuskog: ‘Sumnjam da ću ikada imati koristi od naslova, već sad nemam izravan upis u srednju’

Bez materijalne koristi, ali tu je osobna satisfakcija

Što se tiče koristi koje će imati zbog naslova državnih prvaka, smatra da će vjerojatno prilikom upisa na fakultet dobiti nešto dodatnih bodova, a ostalo se svodi na osobnu satisfakciju. Iako je tek završio drugi razred, razmišlja o studiranju latinskog jezika, no ipak još nije donio konačnu odluku.

Kad je proglašen prvakom iz oba predmeta, priznaje da se iznenadio, a poručio je svim učenicima da se prijavljuju na slična natjecanja. – Isplati se biti sudionik natjecanja, ako vas nešto zanima. Iako nećete imati materijalne koristi, osjećat ćete se odlično kad saznate da ste dobri u nečemu što volite. Uz osobnu satisfakciju, natjecanja su i odlična prilika da upoznate nove ljude s kojima dijelite iste interese, istaknuo je Nenad.

Dodao je i to kako bi mu bilo dosadno da u prošloj školskoj godini nije bio ni na kakvom natjecanju.