Pretraga

Dugogodišnja tradicija: U školu idu pod maskama da izbjegnu usmeno ispitivanje

A- A+

U zagrebačkoj XVI. gimnaziji već duži niz godina postoji zanimljiv trend za vrijeme maškara. Naime, poznato je da su usmena ispitivanja česta i svaki profesor ima pravo ‘dignuti’ učenika i izrešetati ga pitanjama te prikladno ocijeniti. Međutim za vrijeme maškara, neka druga pravila stupaju na snagu.

U nekim školama maskirati znači i profitirati, barem što se tiče nedobivanja negativnih ocjena. Naime u zagrebačkoj jezičnoj gimnaziji u Križanićevoj već godinama postoje posebna pravila za vrijeme maškara. Učenici koji se zamaskiraju taj dan su izuzeti usmenih odgovaranja i nijedan profesor ih neće iznenadno prozvati i ispitati.

Maskiranje kao izuzeće od odgovaranja već dugo postoji u XVI. gimnaziji.

– Ovo pravilo vrijedilo je svih ovih godina, a danas ću uz krafne u zbornici obavijestiti kolege da baš ne ispitaju one učenike i učenice koji su se zamaskirali, kazala nam je ravnateljica Nina Karković.

Dodaje kako je u prevelikoj gužvi te je zaboravila službeno obavijestiti učenike i profesore o toj tradiciji, no kako su svi profesori već upoznati s tradicijom vjerojatno će na nagovor učenika popustiti.
Ukoliko zaborave, ne sumnjamo da će ih maske koje nisu naučile gradivo podsjetiti kako se tradicija treba poštovati.